Πέμπτη 4 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στόχος της κυβέρνησης η αφαίρεση δικαιωμάτων

Στις 22 Ιούλη αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση για το νέο μισθολόγιο, ενώ η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση απαιτεί άμεση αύξηση των βασικών μισθών κάθε κατηγορίας

Σε πνεύμα ομοψυχίας με την κυβέρνηση διαπραγματεύεται η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ το περιεχόμενο της κατ' ευφημισμόν συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους δημόσιους υπάλληλους. Στη χτεσινή, δεύτερη, συνάντηση των δύο πλευρών, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ΓΓ Δημόσιας Διοίκησης Γιώργος Νικητιάδης - που εκπροσώπησε την κυβερνητική πλευρά εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών - συμφωνήθηκε η θεματολογία και το χρονοδιάγραμμα των «συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Η δεύτερη ενότητα της θεματολογίας, που αφορά τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από την «εισαγωγή νέου συστήματος εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού», την «εισαγωγή συστήματος στοχοθεσίας και αξιολόγησης», τη «θεσμοθέτηση κώδικα δεοντολογίας», τη «λήψη μέτρων για την ενίσχυση της διαφάνειας». Με λίγα λόγια, την εφαρμογή του αντιδραστικού προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», για την αυστηροποίηση των μηχανισμών χειραγώγησης των εργαζομένων στο δημόσιο, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και φυσικά τη μετατροπή της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης με τρόπο τέτοιο που να εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ενα ακόμη σημαντικό θέμα, αυτό του νέου μισθολογίου, αναμένεται να συζητηθεί στις 22 Ιούλη, μετά και την κατάθεση του σχετικού πορίσματος από την επιτροπή υπό τον καθηγητή Κιντή.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος εξέφρασε απερίφραστα την προσήλωση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ στο θεσμό των κατ' επίφαση συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ταυτόχρονα επιτέθηκε κατά του επιτίμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη και κατά δημοσιευμάτων του Τύπου που εκφράστηκαν υβριστικά και με λιβέλους, όπως είπε, κατά των δημοσίων υπαλλήλων. Το γεγονός αυτό το χαρακτήρισε νέα εθνικοφροσύνη για τα δημοσιοοικονομικά της χώρας που υπονομεύει τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα για το νέο μισθολόγιο ο Σπ. Παπασπύρος ξεκαθάρισε την πρόθεση της ΑΔΕΔΥ να συζητήσει, με ελαστικότητα στα χρονικά όρια, το περιεχόμενο ενός νέου μισθολογίου. Διαφορετικά θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις για τις αυξήσεις που πρέπει να πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο πλαίσιο της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα ισχύσει για το δημόσιο τομέα.

Στις 8 Ιούλη, στην τρίτη συνάντηση, θα αρχίσει η συζήτηση γύρω από το ζήτημα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της προσαρμογής τους στο νέο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο οδηγεί σε επιμέρους αλλαγές του ισχύοντος νόμου.

Η θέση της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης είναι άμεσα ο βασικός μισθός να φτάσει τις 300.000 δραχμές για την κατηγορία ΥΕ με ανάλογες αυξήσεις για τις άλλες κατηγορίες. Κατώτερη σύνταξη στις 240.000 δραχμές. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μπ. Βορτελίνος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, δήλωσε στο «Ρ»: «Η συνάντηση αυτή έδειξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις - καρικατούρα να περάσει τις αντιδημοσιοϋπαλληλικές, αντεργατικές επιλογές του "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" στους δημόσιους υπάλληλους. Η ολομέτωπη επίθεση απέναντι στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις μας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα, ώστε να μην περάσουν μέσα στο καλοκαίρι τα αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Από την πλευρά της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης θα προβάλλουμε τις θέσεις του κινήματος κατά τις διαπραγματεύσεις, απορρίπτοντας αυτές τις προτάσεις και το σχέδιο "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" και θα απαιτήσουμε δικαιώματα και κατακτήσεις που θα απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ