Πέμπτη 25 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοσιεύματα του Τύπου

«Τα Νέα» αναφέρουν ότι έχει ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην «17Ν». Την ώρα που οι συλληφθέντες με τις καταθέσεις και ομολογίες τους επιδίδονται σε έναν πρωτοφανή αλληλοσπαραγμό, οι αστυνομικές αρχές στρέφουν τις έρευνες στους θανάτους πρώην «συντρόφων», αλλά και προσώπων που έτυχε να γνωρίζουν την αιματηρή δράση τους και σήμερα αγνοούνται. Με δηλώσεις του στην εφημερίδα ο Γ. Μπαλάφας, αναφερόμενος στο «τυχαίο γεγονός που ξετυλίγει το κουβάρι των ομολογιών και των συλλήψεων», υποστηρίζει ότι «τέτοια συμπεριφορά δε συνηθίζεται. Αποτελεί ψόγο ακόμα και για ποινικές συμμορίες».

H «Απογευματινή» γράφει ότι «παρών» στην «επιχείρηση» σύλληψης των δυο Αμερικανών πρακτόρων της CIA, Μηθύμνης 50, στην Αθήνα, την Τρίτη 16 Νοέμβρη 1993 από αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης, ήταν και ο Δ. Κουφοντίνας. Κατά την εφημερίδα, ο τελευταίος οδηγήθηκε μαζί με τους Αμερικανούς Τσαρλς Φάντις και Τζακ Καρλ Σλιούαρ στο 7ο Αστυνομικό Τμήμα στην Κυψέλη και εξαφανίστηκε χωρίς να δώσει κατάθεση και χωρίς να αναφερθεί το όνομά του στο βιβλίο των συμβάντων. Τότε είχε γραφτεί πως ο τότε ανταποκριτής του ΜΕΓΚΑ στις ΗΠΑ είχε μεταδώσει ότι οι συλληφθέντες ήταν τρεις και η παρακολούθηση είχε σχέση με την «17Ν». Επίσης η εφημερίδα χαρακτηρίζει ύποπτη τη διαρροή της δικογραφίας και τη θεωρεί «δώρο στους τρομοκράτες», αφού με αυτόν τον τρόπο ενημερώθηκαν για το ποιος κατηγορείται, από ποιον και γιατί. Η εφημερίδα τονίζει ότι είναι περίεργο το γεγονός ότι οι εκτελεστές δε γνωρίζουν το στόχο, δεν περιγράφουν τεχνικές αναγνώρισης, φωτογραφίες κλπ., πηγές πληροφοριών, αλλά είναι στη θέση τους για να σκοτώσουν όταν χρειαστεί, χωρίς να έχουν απορίες για το πρόσωπο.

Η «Ελευθεροτυπία» γράφει ότι μετά την παράδοση του Κώστα Τέλιου ή «Μάρκου», οι διωκτικές αρχές αναζητούν τρία πρόσωπα -αινίγματα με τους κωδικούς «Νικήτας», «Τάκης» και «Αρης». Σε συνέντευξή της η σύντροφος του Σάββα Ξηρού, Αλίσια Ρομέρο Κορτέζ, δηλώνει ότι «τρελαίνομαι. Ο Σάββας έγινε ένα παιχνιδάκι στα χέρια τους. Δεν έχει βούληση. Φοβάται για τη ζωή του και για τη δική μου ζωή. Εχει υποστεί ψυχολογικά βασανιστήρια, του λένε πως θα τον στείλουν στην Αμερική».

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει ότι υπάρχει συναγερμός στις αρχές για χτύπημα «τύπου Μόρο» από την «17Ν» και κάνει λόγο για φόβους επανασύστασης της «17Ν» από τον Δ. Κουφοντίνα. Αναφέρεται σε πληροφορίες που φέρουν τον Βασίλη Ξηρό να ισχυρίζεται ότι «κάποιοι στην οργάνωση ήθελαν να "καθαρίσουν" τον Σάββα» και γράφει για τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που αναφέρουν ότι υπάρχει στενή συνεργασία ΕΥΠ και ΜΙΤ για την εξάρθρωση της «17Ν».

Το «Εθνος» γράφει ότι στον ιστορικό πυρήνα της «17Ν» επικεντρώνονται πλέον οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και ότι βρίσκονται πολύ κοντά στη σύλληψη τριών στελεχών της πρώτης γενιάς.

Η «Καθημερινή» αναφέρει ότι ο Α. Γιωτόπουλος δείχνει να τελεί σε σύγχυση και να προσπαθεί να αμφισβητήσει τις ομολογίες στενών συνεργατών του, αγνοώντας ότι οι διωκτικές αρχές διαθέτουν πλήθος αποδεικτικών στοιχείων. «Το Βήμα» αναφέρει ότι οι αρχές γνωρίζουν την ταυτότητα, αλλά και τη δράση των δυο ηγετικών στελεχών της «17Ν», με τα ψευδώνυμα «Νικήτας» και «Αλέκος», που αποτελούν τους επόμενους στόχους των συλλήψεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ