Κυριακή 4 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΝΕ
Κρατάει ζωντανή την ιστορική μνήμη

Εκδήλωση μνήμης και τιμής πραγματοποίησε η Οργάνωση Περιοχής Κρήτης στη Γαύδο, τόπο εξορίας των κομμουνιστών

Υπόσχεση της συνέχισης του αγώνα στις σύγχρονες συνθήκες, ήταν πάνω απ' όλα η εκδήλωση στη Γαύδο
Υπόσχεση της συνέχισης του αγώνα στις σύγχρονες συνθήκες, ήταν πάνω απ' όλα η εκδήλωση στη Γαύδο
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης και τιμής στους εξόριστους κομμουνιστές της Γαύδου, που οργάνωσε το Συμβούλιο Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, το Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Ιούλη, στα πλαίσια του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ. Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των μελών και στελεχών του Κόμματος με επικεφαλής τον Γραμματέα Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, Γιώργο Νταγκουνάκη και το μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, Τηλέμαχο Δημουλά, αλλά και πολλών παλαίμαχων κομμουνιστών, που, με τη σειρά τους, είχαν δώσει το δικό τους αγώνα, ποτίζοντας με το αίμα τους δεκάδες τόπους εξορίας.

Σε κόκκινο ποτάμι μετατράπηκαν τα στενά δρομάκια των Σφακίων, το Σάββατο το πρωί, όπου εκεί κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές, από όλη την Κρήτη, έσμιξαν για να επισκεφτούν με το καραβάκι όλοι μαζί το μαρτυρικό νησί. Φτάνοντας εκεί, αντιπροσωπεία του Κόμματος και της ΚΝΕ προσπάθησε να επισκεφτεί το σπίτι, όπου έμεναν οι εξόριστοι, αντί αυτού, όμως, αντίκρισαν την καγκελόπορτα κλειδωμένη με λουκέτα, ένστολους αστυνομικούς και την πεισματική άρνηση του ιδιοκτήτη να παραχωρήσει το χώρο για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Τίποτα, όμως, δεν έδειχνε να μπορεί να σταματήσει τον κόσμο, που αποφασισμένος έφτασε στο νοτιότερο νησί της Ελλάδας, για να τιμήσει τους αγωνιστές των υψηλών ιδανικών της ειρήνης, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας. Γι' αυτό το λόγο αποφασίστηκε η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί το απόγευμα, πάνω ακριβώς από το «Σπίτι του Αρη», στο Σαρακήνικο. Το αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε στις 7 το απόγευμα, στο χώρο όπου είχαν κατασκηνώσει οι εκδρομείς. Αμέσως μετά, ακολούθησε πορεία στο σημείο, όπου, τελικά, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

Οι κομμουνιστές της Κρήτης τοποθετούν τιμητική μαρμάρινη πλάκα στον τόπο της εξορίας
Οι κομμουνιστές της Κρήτης τοποθετούν τιμητική μαρμάρινη πλάκα στον τόπο της εξορίας
Νέοι και νέες, κρατώντας ψηλά τις κόκκινες σημαίες, φώναζαν συνεχώς συνθήματα, όπως «ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές», «Οχτώ δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», αλλά και τραγουδώντας αντάρτικα τραγούδια, κάνοντας έτσι ξεκάθαρο σε όλους όσοι πιστεύουν ότι έχουν ξεμπερδέψει με τους κομμουνιστές πως είναι εδώ, άξιοι συνεχιστές των ηρωικών και δύσκολων αγώνων, είναι αυτοί τώρα που σηκώνουν τα λάβαρα, που σηκώνουν το χέρι με σφιγμένη γροθιά, ανοίγοντας το δρόμο των αυριανών αγώνων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, Σάββας Βασιλειάδης, αναφερόμενος στην Ιστορία του νησιού σαν τόπου εξορίας, αλλά και τον καθημερινό αγώνα των εξόριστων για επιβίωση. Αξίζει να σημειωθεί η στροφή από τραγούδι των εξόριστων της Γαύδου, που αναφέρεται στην ομιλία: «Μας στείλανε οι πλουτοκράτες στου Λιβυκού την ερημιά γιατί ζητήσαμε το δίκιο και του λαού τη λευτεριά». Αμέσως μετά, νεανικό συγκρότημα έπαιξε και τραγούδησαν όλοι μαζί το τραγούδι του Αρη, καθώς και άλλα αντάρτικα τραγούδια.

Από το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ, μίλησε ο Κώστας Παπαδάκης, υπογραμμίζοντας πως «ζούμε σε μια εποχή που θέλουν να μας πείσουν ότι πέρασαν οι εποχές των αγώνων, ότι σήμερα πρέπει να κοιτάς την "πάρτη" σου για να επιβιώσεις, ότι πια τα πράγματα δεν αλλάζουν. Στόχος τους είναι να μπει στο "γύψο" το λαϊκό κίνημα και να κατηγορηθούν σαν τρομοκράτες όποιοι σηκώνουν το ανάστημά τους στη "νέα τάξη" και τον ιμπεριαλισμό, ενώ οι μυστικές υπηρεσίες συνεχίζουν να αλωνίζουν και η τρομοκρατία τους θα συνεχίζει να υπάρχει, ακόμα και αν συλληφθούν οι αρχηγοί της "17 Νοέμβρη"».

Ο Κώστας Παπαδάκης σημείωσε ακόμα: «Η ΚΝΕ, με αυτήν την πρωτοβουλία που πήρε για την πραγματοποίηση εκδήλωσης στη Γαύδο, επιδιώκει να διατρανώσει το αίτημα, το Σπίτι που έκτισαν ο Αρης Βελουχιώτης και οι συνέξοριστοι σύντροφοί του να αναδειχτεί σε τόπο ιστορικής μνήμης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια φέρει βαριά ευθύνη, που με την προκλητική στάση της συντηρεί τη χρησιμοποίηση αυτού του χώρου σαν ταβέρνα, προσβάλλοντας τις θυσίες, το αίμα και τη ζωή που πρόσφεραν στο λαό και τον τόπο μας τόσοι και τόσοι αγωνιστές».

Ακόμα συνέχισε, λέγοντας: «Εμείς οι νέοι κομμουνιστές δίνουμε υπόσχεση ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε όλο και περισσότεροι νέοι να γνωρίσουν τη βαριά παρακαταθήκη των αγώνων της εργατικής τάξης και του λαού μας, να συνεχίσουν τον αγώνα, να βρουν διέξοδο στην ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ, στη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου πάλης στα ιδανικά μιας δίκαιης κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, το Σοσιαλισμό».

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Γραμματέας Περιοχής του ΚΚΕ, Γιώργος Νταγκουνάκης, τονίζοντας πως οι νέοι κομμουνιστές με μπροστάρη το ΚΚΕ δε θα σκύψουν το κεφάλι, δε θα το βάλουν κάτω στα σύγχρονα ξερονήσια, των ροπαλοφόρων, των ΜΑΤ, των ΟΥΚ και τα διάφορα άλλα που σήμερα εφαρμόζουν, μέχρι να ανατρέψουμε αυτό το απάνθρωπο σύστημά τους. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος σήμερα από το δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ. Δύο επιλογές έχουν οι λαοί ή να σκύψουν το κεφάλι ή να αγωνιστούν, να αντισταθούν, να αντεπιτεθούν για να ανατρέψουν αυτό το βρώμικο σύστημα, το καπιταλιστικό, για μια άλλη κοινωνία τη Σοσιαλιστική. Ε! εμείς έχουμε επιλέξει το δεύτερο δρόμο και θα συνεχίσουμε σ' αυτόν μέχρι την τελική νίκη».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Κώστας Λόλας, τιμημένο μέλος του ΚΚΕ και της υποδειγματικής διμοιρίας της ενάτης ταξιαρχίας, που γνώριζε και πάλεψε μαζί με τον Αρη Βελουχιώτη.

Αμέσως μετά τις ομιλίες, τοποθετήθηκε μαρμάρινη πλάκα, σαν ελάχιστος φόρος τιμής προς τους εξόριστους κομμουνιστές και αγωνιστές της Γαύδου, από το Συμβούλιο Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, πάνω ακριβώς από το «Σπίτι του Αρη» στο Σαρακήνικο. Το βράδυ, νέοι κομμουνιστές και πιο μεγάλοι σε ηλικία τραγούδησαν πολιτικό και αντάρτικο τραγούδι, παρασύροντας σ' αυτήν τη γιορτή του αγώνα και ντόπιους που βρίσκονταν εκεί και σιγοτραγούδησαν μαζί τους.


Λαμπρινή ΠΙΤΤΑΚΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ