Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπόθεση των εργατών η Παιδεία

Εξόρμηση στα σχολεία διοργανώνουν οικοδόμοι την Τετάρτη

Από παλιότερη εργατική κινητοποίηση για τη διεκδίκηση πραγματικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης
Από παλιότερη εργατική κινητοποίηση για τη διεκδίκηση πραγματικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης
Στα σχολεία όλης της χώρας εξορμούν οι οικοδόμοι, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς με μια ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, σε μια αξιέπαινη προσπάθεια οι εργάτες να αναδείξουν την υπόθεση της Παιδείας ως βασικό μέτωπο της ταξικής πάλης, ως πρώτιστη δική τους υπόθεση. Οι οικοδόμοι ως κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας διατρανώνουν την απαίτησή της για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά χωρίς φραγμούς και διακρίσεις.

Οπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, «η νέα σχολική περίοδος αρχίζει με έντονα τα οικονομικά προβλήματα για τη λαϊκή οικογένεια, προβλήματα που επιδεινώνονται από το κόστος μόρφωσης των παιδιών μας, αλλά και από το κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει το πενιχρό εργατικό εισόδημα. Η τραγική οικονομική κατάσταση της λαϊκής οικογένειας θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη μόρφωση των παιδιών μας, αφού σε καμιά περίπτωση δε θα μπορεί να αντέξει το κόστος της "παραπαιδείας", φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, έξοδα σπουδών κτλ.».

Αναφερόμενοι οι οικοδόμοι στα τρία χρόνια μετά την εφαρμογή της «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» σημειώνουν ότι «γίνονται πλέον ολοφάνεροι οι στόχοι της κυβέρνησης. Ο μεγάλος αριθμός των μαθητών που απορρίπτονται και εγκαταλείπουν το Λύκειο αποτελεί ένα πραγματικό πογκρόμ έξωσης των μαθητών από το σχολείο. Ο δραστικός περιορισμός των παιδιών της εργατικής τάξης από τη μόρφωση "φωτογραφίζει" την ταξική επιλογή των κυβερνητικών μέτρων, που κινούνται στην κατεύθυνση ότι η μόρφωση, η γνώση, με το συγκεκριμένο σε κάθε φάση περιεχόμενό τους, είναι προνόμιο των λίγων, της κάθε φορά κυρίαρχης τάξης».

Ταυτόχρονα η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «οι απώτεροι στόχοι της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης δεν μπορεί και δεν πρέπει να ιδωθούν ξεχωριστά από τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης, γιατί θα ήταν τουλάχιστον αφελές αν περίμενε κάποιος από μια πολιτική που στερεί βίαια δικαιώματα και κατακτήσεις, που απαντά με τα ΜΑΤ στους εργαζόμενους, που απαιτούν το δίκιο τους, να προσπαθεί να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα, με στόχο τη δημιουργία ενός ανθρώπου με ουσιαστικές γνώσεις, ικανού να εντοπίσει και να αντιπαλέψει εκείνους που υπονομεύουν τα συμφέροντά του».

Και συνεχίζει: «Οι αγώνες για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς, του σήμερα και του αύριο του τόπου, είναι κάλεσμα των καιρών και πρέπει να πάρουν παλλαϊκό κοινωνικό χαρακτήρα. Για να δικαιωθούν οι πόθοι μας, για τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών μας». Συνοψίζοντας οι οικοδόμοι τα αιτήματα, καλούν όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν για την παιδεία, καταλήγοντας:

  • Να απαιτήσουμε κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98.
  • Να απαιτήσουμε οι όροι εκπαίδευσης των νέων ανθρώπων να μην καθορίζονται από τα συμφέροντα της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», αλλά να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις του λαού και του τόπου.
  • Για το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των νέων χωρίς διακρίσεις. Ενιαίο 12χρονο βασικό, υποχρεωτικό σχολείο, προϋπόθεση, όχι μόνο των πανεπιστημιακών σπουδών, αλλά κάθε επαγγελματικής εκπαίδευσης.
  • Για να αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες για την παιδεία τουλάχιστον στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Για κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, της έμμεσης ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ