Σάββατο 20 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοσιεύματα του Τύπου

«Τα Νέα» αναφέρουν χτες ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είχε σκοτώσει στις πρώτες επιθέσεις της «17Ν», ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. είχε συμμετάσχει σε ληστείες. Την ιδία στιγμή από ομολογίες των αδελφών Ξηρού περιγράφονται οι μυστικές συναντήσεις τους. Σε δημοσίευμα αναφέρονται οι γνώμες των Γ. Κατακουζηνού, Ρ. Μανθούλη, Θ. Αγγελόπουλου και Κ. Φέρρη που έζησαν τα γεγονότα του Μάη 1968. Ο τελευταίος, αναφερόμενος στη «17Ν», τόνισε ότι «οι μυστικές υπηρεσίες έχουν τους τρόπους τους να χειρίζονται και να "δουλεύουν" τα άτομα με ψυχοπαθολογικές διαταραχές. Ακου λοιπόν. Μερικές μέρες μετά την 21 Απριλίου, μας πλησίασε ένας νεαρός Ελληνοαμερικανός και μας πρότεινε να ιδρύσουμε μια αντιστασιακή οργάνωση εναντίον των συνταγματαρχών. Τρεις μέρες αργότερα ο ίδιος άνθρωπος έρχεται και μας δίνει σχέδια στρατιωτικών σημείων της χούντας. Παραλίγο να κατουρηθούμε πάνω μας. Ο φίλος μου έκαψε τα σχέδια και τέσσερα χρόνια αργότερα είδα σε κάποιο περιοδικό τη φωτογραφία αυτού του προσώπου με την αποκάλυψη πως ήταν πράκτορας της CIA, εντεταλμένος για τη δημιουργία ελληνικών αντιστασιακών ομάδων. Τι θέλω να πω; Η CIA είχε βρει πρόσφορο έδαφος και αλώνιζε παντού. Γιατί λοιπόν να μην είναι δημιούργημα δικό της;».

Το «Εθνος» αναφέρεται σε διάλογο του Χριστόδουλου Ξηρού με τον Α. Γιωτόπουλο, τον οποίο φέρεται να αναγνώρισε ως τον άνθρωπο που έδινε τις εντολές, σε κατ' αντιπαράσταση εξέταση. Κατά το ρεπορτάζ, ο Α. Γιωτοπουλος είπε ότι δε γνωρίζει τον Χ. Ξηρό. Οσον αφορά τον Βασίλειο Τζωρτζάτο, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το 1992 είχε προσαχθεί στην Ασφάλεια, επειδή οι κινήσεις του κοντά στο σπίτι του Αμερικανού στρατιωτικού ακόλουθου Μακεντάιερ στην Κηφισιά, είχαν θεωρηθεί ύποπτες. Οσον αφορά τον Θεολόγο Ψαραδέλη, είχε αναπτύξει έντονη αντιδικτατορική δράση και οι αρχές θεωρούν ότι συμμετείχε σε μικρής σημασίας ενέργειες της «17Ν». Σε ανταπόκριση από τις ΗΠΑ η εφημερίδα γράφει ότι η αμερικανική κυβέρνηση ίσως ζητήσει την έκδοση, όσων εμπλέκονται σε φόνους Αμερικανών, ενώ θέλει να ανοιχτούν ξανά οι φάκελοι των Μπαλάφα και Λεσπέρογλου. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι είναι πρόωρη η συζήτηση γι' αυτό το θέμα, αλλά πρόσθεσε με νόημα ότι πρέπει να δούμε τι θα ανακαλύψουν οι ελληνικές αρχές.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» γράφει ότι ο Αλ. Γιωτόπουλος έχει αφήσει βιντεοκασέτα όπου έχει καταγράψει τον εαυτό του να απευθύνει διάγγελμα - «παρακαταθήκη» για τις επόμενες γενιές. Οσον αφορά την ανάκρισή του, έχει κάνει σαφές στους αστυνομικούς ότι θεωρεί τον εαυτό του «αιχμάλωτο πολέμου».

Η «Ελευθεροτυπία» αναφέρει ότι οι αρχές θεωρούν τον Αλ. Γιωτόπουλο ιδρυτή και διαχρονικό αρχηγό της «17Ν». Επίσης ότι η Ασφάλεια πιστεύει πως τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους και ο Δ. Κουφοντίνας, λείπουν από το παζλ, για να συνθέσουν με πληρότητα το ενεργό δυναμικό της «17Ν» μετά το 1983.

«Το Βήμα» γράφει ότι ο Σάββας Ξηρός ήταν ο άνθρωπος που έδωσε την πληροφορία ότι ο Αλ. Γιωτόπουλος έχει εξοχικό στους Λειψούς.

«Η Καθημερινή» αναφέρεται στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. που είναι «δυο χρόνια σκληρής έρευνας σε Παρίσι - Αθήνα». Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας επισημαίνεται ότι οι διωκτικές αρχές είναι πλέον έτοιμες να δώσουν απαντήσεις και για τον «ΕΛΑ», μετά την ανεύρεση αρχείου της «17Ν» στην γκαρσονιέρα της οδού Πάτμου 84 στην Αθήνα. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι αρχές πιστεύουν πως έχουν προσεγγίσει τα πρόσωπα που συγκροτούσαν, στη μετά τον Χ. Κασσίμη εποχή, το επταμελές «επαναστατικό συμβούλιο» και σύντομα θα προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες. Εξάλλου «πληροφορίες» αναφέρουν ότι κεντρικό ρόλο στη συγκρότηση της «17Ν» και στη στρατολόγηση νέων μελών έπαιξε εργατικό στέλεχος, το οποίο ήταν συνδεδεμένο με τον Αλ. Γιωτόπουλο και τον Χ. Κασσίμη, που θεωρείται ιδρυτής του «ΕΛΑ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ