Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Μισές και... «αρπαγμένες»

Το «πράσινο φως» για να αρχίσει να καταβάλλεται μέρος των αποζημιώσεων ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης) στους παγετόπληκτους αγροτοκτηνοτρόφους του περασμένου χειμώνα, δόθηκε χτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση εθνικών ενισχύσεων συνολικού ύψους 171,6 εκατ. ευρώ (58,5 δισ. δρχ.) και απομένει η έγκριση άλλων 126,2 εκατ. ευρώ (43 δισ. δρχ.).

Στην ουσία, η ΕΕ έδωσε την έγκριση στην κυβέρνηση - μια και... επείγεται - να δώσει αποζημιώσεις με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία όπως φαίνεται αποτελούν την εθνική συμμετοχή για το Γ΄ ΚΠΣ. Δηλαδή, χρήματα που η κυβέρνηση τα είχε «τάξει» στους αγροτοκτηνοτρόφους για ανάπτυξη της γεωργίας και της υπαίθρου. Οσο για το ποσό που συμμετέχει η ΕΕ ζητήθηκαν αναλυτικές διευκρινίσεις από τις Βρυξέλλες για το από ποια προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ που προορίζονταν για γεωργική ανάπτυξη θα κοπούν και πόσο. Με άλλα λόγια, κυβέρνηση και ΕΕ δε δίνουν ούτε ένα φράγκο επιπλέον για τις αποζημιώσεις, παρά μόνο κόβουν από τα κομμένα γεωργικά κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ.

Σε πιο πρακτικό επίπεδο, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες πως από 30 Σεπτέμβρη θα αρχίσουν να αναρτώνται κατά τόπους οι καταστάσεις των δικαιούχων και αν σε διάστημα εντός δέκα ημερών δεν υποβληθούν ενστάσεις, θα καταβάλλονται οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Ανεξάρτητα, πάντως, από το αν θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι όποιες αποζημιώσεις ακριβώς πριν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ή μετά, προκύπτει σαφώς μια εκβιαστική λογική σε βάρος των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων: ΄Η δέχονται ό,τι αποζημιώσεις τους έβγαλε η κυβέρνηση με όρους ΠΣΕΑ μέσω του ΕΛΓΑ και λένε και «ευχαριστώ» από πάνω, ή μπαίνουν στην αναμονή...

Με βάση τις χτεσινές ανακοινώσεις, δε θα είναι και πολύ μακρύς ο χρόνος για να διαπιστώσουν οι 170.000 περίπου πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι τι σόι αποζημιώσεις ΠΣΕΑ έχουν να λαμβάνουν. Και θα διαπιστώσουν και τα αμέσως επόμενα χρόνια πόσο αποζημιώνεται η απώλεια εισοδήματος... Πάντως, με βάση εκτιμήσεις που έγιναν, το ύψος των ζημιών στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, που προκάλεσε η κακοκαιρία του περασμένου χειμώνα, ξεπερνά τα 220 δισ. δραχμές, χωρίς να συνυπολογίζεται η απώλεια εισοδήματος των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων για το τρέχον και τα υπόλοιπα χρόνια.

Αυτό που επίσης φαίνεται είναι πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εμφανίσει ένα μέρος των όσων υποχρεούται να κάνει, και έπρεπε ήδη να έχει κάνει και με το παραπάνω, ως άλλη μια μέγιστη παροχή προς τους αγροτοκτηνοτρόφους. Κι όπως αναμένεται, το γεγονός της «μισής» κοινοτικής έγκρισης και η επικείμενη καταβολή των όποιων αποζημιώσεων θα αξιοποιηθεί δεόντως από τον κυβερνητικό μηχανισμό, μέρες που 'ναι, για προεκλογικά -ψηφοθηρικά οφέλη...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ