Τρίτη 20 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ:
«Θωρακίζουμε» την Ελλάδα από τη διεθνή κρίση

Σε μέτρα «θωράκισης» της Ελλάδας από τις εξωτερικές αρνητικές διαταραχές κάνει λόγο μέσω του πρωθυπουργού η κυβέρνηση, θέλοντας προφανώς να καταστείλει τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων

Η Ελλάδα θωρακίζεται για να αντιμετωπίσει το διεθνή ανταγωνισμό αλλά και «τις επιπτώσεις από αρνητικές εξωτερικές διαταραχές», ανέφερε σε χτεσινό μήνυμά του, με την ευκαιρία της 67ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Είναι η πρώτη φορά, που εκπρόσωπος της κυβέρνησης, έστω και έμμεσα, επισημαίνει ότι η διεθνής κρίση που πλήττει τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία, έχει επιπτώσεις και στην Ελλάδα, η οποία «θωρακίζεται» για να τις αντιμετωπίσει. Η κυβέρνηση, πάντως, δεν έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, εκτός βέβαια από κατά καιρούς φορολογικά μέτρα ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρήσεων, τα οποία, βέβαια, ούτως ή άλλως θα έπαιρνε, ανεξάρτητα από την πορεία των κυκλικών διακυμάνσεων της διεθνούς και ελληνικής οικονομίας. Είναι βέβαιο πάντως ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί το αρνητικό διεθνές περιβάλλον για να ζητήσει από τον ελληνικό λαό... αυτοσυγκράτηση στις διεκδικήσεις του, αλλά και νέες θυσίες. Αυτό έμμεσα και πάλι το υπαινίχθηκε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, καθώς στην αμέσως επόμενη παράγραφο επισημαίνει ότι «η προσπάθεια αυτή αποτελεί μια δυναμική διαδικασία στο μέτρο που ο στόχος της πραγματικής σύγκλισης μπορεί να εκληφθεί ως ένας πήχης που συνεχώς ανεβαίνει». Αν λάβουμε υπόψη ότι ο όρος «πραγματική σύγκλιση» επικαλύπτει όλο το αντιλαϊκό πλέγμα των κυβερνητικών επιλογών και αν αυτό το συνδυάσουμε με τον «πήχη που συνεχώς ανεβαίνει», τότε δικαίως θα πρέπει να ανησυχούμε.

Στο σύντομο μήνυμά του ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε στους επιχειρηματίες, ότι η πορεία της κυβέρνησης θα συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από συνέπεια και συνέχεια... Καταφεύγοντας και πάλι σε λέξεις-κλισέ ανέφερε ότι «το κλειδί, το διαβατήριο της πραγματικής σύγκλισης, το δίνουν: Το τρίπτυχο ανταγωνιστικότητα-παραγωγικότητα- επιχειρηματικότητα, η σταθερότητα των επιλογών μας, η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας».

Για μια ακόμη φορά και χωρίς περιστροφές, περιέγραψε το κυβερνητικό «όραμα» να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε κέντρο της ιμπεριαλιστικής διείσδυσης, στην περιοχή των Βαλκανίων και της παρευξείνιας ζώνης. Εκθειάζοντας μάλιστα τη «νέα τάξη πραγμάτων» δήλωσε ότι «στο διπολικό μεταπολεμικό κόσμο, η Β. Ελλάδα ήταν στην περιφέρεια. Σήμερα βρίσκεται στο σταυροδρόμι μίας περιοχής με τεράστια αποθέματα δυναμικής ανάπτυξης, με αστείρευτη δυναμική». Και αμέσως μετά: «Φιλοδοξούμε η Θεσσαλονίκη, που θα φιλοξενήσει την τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνη του 2003 στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να καταστεί, τα χρόνια που έρχονται, πρωτεύουσα της βαλκανικής ενδοχώρας». Στην υλοποίηση του εφικτού - κατά τον Σημίτη - αυτού «οράματος» θα πρέπει να συστρατευτούν οι πάντες, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες. Στο πνεύμα αυτό και με αέρα ...στρατηλάτη ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Καλώ τους πολίτες και τους οργανωμένους φορείς της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος σε μια αναπτυξιακή συστράτευση, για να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα. Για να καταστούν η Β. Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη επάξιες των προκλήσεων και των ευκαιριών που ανοίγονται μπροστά τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ