Πέμπτη 1 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Στο χείλος του πολέμου;

Νέα όξυνση των σχέσεων Ρωσίας - Γεωργίας. Μάχες στο φαράγγι Κέριγκο. Η Ρωσία «κουράστηκε από τις ψευτιές» της γεωργιανής ηγεσίας

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).--

«Ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία ξεκίνησε πόλεμος. Για την ώρα οι εχθροπραξίες διεξάγονται στο πληροφοριακό πεδίο», «Οι στρατηγοί λογομαχούν, ο πόλεμος όμως γίνεται. Η Ρωσία και η Γεωργία ανταλλάσσουν κατηγορίες», «Δύσκολος πόλεμος στα σύνορα», - αυτοί είναι μερικοί τίτλοι άρθρων στις ρωσικές εφημερίδες (31/7/2002), οι οποίες γράφουν για την εισβολή το Σάββατο, 27 Ιούλη, Τσετσένων ανταρτών του Ρουσλάν Γκελάγεφ και ξένων μισθοφόρων από τη Γεωργία στο τσετσενικό τμήμα της ρωσογεωργιανής μεθορίου. Εδώ και πέντε μέρες οι Ρώσοι συνοριακοί φρουροί δίνουν μάχες στο φαράγγι Κέριγκο στο έδαφος της επαρχίας Ιτούμ - Καλίνσκ της Τσετσενίας. Εκεί έχει μπλοκαριστεί μια μεγάλη ομάδα ανταρτών και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μάχες είναι σφοδρότατες. Σχετικά μ' αυτό, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ έθεσε το ζήτημα της «αναγκαιότητας διεξαγωγής στο φαράγγι Πανκίσι μεγάλης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης με τη συμμετοχή ρωσικών στρατευμάτων», διότι οι Γεωργιανοί θεωρούν ότι δεν μπορούν από μόνοι τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και μάλιστα ανέχονται τους αντάρτες.

Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει δικαιολογημένα με βάση στοιχεία ότι το τμήμα Τσετσένων ανταρτών αφέθηκε να περάσει ανεμπόδιστα από τους Γεωργιανούς συνοριακούς φρουρούς από το φαράγγι Πανκίσι στο έδαφος της Ρωσίας. Από τη μεριά της, η επίσημη Τιφλίδα απορρίπτει αυτό κατηγορηματικά. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο των ομοσπονδιακών στρατευμάτων στο Βόρειο Καύκασο, την Τετάρτη, 31 Ιούλη, η επιχείρηση για την εξόντωση των ανταρτικής ομάδας πλησιάζει προς το τέλος. Στην πορεία των συγκρούσεων εξοντώθηκαν περίπου 30 άντρες. Οι απώλειες των ομοσπονδιακών δυνάμεων είναι 8 νεκροί και 9 τραυματίες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προέβη σε δριμύτατη δήλωση κατά της γεωργιανής πλευράς, εκτιμώντας την κατάσταση στη ρωσογεωργιανή μεθόριο ως επίθεση της διεθνούς τρομοκρατίας. «Από το έδαφος της Γεωργίας έγινε ένοπλη εισβολή στο έδαφος της Ρωσίας συμμοριτικών ομάδων τρομοκρατών και ξένων μισθοφόρων. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Γεωργία για την ανάγκη να λάβει δραστικά μέτρα ενάντια στους συμμορίτες. Δυστυχώς, δεν έχει γίνει τίποτα. Είτε οι γεωργιανές αρχές δεν είναι ικανές να το κάνουν αυτό, είτε δεν το επιθυμούν. Ολη η ευθύνη για τις συνέπειες τέτοιου είδους εισβολών ένοπλων ανθρώπων στο έδαφος της Ρωσίας βαρύνει τις γεωργιανές αρχές», δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Βαλέρι Λοστσίνιν.

Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας ήταν άμεση. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιράκλι Μεναγκαρισβίλι, δήλωσε ότι η Τιφλίδα θεωρεί ως «απαράδεκτη... τη διεξαγωγή στο έδαφος της Γεωργίας κάποιων στρατιωτικών επιχειρήσεων από ξένο κράτος. «Γνωρίζετε ότι το πρόβλημα του Πανκίσι δεν είναι πρωταρχικό. Πρωταρχικό είναι το τσετσενικό πρόβλημα. Και μόλις επιλυθεί το τσετσενικό πρόβλημα, το ζήτημα Πανκίσι παύει από μόνο του να υφίσταται», τόνισε ο Γεωργιανός υπουργός.

Η κατάσταση στο τσετσενικό τμήμα της ρωσογεωργιανής μεθορίου εξετάστηκε την Τετάρτη στην ειδική συνάντηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με το διευθυντή της Ομοσπονδιακής Μεθοριακής Υπηρεσίας Κονσταντίν Τότσκι. Ο Πούτιν ζήτησε να μάθει αν οι Γεωργιανοί μεθοριακοί φρουροί γνώριζαν για την ετοιμαζόμενη από τις συμμοριτικές ομάδες εισβολή από το φαράγγι Πανκίσι στο έδαφος της Ρωσίας. Ο Τότσκι απάντησε καταφατικά και παρουσίασε στοιχεία που το επιβεβαιώνουν. Τέλος, ευτυχώς, που οι απλοί πολίτες της Γεωργίας συμπεριφέρονται διαφορετικά απέναντι στη Ρωσία, απ' ό,τι η γεωργιανή ηγεσία. Ετσι, την πληροφορία για την παραβίαση των ρωσικών συνόρων από Τσετσένους αντάρτες και άραβες μισθοφόρους έδωσε στους Ρώσους συνοριακούς φρουρούς ένας βοσκός.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ