Κυριακή 28 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκρηκτικές οικονομικές ανισότητες καταγράφει ο ΟΗΕ

Περίπου 25 εκατομμύρια Αμερικανοί συγκεντρώνουν περισσότερο πλούτο από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία της Εκθεσης του ΟΗΕ για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη. «Ανάμεσα στο 1970 και τα τέλη της δεκαετίας του '90, ο κόσμος έγινε πιο άνισος από κάθε άλλη φορά μετά το 1950», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Στην έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται ακόμη ότι το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη διαθέτει αθροιστικά μεγαλύτερο εισόδημα από το φτωχότερο 57% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 10% των πλουσιότερων Αμερικανών έχει εισόδημα που αντιστοιχεί στο 43% των φτωχότερων κατοίκων του πλανήτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν τις εσωτερικές ανισότητες στα ανεπτυγμένα κράτη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο δυτικές χώρες που γνώρισαν τη μεγαλύτερη όξυνση των ανισοτήτων είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία. Ανάμεσα στο 1979 και το 1997, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στις HΠA αυξήθηκε κατά 38%, τα εισοδήματα του 1% των πλουσιότερων αμερικανικών νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά... 140%, ενώ τα εισοδήματα των οικογενειών με μεσαία εισοδήματα δε βελτιώθηκαν παρά κατά 9%. Με άλλα λόγια, τη μερίδα του λέοντος από την αύξηση της «πίτας» την καρπώθηκαν οι ήδη κοινωνικά ισχυροί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση των συντακτών της έκθεσης για τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς: «Επτά χώρες έχουν στα χέρια τους σχεδόν τις μισές ψήφους στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». «Τα ισχυρά κράτη θα έχουν πάντα κυρίαρχο ρόλο στη λήψη αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε ο Μαρκ Μάλοκ Μπράουν, διευθυντής του Προγράμματος του OHE για την Ανάπτυξη (UNDP). H UNDP καταγγέλλει το γεγονός ότι σε πολλές χώρες η πορεία προς την ταχεία ανάπτυξη χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών.

H έκθεση του ΟΗΕ κατατάσσει στην κορυφή από άποψη πραγματικού εισοδήματος, εκπαιδευτικού επιπέδου και προσδόκιμου ζωής τη Νορβηγία, με δεύτερη τη Σουηδία και τρίτο τον Καναδά. Οι HΠA, η πλουσιότερη χώρα στον πλανήτη, βρίσκονται στην έκτη θέση στην κλίμακα της ανθρώπινης ανάπτυξης, ενώ η Ελλάδα στην 25η, κάτω από το Χονγκ Κονγκ και πάνω από τη Σιγκαπούρη. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 53 χώρες, των οποίων το επίπεδο ανθρώπινης ανάπτυξης χαρακτηρίζεται υψηλό, 85 των οποίων χαρακτηρίζεται μέτριο και 35 χαμηλό. Στην τελευταία κατηγορία βρίσκονται κυρίως αφρικανικές χώρες, με την εξαίρεση του Πακιστάν (138), του Μπουτάν (140), του Νεπάλ (142), του Λάος (143), της Υεμένης (144) και του Μπαγκλαντές (145).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ