Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στην έκθεση για το έργο της Φρίντα Κάλο

Οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζουν επίσκεψη αύριο Σάββατο

Αύριο Σάββατο στις 6.30 μ.μ. οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» στη Θεσσαλονίκη θα επισκεφτούν την εντυπωσιακή έκθεση για την Φρίντα Κάλο, όπου η ζωή και το έργο της ζωντανεύουν μέσα από αυθεντικά έργα, φωτογραφίες, κοστούμια, αλλά και εντυπωσιακές ψηφιακές προβολές, 3D εμπειρίες και virtual reality.

Η Φρίντα Κάλο, γεννημένη το 1907 στο Μεξικό, υπήρξε μια δυναμική και πρωτοποριακή καλλιτέχνιδα, που μετέτρεψε τις δυσκολίες της ζωής της σε πηγή δημιουργίας. Παρότι δεν σπούδασε ποτέ επίσημα Τέχνη - σε μια εποχή που θεωρούνταν ότι μόνο οι άντρες μπορούν να είναι «σοβαροί καλλιτέχνες» - κατάφερε να διαμορφώσει ένα εντελώς προσωπικό ύφος.

Εμαθε μόνη της να χειρίζεται τα χρώματα, να συνδυάζει τεχνικές και να μετατρέπει τα συναισθήματά της σε εικόνες. Αγαπημένα της θέματα ήταν τα λουλούδια, οι μύθοι της Λατινικής Αμερικής, αλλά και οι περίφημες αυτοπροσωπογραφίες της. Πολλοί έλεγαν ότι οι πίνακές της έμοιαζαν με όνειρα, και εκείνη απαντούσε: «Ποτέ δεν ζωγραφίζω όνειρα. Ζωγραφίζω τη δική μου πραγματικότητα».

Η Φρίντα ήταν ενεργή και κοινωνικά: Συμμετείχε σε διαδηλώσεις για έναν κόσμο χωρίς ανισότητες, σχεδίαζε έργα στα οποία απεικονιζόταν ο όμορφος και δίκαιος κόσμος που έχει ανάγκη να ζει κάθε άνθρωπος.

Οι ξεναγήσεις της έκθεσης είναι ειδικά διαμορφωμένες ώστε να μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 4 ετών και άνω, να κατανοήσουν τα ερεθίσματα, να συζητήσουν, να εμπνευστούν και -ίσως - να ανακαλύψουν τα δικά τους «φτερά για να πετάξουν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ