Τρίτη 27 Γενάρη 2026
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα τραγωδία με πρόσφυγες στο Αιγαίο

Ενα 4χρονο αγόρι και μια γυναίκα νεκροί, έρευνες για αγνοούμενους | Ο ικαριώτικος λαός έσπευσε να βοηθήσει τους ξεριζωμένους ανθρώπους

Στα βράχια της Ικαρίας τσακίστηκαν αυτήν τη φορά οι ελπίδες πάνω από 50 προσφύγων και μεταναστών, ξεριζωμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Το απόγευμα της Παρασκευής ταχύπλοο σκάφος από το Τσεσμέ της Τουρκίας προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή του νησιού, με αποτέλεσμα την πτώση τεσσάρων επιβαινόντων στη θάλασσα, ενώ ο κυβερνήτης του διέφυγε προς τις τουρκικές ακτές. Η σορός μιας γυναίκας εντοπίστηκε στη θάλασσα, ενώ στην ευρύτερη χερσαία περιοχή Αγία Κυριακή Περδικιού της Ικαρίας εντοπίστηκαν με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. 50 αλλοδαποί, καθώς και ένα ανήλικο αγόρι χωρίς τις αισθήσεις του. Το αγόρι διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Ικαρίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Αλλοι τέσσερις κατατρεγμένοι μεταφέρθηκαν στο ΚΥ για την παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ δεν διευκρινίζεται αν υπάρχουν κι άλλοι που αγνοούνται.

Αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ικαρίας του ΚΚΕ, «οι επαναλαμβανόμενες τραγωδίες, οι εκατοντάδες πνιγμένοι στα νερά του Αιγαίου, είναι εγκλήματα που προκαλούνται από τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους, τις ευρύτερες ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις, τη μοιρασιά του κόσμου που είναι σε εξέλιξη. Αλλωστε, αυτά είναι στο DNA του καπιταλισμού.

Εκτιμάμε ότι η κατάσταση στο Προσφυγικό θα γίνει πολύ χειρότερη από το γεγονός ότι οι πολεμικές εστίες, η φτώχεια θα ενταθούν με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, όπου όλοι απειλούν όλους, αυξάνονται οι εξοπλισμοί, μας ζητάνε να συνηθίσουμε στην εικόνα φέρετρων στο πλαίσιο της πολεμικής προετοιμασίας. Αλλωστε εκεί στοχεύει και το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Ενα εργαλείο απάνθρωπης κακομεταχείρισης των κατατρεγμένων, με ένταση της καταστολής και της εκμετάλλευσής τους, ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που ψηφίστηκε απ' όλες τις αστικές δυνάμεις κάθε είδους απόχρωσης: Σοσιαλδημοκρατικές, νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές κυβερνήσεις.

Σήμερα ο ικαριώτικος λαός έδειξε άμεσα και αστραπιαία την αλληλεγγύη του στους ξεριζωμένους αυτούς ανθρώπους που έφτασαν στο νησί μας. Αμεσα συγκεντρώθηκαν ρούχα, παπούτσια, μαγειρεύτηκε και μοιράστηκε φαγητό ως ελάχιστο για να απαλύνει τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Αλλωστε οι Ικαριώτες ξέρουμε καλά από προσφυγιά και εξορία.

Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που υποστηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας μας σε δολοφονικές συμμαχίες όπως αυτές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που ευθύνονται για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους. Οσο και να θέλουν να παρουσιαστούν ως "αθώες περιστέρες" και "περιστέρια της ειρήνης", τα γεγονότα τους διαψεύδουν. Εχουν μεγάλες ευθύνες για τη μετατροπή της πατρίδας μας σε ορμητήριο πολέμου και τη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων και οπλισμού εκτός Ελλάδας για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης και των συμμάχων της. Δυναμώνουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας στα βρώμικα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Εκφράζουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας στους λαούς που υποφέρουν. Παλεύουμε για την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά φτώχεια, πολέμους και δυστυχία...».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ