Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοσιεύματα του Τύπου

Η «Χώρα» δημοσιεύει ολόκληρη την «απόρρητη έκθεση Παπαθεμελή» για την τρομοκρατία, σημειώνοντας ότι ο πρώην υπουργός «που απομακρύνθηκε άμεσα από τον ουρανοξύστη της οδού Κατεχάκη, πίεζε να προχωρήσουν οι Αρχές σε συλλήψεις τρομοκρατών», αφού η επεξεργασία των στοιχείων της Στάζι ήταν «ασφαλή και όχι έωλα». Επίσης αναφέρει ότι «εκτιμάται από πολλούς ότι υπήρξαν σαφείς κυβερνητικές οδηγίες προς τον κ. Διώτη να θάψει όλο το φάκελο των Γερμανών και το αίτημα της Βόννης, ώστε να μην υπάρξουν πολιτικές παρενέργειες και εκτεθεί το Κίνημα σε απροσδιόριστους και ανεξέλεγκτους κινδύνους».

Στην έκθεσή του ο Στ. Παπαθεμελής αναφέρει για την προέλευση των στοιχείων τα εξής: «Το παραπάνω υλικό προέρχεται από σημειώσεις και γράμματα των WEINRICH και CARLOS, το οποίο υπέκλεψαν οι ουγγρικές μυστικές υπηρεσίες, το παρέδωσαν στη Stazi, η οποία το εμπλούτισε με στοιχεία ερευνών - συμπεράσματα και εκτιμήσεις και έφθασε στη χώρα μας διαμέσου των Αρχών Δυτικής Γερμανίας, ΗΠΑ και Ελβετίας». Ενώ για τους χρόνους που έγιναν γνωστά αυτά τα στοιχεία στις ελληνικές αρχές σημειώνει: «Μέρος των παραπάνω στοιχείων έχει έρθει στη χώρα μας υπό μορφή πληροφοριακού εγγράφου με την υπ' αριθμόν 1146/1015-312035/9-9-91 Διαταγή Υ.Δ.Τ./ΚΑΑΤ/Δ/ΝΣΗ Κρατικής Ασφαλείας. Το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω Αρχείων περιήλθαν σε γνώση της Υπηρεσίας μας το χρονικό διάστημα 17/28-2-1993 οπότε και μετέβη στην έδρα της ΒΚΑ (WIESBADEN Γερμανία) ομάδα Αστυνομικών της Υπηρεσίας μας, οπότε σχηματίστηκε το από 9-3-1993 ενημερωτικό σημείωμα. Επί πλέον των παραπάνω την 1-3-1995 τα παραπάνω στοιχεία εμπλουτίστηκαν και με άλλα τα οποία παρέδωσαν στην Υπηρεσία μας οι Αμερικανικές και Ελβετικές Υπηρεσίες».

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται: «Κατέστη δυνατή η αξιοποίηση και η τεκμηρίωση του αποδεικτικού υλικού, για δύο τρομοκρατικές ενέργειες για τις οποίες προκύπτουν σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος ατόμων, ως αυτουργών ή συνεργών (αναφέρεται στις επιθέσεις κατά των Σαουδαράβων το '83 και στην Pub Oscar το '88)». Ακόμη ο Στ. Παπαθεμελής τόνιζε σε αυτήν την έκθεση ότι «το κράτος τούτην την ώρα πρέπει να δράσει με ταχύτητα, σοβαρότητα και προπάντων αποτελεσματικότητα... Φοβάμαι ότι η όποια τυχόν καθυστέρηση σε συνδυασμό με τη ραγδαία αναπτυσσόμενη σχετικά παραφιλολογία θα οδηγήσει σε αποτελμάτωση και απώλεια του πλεονεκτήματος αιφνιδιασμού... Πρέπει να ομολογήσω πως το αποδεικτικό υλικό ετέθη υπόψη μου από το Επιστημονικό Συμβούλιο την παραμονή της απομάκρυνσής μου από το Υπουργείο. Δυστυχώς με πρόλαβαν τα γεγονότα».

Το «Βήμα» δημοσιεύει επιστολή του Αλ. Γιωτόπουλου από τις φυλακές Κορυδαλλού, στην οποία ο φερόμενος ως αρχηγός της «17Ν» διαψεύδει δημοσιεύματα της εφημερίδας, σύμφωνα με τα οποία ο ίδιος συμμετείχε σε επεισόδιο με «"σημαντικά" κατά τη γνώμη του συντάκτη σας πρόσωπα των Εξαρχείων». Ακόμη στην επιστολή του διαψεύδει άλλο άρθρο του συντάκτη του «Βήματος» Αλ. Παπαχελά, σύμφωνα με το οποίο ο Αλ. Γιωτόπουλος γνώριζε τον K. Περατικό και ότι τηρούσε αρχείο υποθέσεων που τον ενδιέφεραν. Ο Αλ. Γιωτόπουλος καταλήγει την επιστολή του σημειώνοντας ότι τέτοια δημοσιεύματα αποσκοπούν «στην κατασκευή αποδεικτικού υλικού» στη δημιουργία «αναγκαίων αρνητικών επιπτώσεων στην κοινή γνώμη», αλλά και στην «παγίδευση άλλων προσώπων... στο κυνήγι μαγισσών των διωκτικών αρχών».

Σε άλλο δημοσίευμά της αναφέρεται πως οι Δ. Καββαδίας, Α. Τσιγαρίδας και Κ. Αγαπίου που αναφέρονται στα αρχεία της Σταζι, ανακρίθηκαν το 1998 από τον εισαγγελέα Ι. Διώτη για τον ΕΛΑ και τις σχέσεις τους με τον Κάρλος, αλλά οι απαντήσεις τους ήταν αρνητικές. Αλλο ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας ισχυρίζεται ότι «εντελώς ανέλπιστα και την ώρα που ο Ι. Διώτης αναζητεί τεκμήρια και μάρτυρες στην Ευρώπη, παρουσιάζονται μάρτυρες και τεκμήρια στην Ελλάδα αμέσως μετά την ψήφιση του αντιτρομοκρατικού νόμου και στη συνέχεια μετά την έκρηξη του πυροκροτητή στα χέρια του Σ. Ξηρού. Στο σημείο αυτό τα τρία ονόματα της Σταζι αποκτούν δικαστική υπόσταση».

«Τα Νέα» δείχνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη «μετωπική σύγκρουση Παπαθεμελή - κυβέρνησης» σχετικά με τη μη αξιοποίηση των αρχείων της Στάζι αναφορικά με τον ΕΛΑ και την αντικατάστασή του από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Η «Ελευθεροτυπία» αναφέρεται και αυτή στα αρχεία της Στάζι σχετικά με τον ΕΛΑ, τονίζοντας ότι «για τις ελληνικές διωκτικές αρχές, τουλάχιστον δύο από τους εμπλεκόμενους στα αρχεία της Στάζι είναι ιστορικά στελέχη του ΕΛΑ. Υπάρχουν γι' αυτούς άτυπες καταθέσεις, ακόμη και πρώην συντρόφων τους, ωστόσο δεν είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν στα δικαστήρια. Γι' αυτό αναζητούνται επιμόνως εδώ και χρόνια αποδεικτικά στοιχεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ