Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ «17 Ν»
Συνέχεια με συνέντευξη Ξηρού

Για «παραμυθάκια, ιστοριούλες, ανοησίες και γελοιότητες», έκανε λόγο χτες ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνέντευξη του Σάββα Ξηρού, στον «Αλφα». Παράλληλα, κάλεσε την κοινωνία και τα ΜΜΕ να αντιδράσουν και σημείωσε πως «η κυβέρνηση δεν έκανε, ούτε κάνει διάλογο με τρομοκράτες». Ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε ότι «ορισμένες φορές παύουν αυτά τα πράγματα να είναι αστειότητες, όταν κλιμακώνονται στο επίπεδο της απειλής και, μάλιστα, της απειλής κατά της ζωής ανώτατων δικαστικών λειτουργών». Απαντώντας στο μπρίφινγκ σε σχόλιο δημοσιογράφου, σύμφωνα με το οποίο, αν όσα ισχυρίζεται ο Σ. Ξηρός δεν είναι φαντασιώσεις, «είναι μια στημένη συνέντευξη με συγκεκριμένους υποβολείς και συγκεκριμένη στόχευση να επιφέρουν σύγχυση», δήλωσε πως «η κατάσταση μιλά από μόνη της. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει. Χρειάζεται να το πούμε εμείς;».

Στο ζήτημα αν αρχίσουν να μεταδίδονται από τους κατηγορούμενους ως μέλη της «17 Ν» πληροφορίες και δηλώσεις, που θα αναπαράγονται από τα ΜΜΕ και αναφερόμενος στη συνέντευξη και τις καταγγελίες του Σ. Ξηρού, επισήμανε ότι «οι αρμόδιοι τοποθετούνται στο θέμα. Μόνο ένας κακόπιστος μπορεί πλέον ν' αμφιβάλλει. Αρα, έχουμε ως δεδομένο τι πάει να γίνει με αυτή την προσπάθεια που κάνουν ορισμένοι. Τα ΜΜΕ δεν μπορούν να διαδραματίσουν το δικό τους ρόλο; Σας καλώ να συμβάλουμε όλοι μαζί σε αυτό, με εξίσου σαφείς και υπεύθυνες τοποθετήσεις από όλους μας. Να είστε βέβαιοι πως εάν αυτό επιτευχθεί, δε θα υπάρξουν περιθώρια επανάληψης του φαινομένου».

Στο τέλος της ενημέρωσης, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, που αφορούσε στο θέμα της δημοσιογράφου Ι. Σωτήρχου, το όνομα της οποίας ενεπλάκη από ορισμένα ΜΜΕ στην υπόθεση της «17 Ν». Ο Χρ. Πρωτόπαππας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, στη συνέντευξή του προς τον Μ.Τριανταφυλλόπουλο, ο Σ. Ξηρός, από τις φυλακές Κορυδαλλού, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για εικονικές εκτελέσεις και παροχή ψυχοφαρμάκων που του δημιουργούσαν παραισθήσεις. Περιγράφει τις μέρες του στον «Ευαγγελισμό» ως «μια συνήθη σκληρή ανάκριση αμερικανικού τύπου από το FBI και τη CIA». Υποστήριξε ότι κατά τη νοσηλεία του στον «Ευαγγελισμό», εντόπισε ένα σωληνάκι, από το οποίο τού παρεχόταν ουσία, η οποία του προκαλούσε παραισθήσεις και αίσθημα τρόμου. Ανέφερε και την ύπαρξη μηχανήματος, που σε συνδυασμό με τα φάρμακα δυνάμωνε τον ήχο των δυνατών παράσιτων που άκουγε. «Δε φοβήθηκα ποτέ στη διάρκεια της ζωής μου, πάντα ήμουν ψύχραιμος, ακόμα και όταν εξερράγη η βόμβα στα χέρια μου», ανέφερε και πρόσθεσε ότι είχε φθάσει στο σημείο να μισεί τους συντρόφους του και να εμπιστεύεται σε απεριόριστο βαθμό τον επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Στέλιο Σύρρο. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε εικονικές εκτελέσεις. Εκανε λόγο για παρουσία δύο ατόμων στο θάλαμό του, οι οποίοι - όταν δε συνεργαζόταν - τον απειλούσαν με εκτέλεση, που θα έμοιαζε με αυτοκτονία.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι λειτουργούν 8-10 πυρήνες σε όλη την κρατική μηχανή (πανεπιστήμια, Ενοπλες Δυνάμεις, συνδικαλισμός, διπλωματικές υπηρεσίες κ.ά.), πως γνωρίζει 15 της «Αντικρατικής Πάλης» και 15 σε άλλες οργανώσεις, αλλά δεν πρόκειται να τους «καρφώσει», καθώς και ότι θα μπορούσε να σκοτώσει τον Ι. Διώτη. Εκανε λόγο και για πανεπιστημιακούς και διάφορους άλλους, που είχαν μυηθεί στην οργάνωση. Σε άλλο σημείο, ισχυρίστηκε ότι μια ημέρα τον επισκέφθηκε ένα κορυφαίο πολιτικό στέλεχος, το οποίο παρουσιάστηκε ως ψυχίατρος, και τον ρωτούσε εάν είχε ποτέ τάσεις αυτοκτονίας. Εδώ ισχυρίστηκε ότι, προσποιούμενος πως δεν έβλεπε, κατόρθωσε να δει τη φιγούρα και κατάλαβε τη φωνή του συγκεκριμένου ατόμου από τον ιδιωματισμό που έχει στην ομιλία του.

Αναφερόμενος στον Σ. Σύρρο, υποστήριξε ότι ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής τον επισκέφθηκε στον Κορυδαλλό, προκειμένου να του ζητήσει στοιχεία για την «1η Μάη». Ο Σάββας Ξηρός αναγνωρίζει τον Αλ. Γιωτόπουλο ως «Λάμπρο» και Μισέλ Οικονόμου. Δε γνώριζε, όπως λέει, την πραγματική του ταυτότητα, αλλά την πληροφορήθηκε μόλις συνελήφθη.

Στο δεύτερο σκέλος της συνέντευξης, ο Σάββας Ξηρός προσπάθησε να δώσει ένα δήθεν επαναστατικό ιδεολογικό περίβλημα στις πράξεις του και συνολικά στη δράση της «17 Ν». Τόλμησε να δικαιολογήσει τα ύποπτα χτυπήματα του σκοτεινού μηχανισμού στον οποίο δρούσε, στο όνομα των χιλιάδων αγωνιστών που εξορίστηκαν, βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους στα ξερονήσια, σε μια προσπάθεια να πετύχει ένα ακόμη ύπουλο συκοφαντικό χτύπημα στο μαζικό λαϊκό κίνημα, τώρα πια ως κρατούμενος.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκης, με αφορμή σχόλια των ΜΜΕ σχετικά με την προανάκριση για την τρομοκρατία, σε γραπτή δήλωσή του, αναφέρει: «Οπως δήλωσα και πριν λίγες μέρες, η προανάκριση για την υπόθεση της τρομοκρατίας διεξήχθη, σε όλα της τα στάδια, σύμφωνα με τους ισχύοντες δικονομικούς κανόνες, με σεβασμό των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και των νόμων. Θεωρώ αυτονόητο ότι όλοι ανεξαιρέτως οφείλουμε να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κρίνει ήρεμα και ανεπηρέαστα την όλη υπόθεση, όπως πρέπει να γίνεται σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Πάντως, στελέχη της Αντιτρομοκρατικής χαρακτήρισαν τη συνέντευξη του Σ. Ξηρού ως «παραμύθι», με στόχο να δηλώσει σε όλους πως ό,τι είχε να πει το είπε και δε θα συνεχίσει με άλλου είδους «αποκαλύψεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ