Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΗΛΕΙΑΣ
Μπλόκαραν χτες την είσοδο στον Πύργο

Μετά την κινητοποίηση τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατέθεσαν στη νομαρχία ψήφισμα και προειδοποίησαν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, θα επανέλθουν αγωνιστικά την ερχόμενη βδομάδα

Σε ωριαίο αποκλεισμό του δρόμου προχώρησαν χτες το πρωί οι αγρότες της Ηλείας στην είσοδο του Πύργου, που συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και απαιτούν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στη διάρκεια της πολύχρονης πάλης τους.

Οι αγρότες του νομού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), διατράνωσαν για μια ακόμη φορά με δυναμικό τρόπο την αντίθεσή τους στην ακολουθούμενη πολιτική, που στόχο έχει την εξόντωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος, μιλώντας στους αγρότες, τόνισε πως ο αγώνας των αγροτών γίνεται για το σύνολο της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης που απειλεί τα εισοδήματά τους, υπογραμμίζοντας πως όσοι επιλέγουν να προχωρούν σε κινητοποιήσεις επιλεκτικά κατά προϊόν, χωρίς να θίγουν την ουσία της αντιαγροτικής πολιτικής, βλέπουν «το δέντρο και όχι το δάσος».

Στη συνέχεια μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών και της Ομοσπονδίας κατέθεσαν το ψήφισμά τους στη Νομαρχία και προειδοποίησαν πως αν δε λάβουν ικανοποιητικές απαντήσεις από το υπουργείο Γεωργίας και τη Νομαρχία μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα επανέλθουν με πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Τα αιτήματα των αγροτών, όπως αυτά προβάλλονται μέσα από το ψήφισμά τους, μεταξύ άλλων είναι:

  • Αμεση καταβολή της επιδότησης της βιομηχανικής ντομάτας της περσινής καλλιεργητικής περιόδου. Διασφάλιση της φετινής, διασφάλιση της καλλιεργούμενης ποσότητας του προϊόντος στο νομό και παραδειγματική τιμωρία όσων φέρουν ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
  • Ελεγχο στην αγορά και πάταξη της αισχροκέρδειας που γίνεται σε βάρος των αγροτών, αλλά και των καταναλωτών.
  • Διασφάλιση τιμής στα κηπευτικά και φρούτα με βάση το κόστος παραγωγής.
  • Να πληρωθεί το βαμβάκι στο σύνολο της παραγωγής και η κυβέρνηση να πληρώσει την τιμή του προϊόντος στο οποίο έχει «δεσμευτεί» στις κινητοποιήσεις των αγροτών.
  • Διασφάλιση τιμής στους ελαιοπαραγωγούς για τη φετινή χρονιά και να μην ισχύουν οι προτάσεις για το νέο καθεστώς στο λάδι.
  • Αποζημίωση του συνόλου της παραγωγής στους σταφιδοκαλλιεργητές με πραγματικές εκτιμήσεις ανά παραγωγό. Διασφάλιση της στρεμματικής ενίσχυσης.
  • Να δοθούν στο ακέραιο όλες οι επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους και να προστατευτεί το εισόδημά τους από γάλα και κρέας.

Παράλληλα, χτες, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ντοματοπαραγωγών προχώρησε σε κινητοποίηση στο Λατίφι στην Αμαλιάδα, με αφορμή τη μη καταβολή της περσινής επιδότησης της βιομηχανικής ντομάτας. Μάλιστα οι αγρότες απέκλειαν με τα τρακτέρ τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον εθνικό δρόμο και δήλωσαν πως θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι την επόμενη ημέρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσουν τα χαράτσια στις επιδοτήσεις(2008-04-12 00:00:00.0)
Σύσκεψη καπνοπαραγωγών το Σάββατο(2008-04-09 00:00:00.0)
Σαπίζει στα χωράφια η σοδειά τους(2005-08-12 00:00:00.0)
"Επιλεκτική" δίωξη υποψηφίου της ΝΑΣ(1998-09-22 00:00:00.0)
Σταφίδα για πέταμα;(1996-10-03 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται για νέους αγώνες(1996-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ