Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Επίδειξη δουλικότητας στους εφοπλιστές

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, δεν απάντησε πότε θα άρει την επιστράτευση των ναυτεργατών, ούτε αν θα αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση καταδίκης της επιστράτευσης, στις 21.6.2002, στον Πειραιά

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση καταδίκης της επιστράτευσης, στις 21.6.2002, στον Πειραιά
Επίδειξη ...οσφυοκαμψίας στο εφοπλιστικό κεφάλαιο χθες στη Βουλή από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη, που παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες την άρση του καθεστώτος της επιστράτευσης των ναυτεργατών, αλλά και την αλλαγή του νόμου 330 και τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού κινήματος.

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Στριφτάρη, ο Γιώργος Ανωμερίτης αρνήθηκε να δεσμευτεί για την άρση της επιστράτευσης, λέγοντας γενικώς ότι «είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η άρση της επιστράτευσης», ενώ για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου αρκέστηκε να δηλώσει πως «ήδη έχουμε κάνει τα βήματα για να αλλάξουμε το ιδιότυπο καθεστώς και να εκσυγχρονίσουμε την ισχύουσα νομοθεσία».

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας επιχείρησε να αιτιολογήσει την απόφαση της πολιτικής επιστράτευσης, λέγοντας πως η κυβέρνηση «έπρεπε να το κάνει για λόγους δημόσιου συμφέροντος και δημόσιας υγείας». Μάλιστα, υποστήριξε ότι σχεδόν πρέπει να χρωστάνε χάρη οι ναυτεργάτες, αφού «τέσσερις μέρες γίνονταν απεργίες και δεν κάνει τίποτε η κυβέρνηση. Δεν προσφεύγει στη Δικαιοσύνη». Στην ίδια λογική, ο Γ. Ανωμερίτης σημείωσε πως «πέρα από τους συνδικαλιστές έχουν δικαιώματα και οι νησιώτες», λέγοντας ότι «χρησιμοποιήθηκε μια εξαιρετική απόφαση σε μια στιγμή που δεν υπήρχε κάτι άλλο».

«Η οσφυοκαμψία στους εφοπλιστές κάνει κακό και στην προσωπικότητά σας και στην υγεία», τόνισε, παίρνοντας το λόγο, ο Σπ. Στριφτάρης, σημειώνοντας ότι ο υπουργός δεν είπε «ούτε πότε θα άρει την επιστράτευση ούτε πότε θα αλλάξει τον νόμο». Αναφερόμενος δε στη συνταγματικότητα της απόφασης περί επιστράτευσης, προκάλεσε τον Γ. Ανωμερίτη, ρωτώντας «πού το Σύνταγμα προβλέπει την επιστράτευση λόγω απεργίας;», χωρίς να λάβει καμιά απάντηση.

Μάλιστα, απαντώντας στις κυβερνητικές δικαιολογίες για προστασία των κατοίκων των νησιών, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «η υγεία στα νησιά κινδυνεύει από τις περικοπές που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας και την αδιαφορία της κυβέρνησης», ενώ για τη μεταφορά φαρμακευτικού υλικού επισήμανε πως «τα φάρμακα μπορούν να πάνε με χίλιους τρόπους. Αν περιμένουν τα καράβια οι ασθενείς θα πεθάνουν». Κατέληξε λέγοντας ότι το κίνημα των ναυτεργατών «έχει βαθιές ρίζες και δε θα το κάμψετε», ενώ, αναφορικά με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, επισήμανε ότι η διοίκηση της ΠΝΟ «είναι προϊόν νόθων εκλογικών διαδικασιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ