Κυριακή 23 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Στόχος η ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού

Συνεχίζουμε σήμερα το οδοιπορικό μας στην Πετρούπολη, με την παρουσίαση του δεύτερου μέρους με ξεναγό μας τον αντιδήμαρχο και πρόεδρο του Δημοτικού Αθλητισμού Οργανισμού Πετρούπολης (ΔΑΟΠ), Γιώργος Δημητρίου

Στο προηγούμενο φύλλο του κυριακάτικου «Ρ», ο Γιώργος Δημητρίου είχε αναφερθεί - μεταξύ άλλων - στα σημαντικά βήματα που γίνονται στις υποδομές, αλλά και την απουσία της πολιτείας.

Χαρακτηριστικά μας είχε πει: «Την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού που έχουμε στην Πετρούπολη, με στοιχεία, δεν την έχει άλλος δήμος. Τα ποσά που αφορούν στις υποδομές δεν ανέρχονται σε εκατομμύρια αλλά σε δισ. δρχ. Μόλις τελειώσει και αυτό το μεγάλο έργο (σ.σ. δημοτικό στάδιο) η Πετρούπολη δε θα 'χει να ζηλέψει τίποτα σε αθλητικές υποδομές. Ολα τα έργα έχουν φτιαχτεί ή είναι σ' εξέλιξη. Δεν είναι υποσχέσεις και λόγια. Η ανταπόκριση της πολιτείας δεν είναι αυτή που πρέπει και αυτή που περιμένουμε. Την οικονομική της συμμετοχή θα μπορούσε κάποιος να τη χαρακτηρίσει ουσιαστικά ένα χαρτζιλίκι».

Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη σας, όταν μιλάμε για υποδομές πρόκειται για «2 καινούρια γήπεδα ποδοσφαίρου, το 2ο κλειστό γυμναστήριο στην περιοχή της Αγ. Τριάδας, ένα ανοιχτό αθλητικό κέντρο στο νταμάρι του Γρηγορίου, που αποτελείται από 14 γήπεδα ανοιχτού τύπου για βόλεϊ, μπάσκετ και τένις. Σε διάφορες γειτονιές κατασκευάσαμε ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ και το κολυμβητήριο». Και όμως, «παρά την προσπάθεια που έχουμε κάνει με τη δημιουργία πληθώρας υποδομών, η συμμετοχή είναι τόσο μεγάλη που και αυτές δεν αρκούν. Ολοι οι χώροι είναι γεμάτοι και αυτό είναι η δική μας ευχαρίστηση και ανταμοιβή. Εχουμε αλλεπάλληλα τουρνουά των τμημάτων του ΔΑΟΠ με ΔΑΟ άλλων δήμων, αλλά και διοργανώσεις σχολείων. Εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερωθεί και λειτουργεί ο θεσμός της "Αθλητικής Ανοιξης", όπου κυρίως συμμετέχουν τα σχολεία της πόλης μας. Ξεκινάει μέσα στο Φλεβάρη και ολοκληρώνεται στα μέσα Ιουνίου. Διοργανώνουμε κάθε χρόνο λαϊκό δρόμο, στηρίζουμε τουρνουά βόλεϊ που κάνουν τα σωματεία της πόλης μας και πολλές άλλες δραστηριότητες. Αξίζει εδώ ν' αναφέρω πως στους σχολικούς αγώνες ο δήμος διαθέτει τα λεωφορεία του, για να γίνονται οι μετακινήσεις των μαθητών από και προς το σχολείο με ασφάλεια. Φυσικά, το χειμώνα, σε πολλές από τις δραστηριότητες που γίνονται σε ανοιχτούς χώρους αντικειμενικά υπάρχει μια κάμψη. Οταν όμως ο καιρός "ανοίγει", δηλαδή από τον Απρίλη και μετά, κάποιες φορές οι χώροι (οργανωμένοι και μη) αυτοί δε φτάνουν. Αντίστοιχα, βέβαια άλλες δραστηριότητες, λόγω αντικειμενικών συνθηκών, παρουσιάζουν κάμψη το καλοκαίρι και έξαρση το χειμώνα».


Μ' αυτά και μ' αυτά στην Πετρούπολη πιστώνεται άλλο ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα. Κατάφεραν να «σπάσουν» μια προκατάληψη χρόνων. «Υπήρχε μια αντίληψη ότι το τένις είναι ένα άθλημα για λίγους, για την ελίτ. Από τα στοιχεία και τα δεδομένα που έχουμε στο δήμο μας δεν είναι έτσι. Εχουμε μάλιστα παιδιά, από οικογένειες οικονομικά ασθενείς, που διακρίθηκαν. Στην Πετρούπολη υπήρχαν 3 γήπεδα με τερέν. Εμείς τα κάναμε πέντε και χωμάτινα. Το κέντρο τένις που έχουμε είναι από τα λιγοστά στην Αττική και μοναδικό στη Δυτική Αθήνα. Ο όμιλος αντισφαίρισης αριθμεί περίπου 450 μέλη, τα οποία με μια μηνιαία συνδρομή από 4 έως 8 χιλ. δρχ. μπορούν ν' ασχοληθούν με το ωραίο αυτό άθλημα. Η δουλιά μας έχει φτάσει σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο και έχει αναγνωριστεί. Μάλιστα, το '98 και '99 φιλοξενήσαμε ένα διεθνές τουρνουά, με συμμετοχές απ' όλο τον κόσμο. Μεταδόθηκε από το EUROSPORT και έτσι ο Δήμος μας έγινε γνωστός στα πέρατα της Γης. Εχουμε φροντίσει όμως και για όποιον δε θέλει να συμμετάσχει στον όμιλο. Εχουμε φτιάξει άλλα 4 γήπεδα ασφάλτινα στο συγκρότημα Γρηγορίου, όπου η πρόσβαση και χρήση είναι τελείως ελεύθερη».

Ομως η δημοτική αρχή και ο ΔΑΟΠ είναι ιδιαιτέρως υπερήφανοι για ένα ξεχωριστό κατόρθωμα τους: «Από τα σημαντικότερα επιτεύγματά μας είναι η δημιουργία περίπου προ διετίας τμήματος για άτομα με ειδικές ανάγκες. Συμβουλευτήκαμε όλα τα στελέχη της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές κλπ.) και μετά προχωρήσαμε. Πάει πολύ καλά και το αποδεικνύουν τα στοιχεία από τη συμμετοχή τους σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις. Χαρακτηριστικά θ' αναφέρω ότι περίπου 2 μήνες πριν έγιναν πανευρωπαϊκοί αγώνες στα "special olympics". Ημασταν ο μοναδικός Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός που συμμετείχε και μάλιστα με διακρίσεις (2 χρυσά και 2 αργυρά).


Για να πετύχεις δεν αρκούν μόνο οι γνώσεις και η εξειδίκευση. Πρέπει να το αγαπάς αυτό που κάνεις. Και έχουμε την ευτυχία να έχουμε κοντά μας έναν τέτοιο άνθρωπο. Η Κατερίνα Κυριάκου, κατά ομολογία και των γονέων, έχει δώσει το είναι της γι' αυτό και έχουμε θετικότατα αποτελέσματα. Μάλιστα η προπόνηση στον ίδιο χώρο των υπολοίπων παιδιών με αυτά που έχουν ειδικές ανάγκες, είδαμε ότι τα ωφέλησε πολύ. Ενα παιδί που ήρθε πριν δύο χρόνια, έχει τελείως διαφορετική συμπεριφορά σήμερα. Εχει ανοιχτεί, μιλάει με όλους, δε νιώθει άσχημα, αισθάνεται και είναι μέλος της κοινωνίας και όχι στο περιθώριο. Και αυτό για μας είναι το σημαντικότερο. Ο χώρος αυτός είναι αρκετά ευαίσθητος και μας απασχολεί πολύ. Εκτός από την αθλητική διέξοδο, τα παιδιά μπορούν να κάνουν εκδρομές, άλλες εκδηλώσεις. Μέσα στους άμεσους στόχους μας είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων δημιουργικής απασχόλησης αυτών των παιδιών περισσότερες ώρες. Για να γίνει αυτό πρέπει να εξασφαλίσουμε χώρο και άλλο έναν γυμναστή».

- Στην Πετρούπολη βέβαια είναι αξιοσημείωτη και η δράση των συλλόγων. Ποια η μορφή της σχέση σας;

- «Με τους συλλόγους υπάρχει αλληλοσύνδεση και καλή συνεργασία. Δεν έχουμε μπλέξει τα πράγματα, δεν ανταγωνιζόμαστε. Εμείς ως ΔΑΟΠ κάνουμε μαζικό αθλητισμό με κύριο στόχο τη συμμετοχή, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι να γευτούν τα ευεργετικά αποτελέσματα του αθλητισμού. Οι αθλητικοί οργανισμοί πρέπει να 'ναι δεξαμενές άντλησης αθλητών και εν δυνάμει πρωταθλητών για τους συλλόγους. Ετσι πρέπει να λειτουργούν όχι μ' άλλη φιλοσοφία. Αν μπλεχτούν τα πράγματα και ο ΔΑΟ γίνει ανταγωνιστής των συλλόγων δε θα κερδίσει κανείς. Ολοι θα χάσουν.


Οι σύλλογοι κάνουν και πρωταθλητισμό. Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μας, λοιπόν, τα παιδιά που είναι στις τάξεις μας και έχουν διάθεση, όρεξη, προοπτικές, τα ενθαρρύνουμε να ενταχτούν στους συλλόγους του δήμου μας, για να προχωρήσουν παραπέρα. Λειτουργούμε, αν θέλετε, ως προθάλαμος. Δεν μπήκαμε ποτέ στον πειρασμό να κάνουμε τμήματα μεγάλων, με σκοπό τον πρωταθλητισμό. Για μας οι σύλλογοι είναι κυψέλες που πρέπει να ζήσουν και γι' αυτό βοηθάμε όσο μπορούμε. Π.χ. δίνουμε εντελώς δωρεάν όλες μας τις εγκαταστάσεις. Ακόμα και το κολυμβητήριο, όταν αλλού πληρώνουν με τη διαδρομή. Επίσης, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, επιχορηγούμε τα σωματεία μ' ένα ποσό περίπου 15 εκ. δρχ. το χρόνο. Θέλουμε ΔΑΟΠ - σύλλογοι να παραμείνουν συγκοινωνούντα δοχεία, με τους δεύτερους να μεγαλουργούν σ' επίπεδο πρωταθλητισμού. Για μας είναι χαρά και ικανοποίηση παιδιά και σύλλογοί μας να διακρίνονται.

Για να προκύψουν αθλητές για το 2008, γιατί το 2004 χάθηκε πλέον, απ' όλη την επικράτεια πρέπει να υπάρχει υποδομή και μηχανισμός που θα εντάσσει τα παιδιά στον αθλητικό στίβο. Τέτοιοι μηχανισμοί είναι οι Αθλητικοί Οργανισμοί που σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους, με πλάνα και στόχους μπορούν να κάνουν τη δουλιά καλύτερα από όλους. Αρκεί να μην έχουν το άγχος της οικονομικής τους λειτουργίας και επιβίωσης. Απαιτείται όμως δικαιότερη κατανομή των χρημάτων από την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν μπορεί σε μια ΠΑΕ ή ΚΑΕ, μέσα σε μια νύχτα, να χαρίζουνε δισ. δρχ. από χρέη και στη συνέχεια να την επιχορηγούνε κιόλας. Και από την άλλη χιλιάδες σύλλογοι και πολλοί ΔΑΟ που πραγματικά δουλεύουν, να οδηγούνται σε μαρασμό, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες».


- Δεν αρκείστε όμως μόνο στα... «παιδιά» σας.

«Εκτός από τα δικά μας, ας τα πούμε δημιουργήματα, ο Δήμος Πετρούπολης στηρίζει και βοηθάει τις αθλητικές προσπάθειες και άλλων. Γι' αυτό και αποτελεί, ουσιαστικά, έδρα πολλών αθλημάτων. Στην πόλη μας διοργανώνονται, με δωρεάν παραχώρηση των σταδίων, τα πανελλήνια και διασυλλογικά πρωταθλήματα τζούντο, καράτε, αγώνες χόκεϊ επί χόρτου κλπ. Φέτος, έγινε το πανελλήνιο στο τραμπολίνο, το πανελλήνιο πρωτάθλημα γου - σου κουνγκ φου και το σαββατοκύριακο αυτό διεξάγεται το πρώτο πανελλήνιο κύπελλο σούπερκρος. Γενικά ο δήμος μας φιλοξενεί και στηρίζει πολλές διοργανώσεις. Και μ' αυτό τον τρόπο οι δημότες μας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και άλλα αθλήματα».

- Τα επιτεύγματα, λοιπόν, πολλά σε όλους τους τομείς, παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια. Φτάσατε στα όριά σας, υπάρχει στο μυαλό σας η λέξη αρκετά όσα κάναμε;

- «Στόχος μας δεν είναι να διατηρήσουμε τα κεκτημένα αλλά να τ' αυξήσουμε και να τα κάνουμε άλλα τόσα. Αν δε σκέφτεσαι έτσι μπαίνεις στη φάση του εφησυχασμού, κατάσταση που δεν ταιριάζει σε μας. Π.χ. αμέσως σκοπός μας είναι, με την ολοκλήρωση του σταδίου, να δημιουργηθούν τμήματα βαρέων αθλημάτων. Στόχος και όνειρο της δημοτικής αρχής είναι να φτάσουμε στο σημείο κάθε παιδί της πόλης μας να περάσει από κάποιο άθλημα, η ενασχόληση με το οποίο θα του παρέχεται από μας δωρεάν. Οχι κατ' ανάγκη για πρωταθλητισμό. Νίκη μας και νίκη του θα είναι απλά να αθληθεί. Επίσης, να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο τις υποδομές, ώστε κανένας δημότης μας να μη φύγει να πάει αλλού, με ό,τι άθλημα και αν θέλει ν' ασχοληθεί».


Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ