Eurokinissi |
Από παλιότερη διαμαρτυρία των πανεπιστημιακών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας |
Συγκεκριμένα, το Νοέμβρη αναμένεται η ψήφιση νόμων για μεταπτυχιακά και έρευνα, για δημιουργία Ινστιτούτων Διά βίου Εκπαίδευσης σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η πρόταση για αξιολόγηση των ιδρυμάτων και οι προτάσεις για θεσμικές αλλαγές στο νόμο πλαίσιο των ΑΕΙ και στις εργασιακές σχέσεις των καθηγητών. Ολα αυτά, λέει ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, ότι μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενα διαλόγου με τους πανεπιστημιακούς, στην ουσία, όμως, θέλει τη συναίνεσή τους για αλλαγές που θα έχουν τραγικές συνέπειες για την ανώτατη εκπαίδευση και τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς, θα μετατρέψουν την πρώτη σε τριτοβάθμια σούπα χαμηλού επιπέδου και τους δεύτερους σε «μάνατζερ», κυνηγούς προγραμμάτων χρηματοδότησης.
«Η πρωτοβουλία να ανοίξουν τα ιδρύματα ανήκει σε αυτόν που θέλει να τα κλείσει», είπε χαρακτηριστικά σε χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο υπουργός Παιδείας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «η πανεπιστημιακή κοινότητα θα ανταποκριθεί στην πρόταση της κυβέρνησης, ώστε να υπάρχει ένας σταθερός διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα», υπονοώντας το διάλογο πάνω στο βωμό της διάλυσης της ανώτατης εκπαίδευσης.
Εξίσου υποκριτικός ήταν ο υπουργός όμως και στο καυτό ζήτημα της φοιτητικής στέγης, που αποτελεί μεγάλο βραχνά για τα λαϊκά στρώματα, που ασφυκτιούν για να αντεπεξέλθουν στα υπέρογκα νοίκια. Πιστός στη λογική των ανέξοδων υποσχέσεων, έκανε λόγο για «κατάρτιση ενός πενταετούς προγράμματος 2003-2008 με μεταβίβαση της περιουσίας του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας στα ιδρύματα, προκειμένου να αναπτύξουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα». Δηλαδή, το πρόβλημα θα εξακολουθεί να υπάρχει, όσο συνεχίζεται η πολιτική της υποχρηματοδότησης και πολύ περισσότερο της κρυφής ή φανερής ιδιωτικοποίησης, που αφαιρεί το δικαίωμα των φοιτητών για δωρεάν στέγαση και σίτιση.
Η ηγεσία της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), ωστόσο, δεν κάνει κάποια κίνηση διεύρυνσης των διεκδικήσεών της, ώστε να συγκρουστεί με το σύνολο αυτής της πολιτικής που καταδικάζει πανεπιστήμια και πανεπιστημιακούς, και επιμένει να ζητάει μια δέσμευση από την κυβέρνηση, ότι βάση του διαλόγου που θα ξεκινήσει το 2003 για τα μισθολογικά θα είναι η ενσωμάτωση επιδομάτων που παίρνουν οι πανεπιστημιακοί στο βασικό μισθό.
Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι σύλλογοι πανεπιστημιακών που αποφασίζουν συνέχεια της αποχής και από την εξεταστική του Σεπτέμβρη, με εξαίρεση τους επί πτυχίω φοιτητές. Σχετικές αποφάσεις έχουν λάβει οι Σύλλογοι: Γεωπονικού, Παντείου, Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Πειραιά, Αιγαίου (χωρίς μέριμνα για τους επί πτυχίω φοιτητές) και των σχολών Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Φυσικομαθηματικής, Νομικής και ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθήνας και ο νεοσύστατος σύλλογος Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.