Κυριακή 27 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιζήμιες αναδιαρθρώσεις
Ο Αλέκος Σπύρου, μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ, μιλώντας στο «Ρ», είπε:

Ο Αλ. Σπύρου
Ο Αλ. Σπύρου
Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία στην ελληνική οικονομία συντελούνται ραγδαίες αλλαγές στα πλαίσια και των γενικότερων αναδιαρθρώσεων στην ΕΕ.

Η κυβέρνηση στο όνομα της «οικονομίας της αγοράς», της «παγκοσμιοποίησης» και της ΟΝΕ, προχώρησε με γρήγορους ρυθμούς στη ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς.

Ετσι, έχουμε τον «ελεύθερο ανταγωνισμό», την πλήρη «απελευθέρωση» των τιμών, του ωραρίου, των εκπτώσεων - προσφορών, της χρηματοδότησης και της επαγγελματικής στέγης, την υπερφορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων με τα «αντικειμενικά κριτήρια» ή με την «αντικειμενικοποίηση» του ΦΠΑ, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων κ.ά.

Στην ημερήσια διάταξη είναι συγχωνεύσεις μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων με τη μορφή ΑΕ, οι εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων από το πολυεθνικό κεφάλαιο, οι ιδιωτικοποιήσεις σε νευραλγικούς τομείς (κοινή ωφέλεια, υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, τραπεζικό σύστημα κ.α.).

Αυτό που προωθείται από το μεγάλο κεφάλαιο, ΕΕ, κυβέρνηση και βάζουν πλάτες οι πλειοψηφίες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ είναι η συγκέντρωση του πλούτου σε λίγες πολυεθνικές, με ταυτόχρονη συρρίκνωση των μικρομεσαίων και εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων.

Σήμερα, στη χώρα μας ένας μικρός αριθμός πολυκαταστημάτων - αλυσίδων, κύρια ξένες πολυεθνικές, συγκεντρώνει πάνω από το 50% του τζίρου στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη τους.

Ομως, για τη μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου που είναι μικρέμποροι, αυτοαπασχολούμενοι, το εισόδημα μειώνεται, οι συνθήκες δουλιάς χειροτερεύουν, η αβεβαιότητα για το αύριο μεγαλώνει. Πολλοί οδηγούνται στο κλείσιμο και στην αναζήτηση νέας δουλιάς.

Απέναντι στα χειρότερα που έρχονται, οι συνάδελφοι δεν έχουν άλλο δρόμο παρά αυτόν του αγώνα. Αποφασιστικά, μαζί με τους επαγγελματοβιοτέχνες, να ξεπεράσουν τη στάση συναίνεσης και υποταγής των πλειοψηφιών ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ. Να ενισχύσουν τη ΔΗΚΕΒΕ που με συνέπεια παλεύει στο πλευρό τους, κόντρα στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Μέσα από τα σωματεία και τις συντονιστικές επιτροπές αγώνα, να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για μια άλλη πολιτική, αντιμονοπωλιακή, που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα.

Με την ευκαιρία των εθνικών εκλογών, να μην πιστέψουν σε ψεύτικες προεκλογικές ελπίδες και να κατσαδιάσουν τους υποστηρικτές της φιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης, που επιβάλλουν μεγάλο κεφάλαιο και ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συναντήσεις με ΝΔ(2010-09-07 00:00:00.0)
Αναγκαιότητα ο κοινός αγώνας ΕΒΕ - εργαζομένων(2005-07-03 00:00:00.0)
Επιλογές υπονόμευσης(2003-03-15 00:00:00.0)
Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυσή της(2000-11-25 00:00:00.0)
Εμποροι και βιοτέχνες ζητούν «μερίδιο»(2000-08-26 00:00:00.0)
1ο+φωτο ΕΒΕ) Στο επίκεντρο τα προβλήματα των ΕΒΕ(1996-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ