Παρέμβαση του πρωθυπουργού ζήτησαν χτες οι συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας για να προωθηθεί στη Βουλή η τροπολογία για τις μισθολογικές αυξήσεις. Από την αρχή της βδομάδας είχε δοθεί η εντύπωση ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα των αξιωματικών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού την επίμαχη τροπολογία είχαν υπογράψει διαδοχικά οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Αμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας. Η τροπολογία είχε φτάσει και στο Γενικό Λογιστήριο, το οποίο υπολόγισε ότι προκαλείται δαπάνη ύψους 14 δισεκατομμυρίων δραχμών, σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού. Και ενώ όλοι περίμεναν ότι θα την υπέγραφε και ο υπουργός Οικονομικών για να κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, τελικά οι πληροφορίες λένε ότι συνάντησε την άρνηση του υφυπουργού Ν. Χριστοδουλάκη.
Χτες το μεσημέρι το προεδρείο της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό και τον κάλεσε να παρέμβει ώστε να αρθεί η ανισότητα που έχει προκληθεί με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Σε διαφορετική περίπτωση οι αξιωματικοί είναι διατεθειμένοι να οργανώσουν διαδηλώσεις μέσα στην προεκλογική περίοδο, αρχής γενομένης από την επόμενη βδομάδα, με συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.
Οι πληροφορίες λένε επίσης ότι υπάρχει αναστάτωση και στις Ενοπλες Δυνάμεις, διότι η ψήφιση της τροπολογίας θεωρούνταν δεδομένη, πριν από τη διάλυση της Βουλής. Οι αξιωματικοί δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους και υποστηρίζουν ότι αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους το κυβερνών κόμμα θα εισπράξει το σχετικό κόστος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι το μισθολόγιο και οι αυξήσεις δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης των κομμάτων, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα υπαρκτό πρόβλημα που μπορεί να λυθεί, ανεξάρτητα από την εκλογική αναμέτρηση του Απρίλη.
Σύμφωνα με την τροπολογία, από τα 14 δισ. δραχμές τα δέκα έχει υπολογιστεί να διατεθούν στο ΥΕΘΑ, τα 3 δισ. στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το ένα στο ΥΕΝ. Η μηνιαία αύξηση που αφορά περίπου 25.000 αξιωματικούς, υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης των 20.000 - 60.000 δραχμών. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει εξακριβωθεί από πότε θα αρχίσει να ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού των βασικών μισθών. Η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι για κάθε αξιωματικό θα ισχύει ο βασικός μισθός του επόμενου βαθμού. Ο ανθυπολοχαγός θα δικαιούται το βασικό μισθό του υπολοχαγού, ο υπολοχαγός του λοχαγού κ.ο.κ. Εάν ψηφιστεί αυτή η ρύθμιση θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και για τους συνταξιούχους με την αναπροσαρμογή των εφάπαξ κλπ.