Αμεσα μέτρα απαιτεί το Σωματείο εργαζομένων Τροφίμων - Ποτών
Οπως επισημαίνει το συνδικάτο, που αύριο Κυριακή θα προχωρήσει μαζί με εθελοντές γιατρούς σε προληπτικές εξετάσεις μεταναστών εργατών γης και σε κατοίκους στη Νέα Μανωλάδα, στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν οι άθλιες συνθήκες διαμονής των εργατών στα φραουλοχώραφα και τις άλλες καλλιέργειες. Πρόκειται άλλωστε για ζητήματα που παρά το γεγονός ότι τα έχει επισημάνει πολλές φορές, με ευθύνη κυβέρνησης, 6ης ΥΠΕ, Περιφερειακής Αρχής Δυτικής Ελλάδας, τοπικών αρχών κ.ά. αρμόδιων κρατικών φορέων και υπηρεσιών, δεν έχουν επιλυθεί.
Μέχρι και σήμερα, δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης που να επιτρέπουν τη σωστή ατομική υγιεινή (καθαρό νερό, τουαλέτες, κατοικίες, ρουχισμός κ.τ.λ.), την ώρα που πολλά ερωτήματα γεννώνται από τον θάνατο 20χρονου Νεπαλέζου από λεπτοσπείρωση και αυξάνονται τα κρούσματα φυματίωσης (την Πέμπτη ήταν 6)!
«Είναι χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν έχουν χαρτιά, κατά συνέπεια και ΑΜΚΑ, ώστε να μπορούν να έχουν στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», σημειώνει το σωματείο, που καταγγέλλει την άρνηση της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ να συναντηθεί με αντιπροσωπεία του, όπως και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, μόλις έγιναν γνωστά τα περιστατικά, ενώ την Παρασκευή απαιτήθηκε και έκτακτη συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Υγείας.
Παράλληλα αναδεικνύονται οι σοβαρές ευθύνες κράτους και κυβέρνησης, αφού το σωματείο είχε κάνει γνωστές τις συνθήκες εργασίας και διαμονής των εργαζομένων της περιοχής, και είχε έγκαιρα απαιτήσει να εμβολιαστούν όλοι οι εργάτες γης, να παρθούν μέτρα πρόληψης ενδημικών ασθενειών, να δημιουργηθεί Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο, αλλά και να εξασφαλιστεί άμεσα η διαμονή σε κατάλληλα καταλύματα και κτίρια με αξιοπρεπείς συνθήκες.