Eurokinissi |
Περίπου ιδανικές βρίσκει τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού ο αντιεισαγγελέας Εφετών Πειραιά |
Ο Σ. Κονδύλης εμφανίστηκε ενώπιον του ειδικού ανακριτή, προέδρου Εφετών Λεων. Ζερβομπεάκου, χωρίς δικηγόρο και ζήτησε προθεσμία, για να απολογηθεί αύριο το απόγευμα.
Ως «απαράδεκτες» κατάγγειλε τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού ο φερόμενος από την Αστυνομία ως καθοδηγητής και συντάκτης των προκηρύξεων της «17Ν» Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Μέσω του συνηγόρου του Ι. Ραχιώτη, δήλωσε αργά προχτές το βράδυ: «Ζούμε σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης, που αποσκοπούν στην εξουθένωση της προσωπικότητάς μας. Είμαστε σε απόλυτη απομόνωση 23 ώρες το 24ωρο στο κελί μας, επιτρέπεται να βγαίνουμε μόνο μια ώρα τη μέρα σε προαύλιο 25 τ.μ. περιστοιχισμένο από ψηλούς τοίχους, όπου δε συναντάμε κανένα. Μας έχουν αφαιρεθεί ακόμα και τα ρολόγια, με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει την αίσθηση του χρόνου. Απαγορεύεται να τηλεφωνήσουμε στους συνηγόρους μας, αν και ο Σωφρονιστικός Κώδικας το επιτρέπει. Μας αφαίρεσαν τα ρούχα, ακόμα και τα εσώρουχά μας και μας έδωσαν άλλα ρούχα της φυλακής, με προφανή σκοπό να μας ταπεινώσουν. Απαγορεύεται σε όλους τους κρατουμένους να κρατάμε σημειώσεις κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τους συνηγόρους μας, με αποτέλεσμα να μη γίνεται εμπεριστατωμένη συνεργασία μεταξύ δικηγόρου και κρατουμένου. Διαβιώνουμε γενικά σε ένα καθεστώς που προσβάλλει την ίδια την αξία του ανθρώπου, πέρα απ' ότι είναι παράνομο. Στο βαθμό που συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είναι βέβαιο ότι θα εξουθενωθεί η προσωπικότητά μας και θα είναι αδύνατο να υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας. Επομένως, δε θα έχει νόημα να μιλάμε για δίκαιη δίκη».
ICON |
Ο Σωτήριος Κονδύλης, κατηγορείται ως μέλος της «17Ν» |
Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης δικαιολόγησαν τις ειδικές συνθήκες κράτησης, λέγοντας ότι εντάσσονται στα μέτρα, τα οποία «ελήφθησαν με κύριο γνώμονα την ασφάλεια των κατηγορουμένων». Τέλος, υποσχέθηκαν γι' αυτούς «ραδιόφωνο, τηλεόραση, βιβλία και περισσότερες ώρες με τους δικηγόρους τους» στο μακρινό μέλλον.
Ολοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των κατηγορουμένων στην υπόθεση της «17Ν» και των στενών συγγενών τους άρχισαν να ανοίγουν με εντολή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προκειμένου να ελεγχθεί η κίνησή τους, να διαπιστωθεί το ύψος των χρηματικών ποσών και ποια άλλα πρόσωπα είχαν σχέση με αυτούς. Στον Τύπο «διέρρευσαν» χτες πληροφορίες ότι «υψηλόβαθμο στέλεχος Τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας και, συγκεκριμένα, η υποδιευθύντρια καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, είχε ανοίξει κοινό λογαριασμό με την Ισπανίδα φίλη του Σάββα Ξηρού, Αλίσια Ρομέρο Κορτέζ. Την τελευταία διετία ο λογαριασμός αυτός εμφανίζει κίνηση σημαντικών ποσών, ενώ η Κορτέζ έκανε σημαντικά εμβάσματα από την πατρίδα της, στην οποία ταξίδευε».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η εν λόγω υποδιευθύντρια φέρεται να υποστήριξε στην Αστυνομία και τους ελεγκτές της Τράπεζας, ότι «προθυμοποιήθηκε να διευκολύνει την Αλίσια Κορτέζ χωρίς να τη γνωρίζει προηγουμένως, για να ανοίξει λογαριασμό, επειδή η ίδια είχε δυσχέρειες».
Χτες, η διευθύντρια της Τράπεζας Πειραιώς Κολωνακίου Καρμέλλα Στεφάνου, με επιστολή της προς τον Τύπο εξηγεί την ανάμειξή της σε κοινό λογαριασμό των Α. Ρομέρο - Σ. Ξηρού. Με αυτήν διευκρινίζει ότι το έτος 1997 το ζεύγος Ρομέρο - Ξηρού, άνοιξε κοινό λογαριασμό στο κατάστημα Κολωνακίου της Τράπεζας Πειραιώς και το 2001 και δεύτερο κοινό λογαριασμό. «Η κ. Ρομέρο, με παρακάλεσε να προστεθεί και το δικό μου όνομα στον εν λόγω δεύτερο λογαριασμό, ώστε να διευκολυνθεί, αν παρίστατο ανάγκη, στην ανάληψη χρημάτων εξαιτίας απουσίας τους, όπως μου είπε στο εξωτερικό», αναφέρει η Κ. Στεφάνου. Σημειώνει ότι «ουδέποτε έκανα ανάληψη ή κατάθεση χρημάτων από το λογαριασμό αυτό» και ότι «μόλις συνελήφθη ο Σάββας Ξηρός ενημέρωσα τόσο την τράπεζα όσο και τις διωκτικές αρχές για το παραπάνω γεγονός». Προσθέτει επίσης ότι «η Τράπεζα Πειραιώς ενημέρωσε επίσης αμέσως την αρμόδια αρχή για την ύπαρξη των παραπάνω λογαριασμών και ταυτόχρονα διενήργησε έλεγχο της κίνησής τους, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξαν ύποπτες συναλλαγές ή διακίνηση ποσών ασυνήθιστων στις καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές του συνήθους καταθέτη».