Τρίτη 30 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΕΚΙΔΕ
Σημαντική νίκη των ταξικών δυνάμεων!

Απόλυτη πλειοψηφία στη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας κατέκτησε η ΕΣΑΚ

Από το Συνέδριο της Ομοσπονδίας
Από το Συνέδριο της Ομοσπονδίας
Σε πρώτη δύναμη, κατακτώντας απόλυτη πλειοψηφία στη νέα διοίκηση, αναδείχτηκε η ΕΣΑΚ, στις αρχαιρεσίες που έγιναν προχτές Κυριακή, στα πλαίσια του 3ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας. Αποτελέσματα και αποφάσεις του συνεδρίου δίνουν αγωνιστική προοπτική στην Ομοσπονδία.

Στις αρχαιρεσίες ψήφισαν 164 αντιπρόσωποι και βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο. Για τη νέα διοίκηση έλαβαν:ΕΣΑΚ 84 ψήφους και 18 έδρες από 16 έδρες που είχε προηγούμενα. ΠΑΣΚΕ 32 ψήφους και 7 έδρες (πριν 9 ). ΔΑΚΕ 25 ψήφους και 5 έδρες (πριν 6 ). Αυτόνομη Παρέμβαση 22 ψήφους και 5 έδρες (πριν 4).

Με στόχο να «κόψουν» αντιπρόσωπο από την ΕΣΑΚ στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ, οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ δεν κατέβασαν δικό τους ψηφοδέλτιο, αλλά συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο της Αυτόνομης Παρέμβασης. Ετσι, εξέλεξαν: ΕΣΑΚ 3 αντιπροσώπους (πριν 4 αντιπροσώπους). Αυτόνομη Παρέμβαση 2 αντιπροσώπους (πριν 1).

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις του συνεδρίου και τα αποτελέσματα των εκλογών, ο Θ. Ευθυμίου, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΕΣΑΚ στο χώρο, μας δήλωσε: «Η ανάδειξη στο συνέδριο ακόμα περισσότερων ΕΣΑΚιτών αντιπροσώπων δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο εκτίμησαν τη δράση της ΕΣΑΚ, τη συνεχή παρουσία στους χώρους δουλιάς, το ότι στάθηκε δίπλα τους απέναντι στα μεγάλα και καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η ανάδειξη της ΕΣΑΚ σε πρώτη δύναμη και με απόλυτη πλειοψηφία επιφορτώνει με τεράστιες υποχρεώσεις τόσο τους ΕΣΑΚίτες που εκλέχτηκαν στη νέα διοίκηση, όσο και όλα τα μέλη της παράταξης στον κλάδο, στο να προσπαθήσουν να υλοποιήσουν τους στόχους και τις αποφάσεις του συνεδρίου. Να δώσουν ώθηση στη λειτουργία των σωματείων και στη μαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος του κλάδου.

Επιδιώξαμε, και πιστεύουμε ότι πετύχαμε, να είναι το 3ο Συνέδριο από τα πιο ποιοτικά, να μεταφερθούν και να αναδειχτούν τα προβλήματα, να τεθούν στόχοι και να παρθούν αποφάσεις σε ταξική κατεύθυνση. Και αυτό παρά τα εμπόδια που έβαλαν οι άλλες παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση) και πριν και μέσα στο συνέδριο. Ολο το προηγούμενο τρίχρονο οι τρεις παρατάξεις συνεχώς προσπαθούσαν να μπλοκάρουν κάθε βήμα προς τα μπρος της Ομοσπονδίας, φτάνοντας στο σημείο, λίγο πριν το συνέδριο, με αστήριχτους ισχυρισμούς να καταφύγουν στα δικαστήρια για να αφαιρέσουν αντιπροσώπους από την ΕΣΑΚ, χωρίς να το πετύχουν. Τα ίδια ζητήματα μετέφεραν και μέσα στο συνέδριο, επιχειρώντας να δημιουργήσουν κλίμα έντασης, ωστόσο οι σύνεδροι τους απομόνωσαν. Αποκορύφωμα αυτής της τακτικής τους ήταν η κάθοδος με κοινό ψηφοδέλτιο στις αρχαιρεσίες για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, με μοναδικό στόχο πώς να αφαιρέσουν αντιπρόσωπο από την ΕΣΑΚ.

Παρ' όλα αυτά και τα εμπόδια που θα επιχειρήσουν και πάλι να βάλουν, πιστεύουμε ότι η ΟΕΚΙΔΕ θα τραβήξει μπροστά, στο δρόμο της υπεράσπισης των ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων στον κλάδο. Είναι δύσκολος δρόμος και οι ΕΣΑΚίτες πρέπει να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις και θα το πράξουν, προς αυτή την κατεύθυνση».

Απόφαση αγωνιστικής προοπτικής

Η αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στον κλάδο και η προσπάθεια για τη δημιουργία των προϋποθέσεων ανατροπής της αντεργατικής πολιτικής, είναι οι στόχοι της ΟΕΚΙΔΕ για το επόμενο διάστημα, όπως εκφράζονται στην απόφαση - ψήφισμα του συνεδρίου.

Στο ψήφισμα χαιρετίζονται οι μεγαλειώδεις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις της πλειοψηφίας του λαού, που δείχνουν τη στάση αντίστασής της στα ΝΑΤΟικά σχέδια για την περιοχή. Επίσης επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου, αλλά και συνολικά της χώρας, στα πλαίσια του στόχου της ΟΝΕ, των προγραμμάτων σύγκλισης και των αναδιαρθρώσεων, δέχονται μια θυελλώδη επίθεση διαρκείας που αμφισβητεί και καταργεί βασικά τους δικαιώματα. Απέναντι σε αυτή την επίθεση - υπογραμμίζεται - η ηγεσία της ΓΣΕΕ αντί να οργανώσει την αντίσταση της εργατικής τάξης, ευθυγραμμίστηκε με τις επιλογές της κυβέρνησης, δηλαδή των μονοπωλίων. Σημειώνοντας πως υπάρχει διέξοδος και βρίσκεται στην ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, τονίζεται ότι «αγωνιζόμαστε για όλα τα δίκαια αιτήματά μας, ώστε να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ανατροπή αυτής της πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ