Πέμπτη 4 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για την καθοδήγηση των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης

Το διάστημα από το 16ο Συνέδριο του Κόμματός μας, διάστημα που αναπτύχθηκαν μεγάλοι αγώνες της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στη χώρα μας, με κορύφωση τις μεγάλες κινητοποιήσεις για το κοινωνικο-ασφαλιστικό, επιβεβαιώθηκε η διαπίστωσή μας ότι οι θέσεις του ΚΚΕ βρίσκουν απήχηση, συγκινούν και κινητοποιούν ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

Οι εξελίξεις διαμορφώνουν το έδαφος για την ένταση της πάλης, ανάπτυξη μαζικότερων αγώνων και προϋποθέσεις να πετύχουμε ευρύτερη αποδοχή της πολιτικής μας. Η δυνατότητα αυτή έχει αντικειμενική βάση. Απαιτείται όμως η δράση του Κόμματος, η δουλιά του, ένα κόμμα ικανό αυτές τις αντικειμενικές δυνατότητες να τις αξιοποιήσει, να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της επιρροής του, στη συγκέντρωση ευρύτερων δυνάμεων στα μεγάλα μέτωπα, στη διαμόρφωση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου.

Το 16ο Συνέδριο έθεσε ως κεντρικό ζήτημα, την ανάγκη δημιουργίας ισχυρού κόμματος, με την πραγματική έννοια του όρου για ένα Κομμουνιστικό Κόμμα, οργανωμένο γερά και δυνατό πρώτα απ' όλα στους χώρους δουλιάς, με συνεχή ανανέωση των γραμμών του, κόμμα ικανό να προωθήσει την οικοδόμηση του μετώπου, με ικανότητα και ετοιμότητα για γρήγορη αναπροσαρμογή και αλλαγή των μορφών πάλης, κόμμα ικανό να συμβάλλει στην αλλαγή, την πνευματική και ψυχική ατμόσφαιρα ώστε ο λαός να κατανοήσει και να επιβάλει το δίκιο του.

Ο μαρξισμός - λενινισμός θεμελίωσε επιστημονικά τον αποφασιστικό ρόλο των λαϊκών μαζών στην εξέλιξη της ιστορικής πορείας. Η μοναδική πραγματική δύναμη που επιβάλλει τις αλλαγές είναι μόνο η επαναστατική ενέργεια των μαζών, έλεγε ο Λένιν.

Η άρχουσα τάξη αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που έχει στη διάθεσή της για να αποπροσανατολίσει, να αποκρύψει την πραγματικότητα, να εγκλωβίσει τη σκέψη και την επαναστατική δράση των λαϊκών μαζών.

Οι ίδιες οι σχέσεις εκμετάλλευσης στον καπιταλισμό δεν είναι ξεκάθαρες. Εμφανίζονται συγκαλυμμένες και αυτό όχι μόνο λόγω της συσκότισης που καλλιεργεί η αστική προπαγάνδα, αλλά από την ίδια τη φύση τους. Εμφανίζονται στην επιφάνεια της κοινωνίας και στη συνείδηση των ανθρώπων ανεστραμμένες. Η ουσία της εκμετάλλευσης που είναι η απόσπαση απλήρωτης εργασίας, υπεραξίας από τον εργαζόμενο για λογαριασμό του επιχειρηματία, πουθενά δε φαίνεται. Αντίθετα, ο μισθός φαίνεται σαν να είναι η αμοιβή για ολόκληρη την εργασία που προσφέρει ο εργαζόμενος.

Η άρχουσα τάξη αξιοποιεί στο πολιτικό επίπεδο τη λειτουργία των θεσμών, αξιοποιεί τις λαϊκές ανάγκες που δεν μπορεί να ικανοποιήσει και το πελατειακό σύστημα, αξιοποιεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ελέγχει απόλυτα για να σερβίρει πρότυπα στο λαό και τη νεολαία, κάνει συστηματική πλύση εγκεφάλου, προωθώντας εντατικά την ανάγκη της συναίνεσης ανάμεσα στο κεφάλαιο και τους εργαζόμενους. Βασίζει την παρέμβασή της στην ισχυρή τρομοκρατία της πείνας και της ανεργίας.

Η συγκάλυψη αυτή, η αντιστροφή της πραγματικότητας, ολόκληρη η προσπάθεια χειραγώγησης και ενσωμάτωσης του λαού, απαιτεί συνεχή ιδεολογικό αγώνα για να ξεσκεπαστεί στη συνείδηση του εργαζομένου, να αποκαλυφθεί η πραγματικότητα, να απαλλάσσονται οι εργαζόμενοι από την επιρροή της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής. Αυτό είναι καθήκον πρώτα και κύρια του Κομμουνιστικού Κόμματος. Το Κόμμα είναι εκφραστής των συμφερόντων των εργαζομένων, αλλά για να καθοδηγήσει τις πλατιές λαϊκές μάζες προϋπόθεση είναι να κατακτήσει την εμπιστοσύνη τους με τη δράση του, να πείθει για την ορθότητα της πολιτικής του, να δουλεύει πλατιά μέσα σε αυτές. Αυτό για το Κομμουνιστικό Κόμμα σημαίνει ισχυρές κομματικές οργανώσεις βάσης, μαζικά οικοδομημένες στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, να λειτουργούν αποτελεσματικά με ισχυρούς δεσμούς στο χώρο τους, ΚΟΒ πρωτοβάθμια κύτταρα του επαναστατικού κόμματος, γερά προσανατολισμένα στην πάλη για την οικοδόμηση του Μετώπου και την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας.

Οι ΚΟΒ είναι το Κόμμα στο χώρο τους

Αυτή είναι μια ουσιαστική διαφορά από τα αστικά και μικροαστικά κόμματα. Δεν αρκεί να διαμορφώνει σωστές θέσεις και προγραμματικές επεξεργασίες, γενικά σωστή τακτική, να βγάζει μια καλή εφημερίδα, να έχει ένα ραδιοφωνικό σταθμό που να προπαγανδίζει τις θέσεις του, να έχει καλή παρουσία και τοποθετήσεις από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων στο Κοινοβούλιο και τους κρατικούς θεσμούς. Η πολιτική δεν πρόκειται να υλοποιηθεί μόνο με τα στοιχεία αυτά. Τα μέσα και οι όροι υλοποίησης της πολιτικής του Κομμουνιστικού Κόμματος, διαφέρουν ριζικά από τους όρους υλοποίησης της πολιτικής των άλλων κομμάτων.

Το στοιχείο αυτό από κανέναν δεν αμφισβητείται. Δε διατυπώνεται διαφορετική άποψη. Μια μακρά εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι χωρίς ισχυρές ΚΟΒ δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η ζωντανή επικοινωνία του Κόμματος με τις λαϊκές μάζες. Να διαμορφωθούν ισχυροί δεσμοί. Το Κόμμα θα κινδύνευε να αποκοπεί από μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης και των εργαζομένων με σοβαρές επιπτώσεις στην ανανέωση των γραμμών του, στην επιβεβαίωση της πολιτικής και των θέσεών του από το λαό, η ίδια η ΚΕ να αποκοπεί από τη βάση του Κόμματος και το λαό γενικότερα.

Παρότι αυτά είναι γνωστά, ασυνείδητα, κάτω από το βάρος των δυσκολιών, των αναγκών της καθημερινής δράσης, υπάρχουν περιπτώσεις που τα καθοδηγητικά όργανα δείχνουν μια τάση υποτίμησης του ρόλου της ΚΟΒ και του χαρακτήρα της. Βεβαίως οι ΚΟΒ προωθούν καθήκοντα που προκύπτουν από την πολιτική του κόμματος, με βάση και τις κατευθύνσεις και αποφάσεις των καθοδηγητικών οργάνων. Ομως αυτό δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικά και αποτελεσματικά αν κατανοείται σαν απλή διεκπεραίωση και μηχανιστική μεταφορά καθοδηγητικών εντολών ή αν στενεύει σε κάποια πρακτικά καθήκοντα του μαζικού κινήματος. Αυτή η πρακτική στο βαθμό που υπάρχει είναι επικίνδυνη.

Οι ΚΟΒ είναι το Κόμμα στο χώρο τους. Γι' αυτό πρέπει να πλουτίσει το περιεχόμενό τους, να δυναμώσει η πρωτοβουλία τους, να αναλάβουν μεγαλύτερες και ουσιαστικότερες ευθύνες, να δράσουν στο χώρο τους προωθώντας με δημιουργικότητα, ζωντάνια και πρωτοτυπία την πολιτική μας. ΚΟΒ δηλαδή κύτταρο της δράσης για τη δημιουργία του Μετώπου, που δε χάνεται στα επιμέρους, στην καθημερινότητα, αλλά στενά συνδέει τις τρέχουσες εξελίξεις και υποτάσσει τη δράση της στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την οικοδόμηση του Μετώπου, στην προοπτική της λαϊκής εξουσίας.

Το περιεχόμενο των ΚΟΒ πρέπει να εξαντλεί όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες για το τράβηγμα στη ζωή και τη δράση τους, του συνόλου των μελών. Να δυναμώνει την ενεργή συμμετοχή τους, να ελκύει τους οπαδούς, τους φίλους και τη νεολαία που συνεργάζονται μαζί μας και να τους ωθεί στην οργανωμένη στράτευση. Να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίτευξη αποτελεσμάτων σε όλους τους τομείς με κύρια κριτήρια τη διεύρυνση των δεσμών με τους εργαζόμενους, την πλατιά κινητοποίησή τους, την επίδραση και την αλλαγή συνειδήσεων, τη συσπείρωση δυνάμεων γύρω από το Κόμμα, την αύξηση της επιρροής του.

Ορισμένα συμπεράσματα από τη δράση

Μέσα στην καθημερινή δράση το τελευταίο διάστημα, οι Κομματικές οργανώσεις συσσώρευσαν πείρα, μπορούν πιο αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της στράτευσης του δυναμικού τους και το δυνάμωμα των ΚΟΒ. Σε ορισμένα συμπεράσματα από τη δράση αυτή θα αναφερθούμε.

Από την Κεντρική Επιτροπή μέχρι κάτω υλοποιείται ένα σχέδιο πολιτικής δράσης του Κόμματος, επεξεργασμένο στη βάση των κατευθύνσεων του 16ου Συνεδρίου, παίρνοντας υπόψη και την άμεση επικαιρότητα. Σε όλα τα κομματικά επίπεδα έγινε ανάλογη προετοιμασία, μπήκαν ιεραρχήσεις. Σε ποιο βαθμό φροντίσαμε στα πλαίσια αυτού του σχεδίου, η κάθε ΚΟΒ να έχει το δικό της σχέδιο δουλιάς καλά επεξεργασμένο, δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για την υλοποίησή του, σε αυτή τη βάση να στρατεύεται το δυναμικό της, οι οπαδοί και οι φίλοι του κόμματος; Ενα σχέδιο δράσης με ολοκληρωμένο περιεχόμενο και όχι αποσπασματικό, ξεχωρισμένο σε κουτάκια το κάθε καθήκον, η κεντρική κατεύθυνση να φωτίζεται με την έκφραση που έχουν τα προβλήματα στο χώρο, να είναι απόρροια της συζήτησης συνολικά της τακτικής και των στόχων μας αλλά και της δράσης των άλλων κομμάτων. Είναι σε θέση τα κομματικά όργανα, να θέτουν κατά τη συζήτηση στις ΚΟΒ το σύνολο των δεδομένων, όλες τις πλευρές των εξελίξεων, να χαράσσουν ολοκληρωμένα την τακτική και τα καθήκοντα; Η πείρα στο θέμα αυτό μας λέει ότι παρά τα βήματα που έγιναν, εξακολουθεί να υπάρχει ως ένα βαθμό το πρόβλημα, να εξαντλείται η καθοδήγηση σ' έναν κατάλογο καθηκόντων προς προώθηση. Είναι αδύναμη η βοήθεια προς την ΚΟΒ ώστε να προγραμματίζει η ίδια τη δράση της, γενικεύοντας την πείρα της που, αλλού μικρότερη αλλού μεγαλύτερη, οπωσδήποτε υπάρχει. Να θέτει τα καθήκοντα ιεραρχημένα και με τη συνθετότητα που απαιτεί η πάλη σήμερα, ως συνδυασμό ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης και μαζικής δράσης.

Το 16ο Συνέδριο έθεσε το ζήτημα του αποφασιστικού προσανατολισμού του Κόμματος στην εργατική τάξη. Υποχρέωση όχι μόνο των κλαδικών ΚΟΒ και των ΚΟΒ των χώρων δουλιάς, αλλά και αυτών των συνοικιών και στα μεγάλα χωριά, όπου στο χώρο κάθε μιας ΚΟΒ διαμένουν ή εργάζονται πολλές εκατοντάδες και χιλιάδες εργαζόμενοι. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση συνέβαλαν ώστε ο προσανατολισμός αυτός να δυναμώσει. Να διαμορφωθούν ευρύτεροι δεσμοί. Συνολικά να έχουμε αποτελέσματα.

Να δώσουμε ορισμένα παραδείγματα: Σε συνοικία μιας μεγάλης επαρχιακής πόλης δημιουργείται ολιγομελής ΚΟΒ από μέλη που ανήκαν σε άλλες κομματικές οργανώσεις βάσης. Η ΚΟΒ προσανατολίστηκε, όχι τόσο στα προβλήματα της συνοικίας, αν και σε αυτά ανέπτυξε κάποια δράση, όσο στο να οργανώσει τη δουλιά σε εκατοντάδες ναυτεργάτες στα πορθμεία της περιοχής, σε δύο εργοστάσια που δεν υπήρχε κανένα μέλος του Κόμματος, ούτε επαφή, καθώς και σε εκατοντάδες εργαζόμενους στο επισιτισμό. Αξιοποίησε τακτικές περιοδείες συνδικαλιστών στους χώρους αυτούς. Δούλεψε με το «Ρ» με τακτικές εξορμήσεις, με τις θέσεις και τα υλικά του Κόμματος για την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία και άλλες εκδόσεις, οργάνωσε συσκέψεις και μικρές συγκεντρώσεις. Αποτέλεσμα αυτής της συνδυασμένης επίμονης και πολύμηνης δραστηριότητας, είναι ο διπλασιασμός των μελών της με νέες στρατολογίες, διαμόρφωσε στα εργοστάσια ομάδες από επιρροές και φίλους, που ως ένα βαθμό λειτουργούν και παρεμβαίνουν, ένα σωματείο στο οποίο το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ δεν είχαν καμιά επιρροή, εντάχθηκε στο ΠΑΜΕ σήμερα, ο κλάδος συμμετείχε μαζικά σε όλες τις απεργίες. Κυρίως όμως, το κλίμα στην ίδια την ΚΟΒ βελτιώθηκε. Δυνάμωσε η αυτοπεποίθηση και η μαχητικότητα των μελών, άνοιξαν δρόμοι για τη δουλιά της ΚΟΒ.

Στην περίπτωση αυτή, ο προσανατολισμός σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, η επιμονή ώστε να μην ανασταλεί η δράση μπροστά στις πρώτες δυσκολίες, ο συνδυασμός συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης έδωσε αποτελέσματα.

Στην ίδια πόλη ένας αριθμός συνοικιακών ΚΟΒ στον κυρίως οικιστικό ιστό, ανέπτυξαν μεν δράση σημαντική στο καμπανιακό στιλ που συνήθιζαν, χωρίς συγκεκριμένο προσανατολισμό και ενώ είχαν στην περιοχή τους χώρους με μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων, δεν είχαν τα ίδια αποτελέσματα.

Σε άλλη περιοχή, όπου οι αγώνες είχαν επίσης μεγάλη μαζικότητα δύσκολα καταγράφονται εμφανή αποτελέσματα στη συσπείρωση δυνάμεων και την οικοδόμηση, ακριβώς γιατί έλειπε ο συγκεκριμένος προσανατολισμός. Και σε αυτή την περίπτωση όμως υπάρχουν πολύ θετικά παραδείγματα που βασίζονται στο στοιχείο του προσανατολισμού σε μεγάλους χώρους, της επίμονης και πολύμηνης δράσης (ένα νοσοκομείο, δύο εργοστάσια κλπ.).

Να διαμορφώνουμε ριζοσπαστική συνείδηση

Ο προσανατολισμός στην εργατική τάξη, πέρα από το στοιχείο της ουσιαστικής ενασχόλησης με τις μάζες των εργαζομένων και τα προβλήματά τους, έχει μια άλλη πολύ ουσιαστική πλευρά, το ίδιο το περιεχόμενο της δράσης. Το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται απλώς για μια προοδευτική δουλιά αφύπνισης τμημάτων της εργατικής τάξης για να διεκδικηθούν ορισμένα αιτήματα. Επιδιώκει, στο θετικό έδαφος που διαμορφώνουν οι αγώνες με τη δράση του, να διαμορφώνεται στην εργατική τάξη μια βαθιά ριζοσπαστική ανατρεπτική συνείδηση, να συνειδητοποιεί τον ιστορικό της ρόλο, να αντιλαμβάνεται ότι η σύγκρουση πρέπει να φθάσει ως την ανατροπή του καθεστώτος των μονοπωλίων. Με αυτά τα κριτήρια πρέπει να διαμορφώνεται η δράση και να κρίνεται. Η αξιοποίηση στη δράση των επεξεργασιών του Κόμματος για σημαντικά προβλήματα όπως της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Υγείας, της Παιδείας, η επίμονη ιδεολογική δουλιά για το ρόλο της εργατικής τάξης, η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η διαιρετική δράση του κεφαλαίου και η αντιπαράθεση του ενός τμήματος στο άλλο, η απόρριψη στενών συντεχνιακών αιτημάτων κλπ., ήταν ως ένα βαθμό στοιχείο της δουλιάς μας, πρέπει να ενισχυθεί, παγιωθεί και ολοκληρωθεί.

Ηδη οι επιπτώσεις από τις αναδιαρθρώσεις είναι αισθητές σε κάθε εργαζόμενο. Το κεφάλαιο πιέζει για νέες αντεργατικές ανατροπές. Ενα εκατομμύριο είναι οι ανασφάλιστοι, οι άνεργοι πληθαίνουν, μαζί και οι υποαπασχολούμενοι, τα προβλήματα διογκώνονται. Η μεγάλη πλειοψηφία παλιότερων και νέων τμημάτων της εργατικής τάξης είναι ασυνδικάλιστη. Η μόνη δύναμη που μπορεί και θέλει να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα προβλήματα αυτά είναι το ΚΚΕ και τα ταξικά συνδικάτα.

Η συγκέντρωση της πείρας που βγήκε, η αξιολόγησή της, η βαθύτερη αφομοίωση από τα όργανα και τις οργανώσεις, θα συμβάλουν στην αναζωογόνηση των ΚΟΒ, στην πιο ολοκληρωμένη δράση τους, σε ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, ικανό να οδηγήσει στη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου.


Του
Γεράσιμου ΑΡΑΒΑΝΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ