Χτες τελείωσε η προθεσμία υποβολής προσφορών για τη θυγατρική «Ολύμπικ Κέτερινγκ»
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των ανεπίσημων διαπραγματεύσεων που άρχισε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους του επιχειρηματία Π. Βαρδινογιάννη (κοινοπραξία «New Wins») για το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ).
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων, οι τρεις τράπεζες -«σύμβουλοι» της κυβέρνησης (Εθνική, Alpha και Εμπορική), αφού αξιολογήσουν την προσφορά, θα προχωρήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναμένεται να τερματιστούν μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, ώστε το ξεπούλημα της ΟΑ να πάρει τέλος, αν φυσικά υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, το αργότερο στις αρχές του 2003.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, διοχετεύει σκόπιμα μέσω φιλικών της εφημερίδων, δυσοίωνα σενάρια για το μέλλον της ΟΑ (από «λουκέτο» μέχρι μετατροπή της σε περιφερειακή εταιρία των Βαλκανίων, με περιορισμένη δραστηριότητα και ελάχιστο προσωπικό), σε περίπτωση που δεν ξεπουληθεί άμεσα. Προφανής σκοπός αυτών των σεναρίων, όπως εκτιμούν αεροπορικοί και συνδικαλιστικοί κύκλοι, είναι να φανεί στην κοινή γνώμη το ξεπούλημα της εταιρίας, σαν η... καλύτερη επιλογή!
Στο πλαίσιο της δημιουργίας αρνητικών εντυπώσεων για την οικονομική κατάσταση της ΟΑ, εκτιμάται ότι εντάσσεται η δημοσίευση - με καθυστέρηση 14 μηνών - την περασμένη Παρασκευή, του ισολογισμού της ΟΑ για το 2000. Σύμφωνα με τον ισολογισμό, οι συσσωρευμένες ζημιές της εταιρίας ανήλθαν στο τέλος του 2000 στα 121 δισ. δρχ., ενώ τα ίδια κεφάλαια έχουν περιοριστεί στα 645 εκατ. δρχ. Αίσθηση προκαλεί και η επισήμανση του ορκωτού ελεγκτή ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο μηχανογραφικό σύστημα για την επεξεργασία των εσόδων, με συνέπεια να είναι ελλιπής η παρακολούθηση των εσόδων, των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων της εταιρίας.
Οι ζημιές της ΟΑ το 2000 ανήλθαν σε 32,378 δισ. δρχ., έναντι 25,979 δισ. δρχ. το 1999.
Στο μεταξύ, έληξε χτες η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 68,35% των μετοχών της «Ολύμπικ Κέτερινγκ» (ΟΚ), που είναι χρυσοφόρα θυγατρική της ΟΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμευτικές προσφορές υπέβαλαν τελικά μόνο δύο από τις οκτώ ελληνικές και ξένες εταιρίες, που είχαν πάρει μέρος στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Πρόκειται για τις εταιρίες «Everest», που υπέβαλε και μνημόνιο συνεργασίας με τη γερμανική εταιρία «Λουφτχάνσα» και την κοινοπραξία «Γρηγόρης Μικρογεύματα» - όμιλος Βερούκα.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, με την εκχώρηση του 68,37% των μετοχών της ΟΚ, προχωρά στο ξεπούλημα του συνόλου των μετοχών της χρυσοφόρας εταιρίας (το υπόλοιπο ποσοστό έχει εκχωρηθεί ήδη στους ιδιώτες μέσω του ΧΑΑ), ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να «βγάλει στο σφυρί» και την εταιρία «Γαλιλαίος Ελλάς», που είναι και αυτή κερδοφόρα θυγατρική εταιρία της ΟΑ, με αντικείμενο την ηλεκτρονική κράτηση θέσεων.
Οπως είναι προφανές, η κυβέρνηση με το ξεπούλημα της ΟΑ τμήμα - τμήμα, επιχειρεί να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τους ιδιώτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιλέξουν όποια κερδοφόρα δραστηριότητα του ομίλου επιθυμούν, χωρίς να αναλάβουν το παραμικρό επιχειρηματικό ρίσκο.