Τετάρτη 10 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΑΕ
Ημίμετρα για τη «διαφάνεια»

«Προσχέδιο νόμου», που οδηγεί στην παραπέρα απελευθέρωση του επαγγέλματος

Παρωδία μέτρων που υποτίθεται ότι θα «εξυγιάνουν» τις λογιστικές καταστάσεις των μεγάλων επιχειρήσεων (κυρίως των εισηγμένων στο χρηματιστήριο) και θα εμποδίσουν τις διάφορες λογιστικές αλχημείες στους ισολογισμούς τους, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης. Στην πραγματικότητα ανοίγουν ένα ακόμη παράθυρο για την «επιτάχυνση της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του ορκωτού λογιστή», διευκολύνοντας την είσοδο των μεγάλων, ντόπιων και ξένων, ελεγκτικών επιχειρήσεων.

Στην πραγματικότητα, τα νέα μέτρα δε στοχεύουν στη «διαφάνεια» των συναλλαγών και την υποτιθέμενη «προστασία» των επενδυτών, αφού αυτά τα υπονόμευσαν συνειδητά, όταν καταργούσαν με νόμο του 1997 το Σώμα Ορκωτών Λογιστών. Με το νόμο εκείνο η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία ιδιωτικών εταιριών Ορκωτών Λογιστών, εν γνώσει της ότι έτσι άνοιγε το δρόμο για κομπίνες και σκάνδαλα, αφού επέτρεπε στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες να επιλέγουν τον ορκωτό λογιστή που θα τους «ελέγξει»... Αλλωστε και η σύνταξη των ισολογισμών με βάση τα «διεθνή λογιστικά πρότυπα» σε τίποτα δεν εμπόδισε το μεγάλο κεφάλαιο να επιδίδεται, στην ΕΕ στις ΗΠΑ και παντού, σε λογιστικές αλχημείες και άλλες απάτες.

Ο στόχος της κυβέρνησης, φαίνεται και από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που ομολογεί ότι επιδιώκεται η «επιτάχυνση της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του ορκωτού λογιστή» και το προσχέδιο νόμου ανοίγει ένα ακόμη παράθυρο στον ερχομό μεγάλων επιχειρήσεων. Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι διάταξη σύμφωνα με την οποία «η ανάθεση του τακτικού ελέγχου σε συγκεκριμένο ορκωτό ελεγκτή γίνεται για μία χρήση και δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται για περισσότερες από 4 χρήσεις». Η απαγόρευση αυτή είναι επιλεκτική, αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα καθώς δεν υπάρχει ανάλογη νύξη για ελεγκτικές επιχειρήσεις. Με το ίδιο νομοσχέδιο, στο οποίο έρχεται να προστεθεί στην εισαγωγή από 1.1.2003 των λεγόμενων «διεθνών λογιστικών προτύπων» για τις εισηγμένες επιχειρήσεις:

  • Δημιουργείται μια ακόμη «ανεξάρτητη εποπτική αρχή» που υποτίθεται ότι θα ελέγχει τους ελεγκτές - ορκωτούς λογιστές που υπογράφουν τους ισολογισμούς των ΑΕ.
  • Προβλέπεται ο «διαχωρισμός» του ρόλου ελεγκτή και ελεγχόμενου με την απαγόρευση πρόσληψης ορκωτού ελεγκτή από επιχείρηση την οποία ελέγχει, μέτρο που θα ισχύσει αποκλειστικά και μόνο για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις.
  • «Απαγορεύεται η πρόσληψη ελεγκτή ως συμβούλου ή υπαλλήλου της εταιρίας που ελέγχθηκαν απ' αυτόν προτού παρέλθει 1 έτος από τη λήξη του ελέγχου».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο έχουν διακριβωθεί «λογιστικές αλχημείες» σε ισολογισμούς επιχειρήσεων, ο Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε αναρμόδιος και πρόσθεσε ότι η «μοναδική περίπτωση που αναμείχθηκε ήταν το σκάνδαλο στην ΕΤΒΑ finance»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ