Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2026
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα κυβερνητικά πανηγύρια για «μείωση της ανεργίας των νέων» είναι πρόκληση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

Μίλια μακριά από την πραγματικότητα της ευέλικτης εργασίας και της ανασφάλειας που βιώνει η νεολαία βρίσκονται οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την ανεργία των νέων, καθώς ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του ισχυρίζεται ότι «από το 39,5% που παραλάβαμε το 2019, η ανεργία των νέων έχει πέσει στο 13%. Πλέον είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε κάνοντας λόγο για «περισσότερες επιλογές, καλύτερους μισθούς και νέους που επιστρέφουν στην πατρίδα», παραδεχόμενος μόνο ότι «η ακρίβεια και κυρίως το στεγαστικό πιέζουν τους νέους μας».

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη ανάρτηση του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Τα κυβερνητικά πανηγύρια του Κ. Μητσοτάκη για τη "μείωση της ανεργίας των νέων" συνιστούν πρόκληση για τη νοημοσύνη και την καθημερινότητα της νεολαίας.

Πίσω από τους δείκτες που αναφέρει, κρύβεται μια σκληρή πραγματικότητα: Πάνω από μισό εκατομμύριο - κυρίως νέοι - εργάζονται με τρίωρα και τετράωρα, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν ημερομηνία λήξης. Η μείωση της ανεργίας συνοδεύεται από διαρκή "ανακύκλωση" των εργαζομένων και περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια απολύσεις τον χρόνο!

Την ίδια ώρα, οι μισθοί δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη: Το νοίκι, τους λογαριασμούς, τις βασικές ανάγκες. Η ανήλικη εργασία σπάει κόκαλα, ιδιαίτερα στο "θαύμα" του τουρισμού. Χιλιάδες νέοι με όρεξη, με μόρφωση και πτυχία αναγκάζονται να δουλεύουν σε αντικείμενα άσχετα με τις σπουδές τους για να επιβιώσουν. Σπουδαστές των ΣΑΕΚ και των ΕΠΑΣ μένουν απλήρωτοι στην πρακτική τους άσκηση και μαθητεία.

Η όποια μείωση της ανεργίας πηγαίνει χέρι - χέρι με τη γενίκευση της ευελιξίας και ελαστικοποίησης της εργασίας. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η διέξοδος για τους νέους βρίσκεται στον συλλογικό αγώνα, μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα και για μια ζωή που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ