Σάββατο 14 Φλεβάρη 2026 - Κυριακή 15 Φλεβάρη 2026
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΝΤΕΞΗ ΕΥΤΕΡΠΗ
ΝΤΕΞΗ ΕΥΤΕΡΠΗ
ΦΩΤΟ

Ο Γιάννης - Νίκος Τριανταφύλλου προσφέρει μέσω ΚΟΒ Θρακομακεδόνων 200 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση στη μνήμη των αγωνιστών θείων και παππούδων του, ΝΙΚΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ (φωτ.) συνταγματάρχη του ΔΣΕ (1917-1943), ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ πολιτικού επίτροπου του ΔΣΕ (1920-2000), ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ και ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΕΠΟΝιτών (1922-1997),(1924-2002).

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΒΑΓΓΕΛΗ ΡΕΜΠΑΠΗ, μέλους του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του, προσφέρουμε στο Κόμμα 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Τα εγγόνια του

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης μου συζύγου ΜΙΝΑΣ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑ, προσφέρω 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Τζιτζιφιών της ΤΟ Νοτίων Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Νίκος Κουσαθανάς

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη της αγαπημένης και αλησμόνητης συντρόφου της ζωής μου ΜΕΡΤΖΑΝΙΩΣ - ΘΑΛΕΙΑΣ ΝΤΕΞΗ (φωτ.), της χιλιάκριβης πρωτοεγγονής μου ΘΑΛΕΙΑΣ Χρ. ΝΤΕΞΗ (φωτ.) που χάσαμε τόσο νωρίς και άδικα ενώ ήταν ακόμα παιδί, της ηρωικής μου μάνας ΕΥΤΕΡΠΗΣ συζ. Στεργίου ΝΤΕΞΗ (φωτ.), που τα έδωσε όλα για κάτι καλύτερο και του άγρια δολοφονηθέντος από τους συνεργάτες των Γερμανών το 1944 καπνεργάτη ΣΤΕΡΓΙΟΥ Αναστ. ΝΤΕΞΗ, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Ντεπώ της ΤΟ του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΓΙΑΚΖΙΔΟΥ ΤΡΙΑΔΑ
ΓΙΑΚΖΙΔΟΥ ΤΡΙΑΔΑ
Ο γιος της Ευτέρπης και του Στέργιου, Αλκης Ντεξής

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΥΛΙΔΗ που συμπληρώθηκαν 3 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας, προσφέρω 30 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση μέσω ΚΟΒ Περισσού.

Ο.Κ.

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη του αδελφού μου ΓΙΑΝΝΗ (Βάνια) ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ, του πατέρα μου ΓΙΩΡΓΟΥ (Γιούρα) ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ και της μητέρας μου ΕΛΙΣΑΒΕΤ, που έδωσαν τη ζωή τους για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, Σοσιαλιστικό - Κομμουνιστικό.

Το 1939 ήρθαμε στη Λάρισα, από το Σοχούμ της Σοβιετικής Ενωσης.

Με τους βομβαρδισμούς το 1940 - 1941 φεύγουμε για Κατερίνη, ερχόμαστε σε επαφή με την Οργάνωση του ΕΑΜ.

Ο Γιούρας μπαίνει στο Κόμμα και ο Βάνιας στην ΕΠΟΝ.

Η οικογένειά μας ήταν άγνωστη και αυτό ήταν θετικό για την παράνομη δουλειά. Ο Βάνιας συνδέεται με Οργανώσεις στις συνοικίες Αστικά, Ευαγγελικά και Χηράδικα, όπου ήταν προσφυγικά στοιχεία, αναπτύσσει μεγάλη δράση καθώς ήταν άφοβος και ριψοκίνδυνος.

Την άνοιξη του 1943, η μεικτή ομάδα Κατερίνης και η γερμανική παίζουν αγώνα ποδοσφαίρου.

Ο Βάνιας, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία, παίρνει ένα κάρο με τα ρούχα και τον οπλισμό των Γερμανών.

Στις 18 Δεκέμβρη 1943, στην περιοχή Ευαγγελικά, πέφτει σε μπλόκο, τον συλλαμβάνουν.

ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΑΓΑΘΗ
ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΑΓΑΘΗ
Επί μία βδομάδα τον βασάνιζαν φριχτά στην Γκεστάπο, χωρίς όμως να λυγίζει. Τότε αναλαμβάνει ο ίδιος ο διοικητής Λόχερ με τρόπο ασφαλίτικο, πιστεύοντας ότι είναι πολύ νέος για να τον ξεγελάσει, του λέει:

«Παιδί μου, εμείς οι Γερμανοί εκτιμούμε τους Ελληνες πατριώτες και θέλουμε να σε βοηθήσουμε, να σου δώσουμε ό,τι επιθυμείς, αρκεί να συνεργαστείς μαζί μας».

Ο Βάνιας τους απαντάει: «Εγώ γεννήθηκα στη Ρωσία και μεγάλωσα στη χώρα των Λένιν και Στάλιν, δεν γίνομαι προδότης και όλη τη Γερμανία να μου δώσετε».

Ο Λόχερ γίνεται έξαλλος και τον χτυπάει με μανία απειλώντας τον ότι θα τον σκοτώσει, θα τον κάνει κομμάτια. «Δεν με τρομάζουν οι απειλές σου, σύντομα θα πάρουν εκδίκηση για τα εγκλήματά σας οι σύντροφοί μας, ο Κόκκινος Στρατός, ο ΕΛΑΣ», ήταν η απάντηση του Βάνια.

Παραμονή Χριστουγέννων του 1943 τον πηγαίνουν στον εγγλέζικο δρόμο, σε έναν μπαξέ και άρχισαν να τον κομματιάζουν.

Ο νοικοκύρης όταν αντίκρισε το θέαμα τρόμαξε. Τον απείλησαν να μην τον θάψει, να τον αφήσει να τον φάνε τα σκυλιά και τα κοράκια γιατί είναι Κομμουνιστής. Ετσι τελείωσε η σύντομη ζωή του Βάνια, όπως εκατοντάδων νέων της ΕΠΟΝ, για τη λευτεριά του λαού μας.

Ο Γιώργος (Γιούρας) Αμανατίδης, πατέρας του Βάνια, ήταν στέλεχος του ΕΑΜ, στην περιοχή Κονταριώτισσας - Βροντούς σε ειδική ομάδα πολιτοφυλακής.

ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
Το βράδυ της 23ης Φλεβάρη 1945, οι σύντροφοί του φέρνουν τον Γιούρα σκοτωμένο, τυλιγμένο σε μία κουβέρτα. Ετσι ξεκινάει ο «Γολγοθάς» της Λίζας Αμανατίδου, που μέσα σε δύο χρόνια έχασε άντρα και γιο.

Με δύο μικρά παιδιά δυσκολεύεται να βρει δουλειά. Δουλεύει όπου βρει, στα καπνά, στα χωράφια, παλεύει με νύχια και με δόντια να τα βγάλει πέρα. Η στεναχώρια την γέρασε πρόωρα.

Το 1947 - 1948 πήραν τον δεύτερο γιο της στην Ασφάλεια, τον βασάνισαν και απείλησαν να τον σκοτώσουν όπως τον αδερφό του και τον πατέρα του.

Στις 21 Απρίλη 1967, συνέλαβαν τον μικρό της γιο και τον έστειλαν στη Γυάρο και τη Λέρο. Η μάνα περνάει ατελείωτες στεναχώριες, αλλά δεν το βάζει κάτω.

Σε ένα επισκεπτήριο το 1970, πήγε να δει τον γιο της στη Λέρο και του λέει: «Βάσια παιδί μου, κράτα γερά σαν τον πατέρα σου και τον αδερφό σου, έτσι θέλω να έρθεις σπίτι, όλοι σε περιμένουν, όλοι μιλάνε για σένα».

Στη μνήμη του αδερφού μου Βάνια, του πατέρα μου Γιούρα, της μάνας μου Λίζας και όσων έδωσαν τη ζωή τους για τον Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Κατερίνης προσφέρουμε 200 ευρώ, προς τιμήν του 22ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Η οικογένεια Βάσια Αμανατίδη.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγωνιστή εκπαιδευτικού ΜΑΝΟΥ ΔΟΥΚΑ, προσφέρω για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Πόλης Ρόδου.

ΓΙΑΚΖΙΔΗΣ ΑΞΙΩΤΗΣ
ΓΙΑΚΖΙΔΗΣ ΑΞΙΩΤΗΣ
Δ.Κ.

***

ΦΩΤΟ

Ο αγαπημένος μας σύντροφος ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΒΟΥΛΟΣ έφυγε πρόωρα από τη ζωή, βυθίζοντάς μας σε ανείπωτη θλίψη.

Υπήρξε αφοσιωμένος στο Κόμμα και τα ιδανικά του, βαθύς γνώστης της ιδεολογίας μας, ακάματος εργάτης του πνεύματος και λαμπρό παράδειγμα για τους νεότερους.

Ως φιλόλογος σε δημόσιο σχολείο, υπηρέτησε την κοσμοθεωρία μας από τη σκοπιά του ιστορικού και διαλεκτικού υλισμού, αναδεικνύοντας τον ταξικό χαρακτήρα των ιδεών και τον ρόλο της εργατικής τάξης στην ιστορική εξέλιξη.

Με συνέπεια αντιπάλεψε την αστική ιδεολογία και την αποϊδεολογικοποίηση της γνώσης, τον αναθεωρητισμό και τη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας.

Βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών, συνδέοντας έμπρακτα τη θεωρία με την πράξη.

Σύντροφοι και συνάδελφοί του προσφέρουμε στη μνήμη του 565 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω των ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Μενιδίου και Βορειοδυτικής Αθήνας.

***

ΦΩΤΟ

Στις 18 Ιανουαρίου 2026 έφυγε από τη ζωή στα 91 του χρόνια, πλήρης ημερών, ο ΣΤΕΦΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, μέχρι την τελευταία στιγμή σταθερός δίπλα στο Κόμμα.

Η κηδεία του ήταν πολιτική και έγινε στη Ριτσώνα. Ικανοποιώντας την τελευταία του επιθυμία, προσφέρουμε 160 ευρώ στο ΚΚΕ για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης προς τιμήν του 22ου Συνεδρίου, μέσω ΚΟΒ Ανάκασας.

Η αδερφή του Χρυσούλα, ο αδερφός του Χρήστος, τα ανίψια του Δημήτριος Στεφούδης, Γεωργία Στεφούδη, Μιχάλης Μαγαλιάς

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΣΙΜΟΥ, μακροχρόνια φιλοξενούμενης στο «Σπίτι του Αγωνιστή», προσφέρεται το ποσό των 100 ευρώ από τον Κ. Μουρατιάν.

***

ΦΩΤΟ 4

Στη μνήμη των γονιών μας, ΑΓΑΘΗΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑ, που εξορίστηκε στο Τρίκερι, βασανίστηκε στα κρατητήρια της Ελευθερούπολης, φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ και Καβάλας, ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ, που υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της ΕΠΟΝ στην περιοχή Καβάλας, σύνδεσμος του 26ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ και ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ, ΤΡΙΑΔΑΣ ΓΙΑΚΖΙΔΟΥ, αγωνίστριας του εφεδρικού ΕΛΑΣ, της Εθνικής Αλληλεγγύης, εξόριστης σε Σαμοθράκη και Ικαρία, αντάρτισσας στον ΔΣΕ, και ΑΞΙΩΤΗ ΓΙΑΚΖΙΔΗ, μέλους της ΟΚΝΕ, αντάρτη του 81ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ και αργότερα του ΔΣΕ, που έζησαν πρόσφυγες στη Βουλγαρία και όταν επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα, αγωνίστηκαν μέχρι το τέλος της ζωής τους για τα ιδανικά για τα οποία πάλεψαν, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ανάληψης Θεσσαλονίκης.

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΚΑΡΠΙΔΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΚΑΡΠΙΔΗΣ
Ντίνα - Γιώργος - Αθηνά

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του πατέρα μου ΚΩΣΤΑ ΕΥΚΑΡΠΙΔΗ (Ρώσου) και του θείου μου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΥΚΑΡΠΙΔΗ που γνώρισε τα ξερονήσια, δίνουμε μπροστά και στο 22ο Συνέδριο ενίσχυση στο Κόμμα της καρδιάς μας το ΚΚΕ 70 ευρώ και για το «Σπίτι του Αγωνιστή» 30 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Μπουρναζίου.

Αθανάσιος και Αννα Ευκαρπίδη

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΟΥΣΗ, του Κερκυραίου πανεπιστημιακού καθηγητή που με πείσμα και παρά τα πολλά προβλήματα υγείας ανέπτυξε πλούσια πολιτική και ακαδημαϊκή δράση μέχρι το τέλος της ζωής του, σύντροφοι και φίλοι του ΚΚΕ προσφέρουν μέσω ΚΟ Κέρκυρας 140 ευρώ προς τιμήν του 22ου Συνεδρίου του Κόμματος.

  • Αν προσπαθούσα να γράψω κάτι για τον ΓΙΩΡΓΟ ΡΟΥΣΗ, τον φίλο μας, τον Γιώργο της παιδικής, της εφηβικής και της ώριμης ηλικίας μας, θα χρειαζόμουν μέρες, μήνες ή και χρόνους ολόκληρους.

Γι' αυτό και αρκούμαι σ' ένα από ψυχής «ΑΝΤΙΟ» και στον τίτλο μιας πολύ αγαπημένης μου ταινίας, «ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ». Στη μνήμη του προσφέρω μέσω ΚΟ Κέρκυρας του ΚΚΕ 50 ευρώ.

Καίτη Μπαμίχα - Πολέντα

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν κιόλας δύο χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας πατέρας και σύντροφος ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΔΑΣ.

Στη μνήμη του, και προς τιμήν του 22ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, ο γιος του Βαγγέλης προσφέρει 100 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος μέσα από τις ΚΟΒ Αγίου Δημητρίου που ήταν κομματικό μέλος.

***

ΦΩΤΟ

Εναν χρόνο μετά την απώλεια του πολυαγαπημένου μου ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΜΠΙΔΗ, προσφέρω στη μνήμη του 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ ΚΑΤ του ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Αναστασία Τσιμπίδη


ΓΙΩΡΓΟΣ (ΓΙΟΥΡΑΣ) ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ (ΓΙΟΥΡΑΣ) ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ (ΒΑΝΙΑΣ) ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ (ΒΑΝΙΑΣ) ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ

ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΛΙΖΑ) ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ
ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΛΙΖΑ) ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

ΣΙΜΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
ΣΙΜΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ

ΜΑΝΟΣ ΔΟΥΚΑΣ
ΜΑΝΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΘΑΛΕΙΑ ΝΤΕΞΗ
ΘΑΛΕΙΑ ΝΤΕΞΗ

ΜΕΡΤΖΑΝΙΩ ΘΑΛΕΙΑ ΝΤΕΞΗ
ΜΕΡΤΖΑΝΙΩ ΘΑΛΕΙΑ ΝΤΕΞΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΔΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΔΑΣ

ΜΙΝΑ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑ
ΜΙΝΑ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ

ΣΤΕΦΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΤΕΦΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΒΟΥΛΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΒΟΥΛΟΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΥΚΑΡΠΙΔΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΥΚΑΡΠΙΔΗΣ

ΡΟΥΣΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΡΟΥΣΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ