ΤΟΚΙΟ.-
Ο δήμαρχος του Ναγκασάκι, Ιτσο Ιτο, δεν προέβη σε μία «τυπική» ομιλία εις μνήμη των δεκάδων χιλιάδων θυμάτων που προκάλεσε πριν 57 χρόνια η ρίψη της αμερικανικής ατομικής βόμβας στην πόλη του. Και αυτό γιατί, όπως φάνηκε, δε χαρίστηκε έναντι της πολεμοκάπηλης πολιτικής της κυβέρνησης του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, αλλά ούτε και στα σχέδια αξιωματούχων της κυβέρνησης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι για αναθεώρηση της πολιτικής του Τόκιο στα πυρηνικά όπλα...
«Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν είναι παρά η δικαιολογία των ΗΠΑ για να αποφύγουν τη συμμόρφωσή τους ως προς τις διεθνείς συμφωνίες και ιδιαίτερα σ' αυτές που αφορούν τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων» επεσήμανε ο Ιτο, συνεχίζοντας: Τρομάζουμε με μία σειρά μονομερών ενεργειών που έχουν ληφθεί απ' την κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι οποίες καταδικάζονται από όλους τους λαούς με υγιή κρίση». Ο δήμαρχος του Ναγκασάκι υπογράμμισε πως ο θεμέλιος λίθος για την αποτροπή επανάληψης του πυρηνικού εφιάλτη που έζησαν οι Ιάπωνες πριν 57 χρόνια, είναι η διεθνής κατάργηση των πυρηνικών όπλων μέσω του διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης των χωρών.
Σε άλλο σημείο, ο δήμαρχος του Ναγκασάκι, κάλεσε την ιαπωνική κυβέρνηση να προχωρήσει «δίχως άλλη καθυστέρηση στη σύνταξη τριών νομοσχεδίων για την κατοχύρωση των τριών βασικών αρχών της μη κατοχής, μη παραγωγής και μη τήρησης πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Ιαπωνίας». Παράλληλα ζήτησε απ' την κυβέρνηση του Γ. Κοϊζούμι να δημιουργήσει στη νοτιοανατολική Ασία μία ζώνη ελεύθερη απ' τα πυρηνικά όπλα για να παρουσιάσει στη διεθνή κοινότητα «το απτό παράδειγμα αναξιοπιστίας των λεγόμενων πυρηνικών ομπρελών».
Ο Κοϊζούμι, που ήταν παρών στις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του πυρηνικού ολέθρου στο Ναγκασάκι, δεν μπόρεσε παρά να διαβεβαιώσει πως δε θα ανατραπεί το «δόγμα» του Τόκιο έναντι των πυρηνικών όπλων. «Σκοπεύω», είπε, «να πραγματοποιήσω έναν ασφαλή κόσμο δίχως πυρηνικά όπλα το συντομότερο δυνατόν, προωθώντας τον πυρηνικό αφοπλισμό και συμφωνίες μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, κάνοντας το καλύτερο δυνατόν για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων απ' τις ηγέτιδες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας».