Σάββατο 28 Φλεβάρη 2026 - Κυριακή 1 Μάρτη 2026
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Προσπάθεια συγκάλυψης της βασικής αιτίας του εγκλήματος

Για τη δικαστική εξέλιξη μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Δαμιανός Μπαλασούλης, συνήγορος οικογενειών θυμάτων

Την προσπάθεια συγκάλυψης της πραγματικής αιτίας, δηλαδή της απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών μεταφορών, της λειτουργίας τους με το κριτήριο του «κόστους - οφέλους» για τη διασφάλιση της μεγαλύτερης κερδοφορίας, που οδήγησε δύο τρένα να κινούνται στις ίδιες ράγες, με αποτέλεσμα την πολύνεκρη σύγκρουση στα Τέμπη, περιγράφει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Δαμιανός Μπαλασούλης, συνήγορος οικογενειών θυμάτων του εγκλήματος στη δίκη για τα Τέμπη που ξεκινάει στις 23 Μάρτη στη Λάρισα.

Οπως εξηγεί, «αυτό αποδείχθηκε περίτρανα και από το εσπευσμένο κλείσιμο της ανακριτικής διαδικασίας, με σημαντικά κενά και ελλείψεις όσον αφορά τις αποδιδόμενες κατηγορίες, τα πρόσωπα που κατηγορούνται, καθώς και σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία και καταθέσεις.

Η εξέλιξη αυτή στα τέλη του Αυγούστου βάζει πλάτη στην προσπάθεια να ξεπλυθούν από τις ευθύνες τους όλες εκείνες οι πολιτικές εντός και εκτός συνόρων που κράτος και κυβερνήσεις ακολουθούν πιστά και έχουν ως αποτέλεσμα στον βωμό του κέρδους να θυσιάζονται οι ζωές μας».

Πολλά αναπάντητα «γιατί»...

Για τους όρους με τους οποίους ολοκληρώθηκε η ανακριτική διαδικασία αναφέρει πως «μπορεί να έκλεισε, αλλά άφησε αναπάντητα πολλά "γιατί":

- Γιατί αρκετές και κρίσιμες αποδεικτικά ανακριτικές ενέργειες -μεταξύ άλλων αναπάντητα αιτήματα διαδίκων, πραγματογνωμοσύνες, καταθέσεις μαρτύρων και κατασχέσεις πειστηρίων που δεν πραγματοποιήθηκαν - είτε ξεκίνησαν και δεν ολοκληρώθηκαν είτε δεν πραγματοποιήθηκαν, καθώς όφειλαν, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης;

- Γιατί οι νόμιμοι εκπρόσωποι της "Hellenic Train" αντιμετωπίζουν μόνο κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα, βγαίνοντας ουσιαστικά εκτός του κάδρου των ευθυνών για την τραγική κατάσταση του σιδηροδρόμου;

- Γιατί ούτε καν ασκήθηκαν ποινικές διώξεις στους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και στα στελέχη της Διεύθυνσης Υποδομών Σταθερής Τροχιάς, Συντηρήσεων και Ασφάλειας (Δ14) του υπουργείου;

- Γιατί δεν διερευνήθηκαν οι ποινικές ευθύνες, αλλά ούτε κλήθηκαν να καταθέσουν έστω ως μάρτυρες σημαντικά στελέχη του ΟΣΕ;

- Γιατί δεν διερευνήθηκαν οι ποινικές ευθύνες, αλλά ούτε κλήθηκαν να καταθέσουν έστω ως μάρτυρες οι υπάλληλοι της ΡΑΣ, πλην της προέδρου της;

- Γιατί δεν διερευνήθηκαν οι ποινικές ευθύνες, αλλά ούτε κλήθηκαν να καταθέσουν οι νόμιμοι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας "ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ - ALSTOM TRANSPORT S.A." για τη υλοποίηση της σύμβασης 717/2014;».

Κατακερματισμός της δίκης για να συσκοτιστεί...

Ο Δ. Μπαλασούλης μιλάει αναλυτικά για την προσπάθεια κατακερματισμού των ευθυνών, με το σπάσιμο της υπόθεσης σε πολλές επιμέρους δίκες, οι οποίες παρουσιάζονται ως αυτοτελείς και ανεξάρτητες από την κύρια δίκη.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως «βρίσκονται σε εξέλιξη ξεχωριστές δίκες για την απόκρυψη και τελικά καταστροφή του βιντεοληπτικού υλικού φόρτωσης και διέλευσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας, για τη διαρροή μονταρισμένων ηχητικών συνομιλιών στον Τύπο, για τον παράνομο έλεγχο εκτέλεσης και υλοποίησης της Σύμβασης 717/2014 από την ΕΑΔ, που έκλεισε τα μάτια σε πλήθος παραβάσεων και αντισυμβατικών ενεργειών τόσο της ΕΡΓΟΣΕ όσο και της Αναδόχου Κοινοπραξίας "ΤΟΜΗ - ΑLSΤΟΜ".

Αντίστοιχα, τα μη πολιτικά πρόσωπα που κατηγορούνται για το μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος αποκόπηκαν από την κύρια δικογραφία της Τακτικής Δικαιοσύνης και συσχετίστηκαν με την ειδική διαδικασία για τον πρώην υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο, ενώ οι γραμματείς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επίσης συσχετίστηκαν με την ειδική διαδικασία για τον πρώην υπουργό Κ. Καραμανλή.

Κοινά χαρακτηριστικά όλων των παραπάνω δικών είναι οι κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα που αποδίδονται στους κατηγορούμενους, αλλά και η προσπάθεια, αξιοποιώντας κάθε φορά τα ένδικα κατηγορητήρια, να αποβληθούμε από την παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας, ώστε να διεξαχθούν δίκες μονομερείς, στις οποίες δεν θα μπορεί να αναδειχθεί όλη η αλήθεια. Περαιτέρω, χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια - από διάφορες πλευρές - καθυστέρησης των δικών».

...το «νήμα» της εγκληματικής πολιτικής του κέρδους

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δ. Μπαλασούλης τονίζει: «Ολες αυτές οι ενέργειες παρουσιάζονται σαν μεμονωμένες πράξεις, ανεξάρτητες τόσο μεταξύ τους όσο κυρίως με το κύριο έγκλημα, δηλαδή τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν κρίκους της αλυσίδας της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, και η οποία τελικά οδήγησε στα Τέμπη. Και αυτήν ακριβώς την εγκληματική πολιτική επιδιώκουμε να αποκαλύψουμε μέσα από όλη αυτήν την ποινική διαδικασία, αναδεικνύοντας αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το σιδηροδρομικό δίκτυο».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ