Πέμπτη 4 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εύσημα από τον πρέσβη των ΗΠΑ

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Σημασία έχει αυτό που είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, να εστιάσουμε στις έρευνες». Αυτά δήλωσε χτες το Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τ. Μίλερ, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα της τρομοκρατίας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι χρειάζεται: «συνεργασία - συνεργασία - συνεργασία», τονίζοντας ιδιαίτερα τον τομέα αυτόν.

Οι δηλώσεις του έγιναν χτες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ζάππειο, όπου παρέδωσε από μια επιταγή ύψους 755.930 δολαρίων στις υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και του ΣΔΟΕ. Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να επιβραβεύσει τις προσπάθειες των τριών υπηρεσιών στην καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών σε διεθνές επίπεδο.

Οι δηλώσεις του ήταν στο ίδιο «μήκος κύματος» με τις κυβερνητικές δηλώσεις που έχει χαμηλώσει τους τόνους και κάνει εκκλήσεις για ψυχραιμία και προσεκτικά βήματα. Παράλληλα ο Αμερικανός πρέσβης είπε «να μην κάνουμε υποθέσεις, να εστιάσουμε στην προσπάθεια και να μεταδίδουμε αυτά που ξέρουμε (σ.σ. εννοώντας τα ΜΜΕ), όπως και να «αποφεύγουμε εικασίες και τις φήμες και ν' αποφύγουμε τις άγριες ιστορίες» (σ.σ. εννοώντας τα διάφορα σενάρια και «πληροφορίες» που γράφονται ή λέγονται). Ομως ο Τ. Μίλερ δείχνει να... αγνοεί ότι τα σενάρια τρομοκρατολογίας τροφοδοτούνται από διάφορα κέντρα και υπηρεσίες οι οποίες διοχετεύουν «πληροφορίες» και εκτιμήσεις προς τις κατάλληλες κατευθύνσεις όπου υπάρχουν οι κατάλληλοι και πρόθυμοι αποδέκτες. Αραγε σε αυτούς απηύθυνε την έκκλησή του;

Ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε ότι «οι αρχές έχουν κάνει μια πολύ καλή δουλιά». Θέλοντας δε, να δείξει ότι η υπόθεση θα προχωρήσει σε βάθος χρόνου και η «συνεργασία» ελληνικών και ξένων υπηρεσιών ασφάλειας θα συνεχιστεί για... πολύ, είπε: «Υπάρχει πολλή δουλιά, ακόμη, να γίνει. Εμείς και οι Βρετανοί κάναμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε». Πρόσθεσε ότι «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εκφράσει την ευαρέσκειά του για την εξέλιξη. Ας αφήσουμε την έρευνα να προχωρήσει. Ολοι έχουμε τους ίδιους στόχους εδώ».

Πάντως, παρά τις... εκκλήσεις του Αμερικανού πρέσβη, οι πιο ποικιλώνυμες «ιστορίες» έδιναν και έπαιρναν και χτες. Ετσι «Τα Νέα» εμφάνιζαν τον Σάββα Ξηρό σαν μέλος του στενού πυρήνα της «17Ν», που είχε στρατολογηθεί από τη δεκαετία του 1980, όταν ήταν 20 χρόνων. Το συμπέρασμα στηρίζεται σε «εκτιμήσεις» της ΕΛΑΣ. Παράλληλα, αναφέρουν ότι το πρόχειρο κάλυμμα με το οποίο είχε περιτυλιχτεί η εκρηκτική ύλη της βόμβας, που έσκασε το περασμένο Σάββατο στο λιμάνι του Πειραιά τραυματίζοντας τον φερόμενο ως μεταφορέα της Σάββα Ξηρό, «μαρτυρά» τη «17Ν». «Το Βήμα» αναφέρει ότι ο τραυματίας είχε μπει επανειλημμένα στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών και συνδεόταν με τον Χριστόφορο Μαρίνο. Επίσης, θεωρεί ότι ανήκει στη δεύτερη γενιά εκτελεστικών οργάνων που ανήκουν στην «17Ν», όπως και ότι είχε πάρει μέρος στη ληστεία της ΕΤΕ στα Πετράλωνα, όπου το 1984 οι δράστες είχαν δολοφονήσει έναν αστυφύλακα. Το ρεπορτάζ τονίζει ότι η συνδεσμολογία της βόμβας εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά με τις βόμβες της «17Ν» και του ΕΛΑ. Αναφέρει δε, ότι οι διωκτικές αρχές ακολουθούν πιστά ειδικό σχέδιο που έχουν καταρτίσει οι πράκτορες της Σκότλαντ Γιαρντ και του FBI.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» σε ρεπορτάζ του Π. Κασιμάτη, αναφέρει ότι ο Σ. Ξηρός είχε συναντηθεί με τον εκτελεστή των Γουέλς - Μάλλιου και στρατολογήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 από την «17Ν». Η «Βραδυνή» προσπαθεί να συνδέσει τα ταξίδια και τις δραστηριότητες του Σ. Ξηρού στο Σουδάν με την παρουσία εκεί του τρομοκράτη Ραμίρεζ Σάντσεζ, γνωστού ως Κάρλος. Εξαλλου, το «Εθνος» αναφέρεται στις ανησυχίες των αρχών για πιθανό χτύπημα της «17Ν», η οποία θα προσπαθήσει να αποδείξει με αυτό ότι όσα διαδραματίζονται δεν την αφορούν. Αναφέρεται στην ατζέντα του Σ. Ξηρού που εξετάζεται και στην τηλεκάρτα που έδωσε θετικά αποτελέσματα για τις συνδιαλέξεις του δράστη. Η «Ελευθεροτυπία» αναφέρει ότι οι διωκτικές αρχές ούτε παρακολουθούσαν, ούτε γνώριζαν τον Σ. Ξηρό και ότι αναζητούν την πραγματική γιάφκα και τους βασικούς συνεργάτες του, ενώ αναμένουν αποτελέσματα από τη συγκριτική ανάλυση του DNA του τραυματία με ανάλογο δείγμα που έχουν οι αρχές από παλιότερα χτυπήματα της «17Ν». Παράλληλα, κατά το ρεπορτάζ, επιτελικοί εκπρόσωποι των διωκτικών αρχών δείχνουν πεπεισμένοι ότι ο δράστης αποτελεί ενεργό στέλεχος της «17Ν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ