Στη γνωστή τακτική της εκτόξευσης «πυροτεχνημάτων», για την αντιμετώπιση της ...φοροδιαφυγής, κατέφυγε και πάλι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα ονόματα 12 επιχειρήσεων, άγνωστων στην κοινή γνώμη, οι οποίες κατηγορούνται για έκδοση και λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από ελέγχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), διαπιστώθηκε ότι οι 12 κατηγορούμενες επιχειρήσεις προέβησαν στην έκδοση και λήψη εικονικών παραστατικών στοιχείων, συνολικού ύψους 13 δισ. δραχμών. Στις επιχειρήσεις αυτές, το ποσό που διεκδικεί το υπουργείο, μαζί με τα πρόστιμα, ανέρχεται σε 25,6 δισ. δραχμές. Ο «Ρ» δεν προτίθεται να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των, άγνωστων, ούτως ή άλλως, επιχειρήσεων που κατηγορούνται για έκδοση και λήψη οικονομικών στοιχείων, επειδή δε θέλει να συμβάλει στο κλίμα εντυπωσιασμού του υπουργείου Οικονομικών, και να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις ότι η πολιτική της κυβέρνησης κινείται στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Αυτοί που συνήθως συλλαμβάνονται είναι τα «βαποράκια» της υπόθεσης, ενώ η δουλιά συνήθως «στήνεται» από μεγαλόσχημους, οι οποίοι μένουν στο απυρόβλητο. Τη μοναδική φορά που το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα ονόματα μεγάλων επιχειρήσεων με την κατηγορία της φοροδιαφυγής, το 1994 (μεταξύ αυτών και ο επιχειρηματίας Γ. Μπόμπολας), ο τότε υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, εξαναγκάστηκε, ουσιαστικά, σε δήλωση μετανοίας και απαλλαγής του μεγαλοεπιχειρηματία από κάθε κατηγορία...
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο ρόλος του ΣΔΟΕ είναι αρκετά συζητήσιμος. Ξεκίνησε σαν σώμα «αδιάφθορων» στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, αλλά, καθ' όλη τη διάρκεια της δράσης του, ακούγονται πολλά παράπονα για δραστηριότητές του.