Κυριακή 18 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Στον... αστερισμό των πλημμυρών ο πλανήτης Γη

Associated Press

Στο έλεος των πλημμυρών Ευρώπη, ενώ και σ' όλο τον υπόλοιπο κόσμο τα έντονα καιρικά φαινόμενα αφήνουν πίσω τους θύματα και τεράστιες καταστροφές. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη περισσότεροι από 100 είναι οι νεκροί, μεγάλος ο αριθμός των αγνοουμένων, εκατοντάδες χιλιάδες οι άστεγοι και ανυπολόγιστες οι υλικές ζημιές.

Η Τσεχία, βρέθηκε στο επίκεντρο των πλημμυρών και οι αρχές κήρυξαν τη μισή χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπισε η πρωτεύουσα Πράγα.

Στην Αυστρία μετά από ημέρες ακατάπαυστης βροχόπτωσης αρκετές μικρές και μεγάλες πόλεις κινδυνεύουν από τις υπερχειλίσεις ποταμών, όπως και η ίδια η πρωτεύουσα η Βιέννη.

Στις ανατολικές περιοχές της Γερμανίας, η πρωτεύουσα του κρατιδίου της Σαξονίας Δρέσδη αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα από τις πλημμύρες, καθώς η στάθμη του ποταμού Ελβα ανέβηκε 7 μέτρα πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Χαοτική δείχνει να είναι και η κατάσταση σε περιοχές του κρατιδίου της Βαυαρίας, με τη στάθμη του Δούναβη περίπου στα 10 μέτρα.

Η κακοκαιρία πλήττει και τη Ρουμανία, με πλημμύρες και σφοδρούς ανέμους, οι οποίοι στο ανατολικό τμήμα της χώρας έφθασαν και τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Στη Ρωσία, μόνο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου βρίσκονται κυρίως θέρετρα, τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες, ενώ ακόμη 4.000 άτομα παρέμεναν παγιδευμένα στο παραθαλάσσιο χωριό του Σιρόκαγια Μπάλκα.

Εξάλλου κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 70 άτομα στη Νότια Κίνα. Αναφέρονται ακόμη θύματα από πλημμύρες στη Νότια Κορέα, όπου 14 άτομα σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 700 είναι οι νεκροί και εκατομμύρια οι άστεγοι σε Ινδία, Μπαγκλαντές, Νεπάλ αλλά και στο Μεξικό και το Νοιοανατολικό Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ