Κυριακή 18 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ανιχνευτής ελεύθερων σκοπευτών

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για πόλεμο στις μεγαλουπόλεις του κόσμου. Πριν ακόμα από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης του Σεπτέμβρη 2001 στη Νέα Υόρκη, η υπηρεσία προηγμένης τεχνολογίας του υπουργείου Αμυνας(;) των ΗΠΑ, γνωστή από τα αρχικά της σαν DARPA, είχε παραγγείλει, σε διάφορες εταιρίες και ερευνητικά κέντρα, πρωτότυπα για πλήθος ειδικών τεχνολογιών, που θα διευκολύνουν τους Αμερικανούς στρατιώτες να αντιμετωπίσουν τους ελεύθερους σκοπευτές σε μάχες μέσα σε πόλεις.

Μια τέτοια συσκευή που ανέπτυξε η εταιρία «BBN Τεκνόλοτζις» επιτρέπει στους στρατιώτες να εντοπίζουν την τροχιά μιας σφαίρας ως την κάννη του όπλου που την έριξε. Αυτό το πετυχαίνουν με μικρόφωνα και μια πυξίδα που είναι τοποθετημένα στα κράνη των στρατιωτών, ή εναλλακτικά σε ένα φορτηγάκι, αεροπλάνο, στην κολόνα δημοτικού φωτισμού ή ακόμα και στην υδρορρόη ενός κτιρίου. Ο ανιχνευτής λειτουργεί όταν συλλάβει τον ήχο από τον πυροβολισμό, αλλά και το σπάσιμο του φράγματος του ήχου κατά τη διαδρομή της σφαίρας, από δύο ή περισσότερους στρατιώτες που φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Οι πληροφορίες που συλλέγονται τηλεμεταδίδονται σε μικροϋπολογιστές που επίσης φέρουν στον εξοπλισμό τους οι στρατιώτες. Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο μαθηματικό μοντέλο και τις πληροφορίες θέσης που δίνει το σύστημα δορυφόρων GPS, ο υπολογιστής προσδιορίζει και αποτυπώνει σε χάρτη την τροχιά, το διαμέτρημα και την ταχύτητα της σφαίρας, την απόσταση που ταξίδεψε και την απόσταση του ελεύθερου σκοπευτή από το έδαφος. Ακόμα κι αν οι ηχητικές πληροφορίες προέρχονται μόνο από έναν στρατιώτη, το σύστημα μπορεί να δώσει χρήσιμα στοιχεία για τον εντοπισμό του ελεύθερου σκοπευτή. Το ίδιο κι αν το όπλο που πυροβόλησε είχε σιγαστήρα.

Για να συμπληρωθεί ο εξοπλισμός των Αμερικανών στρατιωτών στις μάχες μέσα στις πόλεις, το Ερευνητικό Κέντρο του Στρατού των ΗΠΑ πήρε ήδη δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια συσκευή που παίζει ψηφιακές εγγραφές ήχου του όπλου M-16 ή ενός αυτόματου όπλου και η οποία θα επιτρέπει στους Αμερικανούς να ξεγελάνε τον εχθρό, ενώ οι μονάδες τους θα υποχωρούν ή θα επιχειρούν απερίσπαστες σε άλλα σημεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ