Κυριακή 30 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
Τα στρατοκρατικά αδιέξοδα

«

Και τώρα τι;». Ο πάνοπλος μηχανοκίνητος στρατός του Ισραήλ, αφού «απλώθηκε» σε όλα τα εδάφη των Παλαιστινίων, τώρα έχει επιδοθεί σε ένα ατέρμονο έμπα-έβγα για το κυνήγι μαγισσών, βαφτίζοντας γέρους και κυρίως παιδιά τρομοκράτες. Καμώνεται ότι δεν καταλαβαίνει τις απεγνωσμένες αντιδράσεις στις οποίες οδηγεί η απόλυτη υποδούλωση των Παλαιστινίων από το στρατοκρατικό καθεστώς που επιβάλλει. Πίστεψε ότι θα περιορίσει την ιστορική αραβο-ισραηλινή διένεξη στα στενά όρια της παλαιστινιακής αντίδρασης. Ομως, αυτή η φιγούρα φάνηκε πολύ διάφανη και το πρόβλημα του 1967 παραμένει, έστω και σε υπόγεια μορφή, απειλώντας να ανέλθει στην επιφάνεια σε κάθε παρατεταμένη κρίση.

Τα υποταγμένα αραβικά καθεστώτα γνωρίζουν ότι μέρος τουλάχιστον της εξουσίας τους οφείλεται στην ανοχή των αραβικών λαών. Η στήριξη των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων δύναται να μετατραπεί σε κάθε πιθανή αλλαγή συμφερόντων. Στη μετα-σοβιετική, ιδιαίτερα, εποχή, το έδαφος της Μέσης Ανατολής διασχίζεται από πολλά υπόγεια ρεύματα που το κάνουν εύθραυστο για κάθε αλλαγή. Εδώ, άλλωστε, οφείλεται και η μόνιμη ανησυχία των ΗΠΑ, που συνήργησαν στο ισραηλίτικο στρατοκρατικό «άπλωμα» στην Παλαιστίνη.

Οι ΗΠΑ έδειξαν για πολλοστή φορά ότι είναι αποφασισμένες να χτυπήσουν κάθε εστία που θεωρούν αγκάθι στα σχέδιά τους. Ετσι φάνηκε να σκέπτονται και για τη συντριβή της παλαιστινιακής αντίστασης. Με την ευκαιρία και παρενθετικά επισημαίνεται ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαιώνει την εσωτερική συμφωνία της δυτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ να αναγνωρίζεται εκ των πραγμάτων η εκάστοτε προτεραιότητα της εκάστοτε πλευράς σε κάθε πολιτικό, οικονομικό και γεωστρατηγικό σημείο του πλανήτη.

Η έμμεση αμερικανική επέμβαση στην Παλαιστίνη με τη στήριξη του Ισραήλ επιδείνωσε μια ακόμη εστία άλυτων προβλημάτων. Εάν ληφθεί υπόψη η ανάλογη δημιουργία εστιών και σε άλλα σημεία, όπως, π.χ., Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Κούβα κλπ., συσσωρεύεται ένα, «εν υπνώσει», εκρηκτικό υλικό αγνώστου αποτελέσματος. Το «άπλωμα» του ισραηλίτικου μιλιταρισμού σε όλη την Παλαιστίνη δείχνει να επιχειρεί να απομονώσει και τελικά να παγώσει την παλαιστινιακή αντίσταση. Είναι η παλιά τακτική των εκάστοτε τυραννικών καθεστώτων. Γνωρίζοντας, όμως, ότι απόλυτο ιστορικό- πολιτικό «στάτους» υπάρχει μόνο σε κεφάλια ηλιθίων, ερωτάται ποιο θα είναι το αναγκαστικό επόμενο βήμα στην παλαιστινιακή κρίση. Με το στρατοκρατικό του «άπλωμα», το Ισραήλ αφαίρεσε από τον εαυτό του κάθε δυνατότητα βήματος που δε θα το οδηγεί προς τα πίσω, σε μια χωρίς όρους αναδίπλωση. Καταλαμβάνοντας κάθε χώρο πολιτικής διαπραγμάτευσης αφαίρεσε το ζωτικό αέρα που έχει ανάγκη κάθε κατακτητική δύναμη. Οι Παλαιστίνιοι, έχοντας χάσει κάθε δυνατότητα έστω και περιορισμένης ελεύθερης πατρίδας, τους μένει ο μονόδρομος του ένοπλου αγώνα για την εθνική τους απελευθέρωση, ο οποίος πιθανόν να πάρει και έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Τέλος, το μόνο σταθερό και μόνιμο στην εκπέμπουσα έντονη οσμή πετρελαίου Μέση Ανατολή είναι η αναζήτηση μορφών και τρόπων επικοινωνίας μεταξύ Ισραηλιτών και Παλαιστινίων εργαζομένων, για την ταυτόχρονη απαλλαγή τους από τα εθνικά και διεθνή ιμπεριαλιστικά ιερατεία και τη σε βάθος χρόνου τελική διαμόρφωση προϋποθέσεων και συνθηκών ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης. Αυτή είναι η θέση του κινήματος ειρήνης.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ