Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος επικαλέστηκε «φόρτο εργασίας» και δε δέχτηκε τους εκπροσώπους φορέων στο διάβημα για την επιστράτευση των ναυτεργατών
Οι εκπρόσωποι των φορέων έξω απ' το υπουργείο Δικαιοσύνης |
Ειδικότερα, στο διάβημα διαμαρτυρίας συμμετείχαν, εκτός από τη Δημοκρατική Συσπείρωση, αντιπροσωπείες από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας, τη Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών Σωματείων Πειραιά, την ΠΕΜΕΝ και τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.
Η στάση του υπουργού προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση των εκπροσώπων των φορέων. Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συσπείρωσης ο Χ. Παπαμάργαρης νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας, σχολίασε: «Θέλαμε να θίξουμε δύο πολύ σοβαρά ζητήματα: την επιστράτευση και ότι συνεχώς οι απεργίες βγαίνουν παράνομες και καταχρηστικές. Αυτή τη στιγμή περιοριζόμαστε να πούμε ότι εκφράζουμε την απογοήτευσή μας, την οργή μας απέναντι στη στάση του υπουργού, η οποία χαρακτηρίζει και γενικότερα τη στάση της κυβέρνησης που ουσιαστικά πλέον περιφρονεί σε καθημερινή βάση κάποιους πολίτες - εκπροσώπους ευρύτερων συσπειρώσεων που ζητούν να τον δουν».
Ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας της Νομαρχιακής Αγωνιστκής Συνεργασίας Η. Νικολόπουλος, συνταγματολόγος, επίσης από την πλευρά της Δημοκρατικής Συσπείρωσης επισήμανε: «Το Σύνταγμα παραβιάζεται και καταπατείται. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικά θέματα που θα σηζητούσαμε με τον υπουργό. Δυστυχώς, για λόγους ευνόητους δε θέλησε να μας δεχτεί» και υπογράμμισε: «Ο νόμος της πολιτικής επιστράτευσης στην ουσία καταργεί διά παντός το δικαίωμα στην απεργία».
Ακόμα, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσας σημείωσε: «Η άρνηση του υπουργού να μας δεχτεί δε μας εκπλήσσει. Δείχνει την αδυναμία της κυβέρνησης. Δείχνει ότι είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη για τη δολοφονική επίθεση που οργάνωσε σε βάρος των ναυτεργατών στις 29 Μάη, για την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου στα καράβια με την επιστράτευση των ναυτεργατών. Δείχνει ότι η πολιτική πυγμής ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι επιλογή της για να περάσει τις σαρωτικές αλλαγές ενάντια στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Με τους αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και όλων των εργαζομένων θα πάρει την απάντηση που της πρέπει».
Στο μεταξύ, δυναμώνει καθημερινά το κύμα αλληλεγγύης προς τους επιστρατευμένους ναυτεργάτες, ενώ οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν ταυτόχρονα και την αγωνιστική τους απάντηση. Το ΠΑΜΕ καλεί εργαζόμενους, συνδικάτα και φορείς σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 Ιούλη στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Καραϊσκάκη στο λιμάνι του Πειραιά. Τους καλεί με τη μαζική τους παρουσία να εκφράσουν την εργατική αλληλεγγύη προς τους ναυτεργάτες και ταυτόχρονα να στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι: «η τρομοκρατία δε θα περάσει». Την ίδια μέρα στις 11 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, το ΠΑΜΕ διοργανώνει εκδήλωση - βήμα καταγγελίας της κρατικής βίας και του κυβερνητικού αυταρχισμού.
Η ΠΝΟ ισχυρίζεται στην προσφυγή της ότι παραβιάζονται διεθνείς συνθήκες, το κοινοτικό δίκαιο και το Σύνταγμα (άρθρα 5,22 και 23).