Διοικητική προσφυγή προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Τύπου και το ΕΣΡ έκανε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, στο πλαίσιο της κινητοποίησής της «για τη λύση του χρονίζοντος προβλήματος της μη απόδοσης του 1,5% των ακαθόριστων εσόδων των τηλεοπτικών καναλιών». Το ποσοστό αυτό ορίζεται με το άρθρο 7 του ν.1866/89, ο οποίος όμως ουδέποτε λειτούργησε, όπως δε λειτούργησε ποτέ και η αρμόδια «Επιτροπή Ελέγχου» του ΥΠΠΟ, για την εφαρμογή του.
Συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει ότι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί σταθμοί «πρέπει να διαθέτουν το 1,5% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους για την παραγωγή ή συμπαραγωγή κινηματογραφικών ταινιών (διάρκειας 70-150 λεπτών) με απαραίτητο προορισμό την προβολή τους σε κινηματογραφικές αίθουσες». Ακολούθησε Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο συστάθηκε από το ΥΠΠΟ Επιτροπή Ελέγχου εφαρμογής του νόμου. Μάλιστα, σε επόμενο νόμο, αυτή η υποχρέωση των καναλιών συνιστά και όρο της άδειας λειτουργίας τους. Ωστόσο, ο νόμος είναι «άγνωστος» για τα ιδιωτικά κανάλια, πλην της ΕΡΤ, ενώ - όπως σημειώνει η ΕΕΣ - «η Επιτροπή Ελέγχου που έπρεπε να συστήσει το ΥΠΠΟ είναι ένα φάντασμα, γιατί απλούστατα δε λειτούργησε ποτέ».
Η ΕΕΣ θα κορυφώσει την κινητοποίησή της τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, διοργανώνοντας δημόσια συζήτηση με πολιτικούς, νομικούς και εκπροσώπους του οπτικοακουστικού χώρου. Ηδη, κάτω από σχετικό κείμενο της Εταιρείας έχουν προσυπογράψει πάνω από 300 σκηνοθέτες.