Πέμπτη 25 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αναβλήθηκε η εκδίκαση της προσφυγής του ΚΕΚΡ - ΕΚΚ

Από αριστερά διακρίνονται οι Κριουτσκόφ, Γκαριφουλίνα, Γκριγκόριεφ, Τιούλκιν
Από αριστερά διακρίνονται οι Κριουτσκόφ, Γκαριφουλίνα, Γκριγκόριεφ, Τιούλκιν
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Χθες, στο δικαστήριο Ταγκάνσκ της Μόσχας έπρεπε να εκδικαστεί η προσφυγή του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας -Επαναστατικού Κόμματος των Κομμουνιστών (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το οποίο έχει αρνηθεί να επανακαταγράψει αυτό το κόμμα, σύμφωνα με το νόμο για τα πολιτικά κόμματα.

Ωστόσο η καθορισμένη ώρα έναρξης της δίκης περνούσε, αλλά η δίκη δεν ξεκινούσε. Περιμέναμε πολλή ώρα. Στο δικαστήριο μάς εξήγησαν ότι η δικαστής είναι απασχολημένη με άλλες δίκες. Πέρασε μισή ώρα, μια ώρα. Επωφελούμενοι της ευκαιρίας οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν για την ουσία της προσφυγής του κόμματος κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης αιτιολόγησε την άρνησή του για επανακαταγραφή του κόμματός μας με το ότι ο όρος "επανάσταση" σημαίνει βίαιη ανατροπή των κοινωνικοπολιτικών σχέσεων και πέρασμα της κρατικής εξουσίας από την άρχουσα τάξη σε άλλη κοινωνική -προοδευτική. Αυτά τα επιχειρήματα είναι, τουλάχιστον, ανόητα. Εμείς ερμηνεύουμε τη λέξη "επανάσταση", όπως όλος ο πολιτισμένος κόσμος. Η επανάσταση σημαίνει ριζική αλλαγή, ποιοτικό άλμα, πέρασμα από την ποσότητα στην ποιότητα. Μπορεί να είναι βίαιη ή μη βίαιη, αρμονική, "βελούδινη" κλπ. Γι' αυτό, ο ίδιος ο όρος επανάσταση δεν περιέχει τίποτα το απαγορευτικό. Κάτι περισσότερο, έχουμε τη γραπτή ερμηνεία της πιθανής χρησιμοποίησης αυτού του όρου από το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου υποστηρίζεται ότι στη λέξη αυτή δεν υπάρχει τίποτα το στασιαστικό», εξήγησε ο συμπρόεδρος του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ Βίκτορ Τιούλκιν. Και πρόσθεσε: «Και ξαφνικά στο υπουργείο Δικαιοσύνης άλλαξαν τη γνώμη τους και αρνήθηκαν την επικύρωση. Πρόκειται εδώ για ένα βρώμικο παιχνίδι, την πρόθεση να εμποδίσουν το κόμμα μας να συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία το 2003. Θεωρούμε ότι η οργάνωσή μας είναι αρκετά γνωστή. Κάτι περισσότερο, είναι η πρώτη πολιτική δύναμη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών το 1995 και 1999 έξι κόμματα μπήκαν στην Κρατική Δούμα και αμέσως μετά απ' αυτά ακολουθούμε εμείς. Μας ψηφίζουν εκατομμύρια ψηφοφόροι. Γι' αυτό θεωρούμε την άρνηση ως επιθυμία να εμποδιστεί το κόμμα από τη συμμετοχή στη δημόσια νόμιμη πολιτική».

Μετά από μιάμιση ώρα αναμονής οι Τιούλκιν, Κριουτσκόφ και Μπαμπούριν κλήθηκαν στο δικαστήριο και μετά ανακοινώθηκε σε όλους τους παραβρισκόμενους ότι η εκδίκαση της προσφυγής αναβάλλεται για τις 22 Οκτώβρη 2002. Πώς σχολίασαν την απόφαση του δικαστηρίου:

Βαλεντίν Κριουτσκόφ: «Δε μας έδωσαν καμία εξήγηση. Την ανέβαλαν απλώς. Ελάτε τον Οκτώβρη, μας είπαν».

Σεργκέι Μπαμπούριν: «Για να είμαι ειλικρινής δεν απόρησα ότι η προσφυγή αναβλήθηκε για τρεις μήνες. Λάθεψα λίγο στην πρόβλεψη. Πριν από μια ώρα είπα στο συνάδελφο Κριουτσκόφ ότι εφόσον το ΚΕΚΡ-ΕΚΚ είναι μια οργάνωση πολλή λαμπρή και δεν υπάρχουν νομικοί λόγοι να μην ικανοποιηθεί η προσφυγή, μάλλον, το δικαστήριο θα την αναβάλει για ένα μήνα. Θεωρώ ότι υπάρχει μια εμπαθής στάση απέναντι σ' αυτή την πολιτική οργάνωση».

Βίκτορ Τιούλκιν: «Νομίσαμε ότι δεν τα πάνε καλά με το μυαλό, αλλά αποδείχτηκε ότι δεν έχουν καθόλου συνείδηση. Ενεργούν κυνικά, προσβλητικά. Η ουσία είναι ευνόητη: θέλουν να εμποδίσουν το κόμμα να συμμετάσχει στη δημόσια ζωή. Η αναβολή της επανακαταγραφής για τρεις μήνες περιπλέκει την κατάσταση. Ηδη φρενάρισαν τη δουλιά μας, τη ζωή μας. Στην προκειμένη περίπτωση μπορούν να κάνουν φυσικά αδύνατο για το κόμμα να εκπληρώσει όλες τις διαδικασίες. Αποτανθήκαμε στο Ανώτατο Δικαστήριο, στη γενική εισαγγελία, δεν έχουμε απάντηση. Αύριο θα αποτανθούμε εκ νέου σε όλες τις ιεραρχικές αρχές. Θα αγωνιστούμε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ