Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» την ώρα που οι βιοπαλαιστές παραμένουν ξεκρέμαστοι

«Στάχτη στα μάτια» των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, παραμονές της κλιμάκωσης του αγώνα τους με το στήσιμο μπλόκων σε κομβικά σημεία στη χώρα, επιχείρησε να ρίξει για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση της ΝΔ.

Αυτό αναδείχθηκε και από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κ. Χατζηδάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, για τη «μεταρρύθμιση στο σύστημα αγροτικών επιδοτήσεων και τις πληρωμές στους αγρότες».

«Καλώ τους αγρότες να δουν τη συνολική εικόνα. Αυτή είναι ότι φέτος θα λάβουν περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη χρονιά», ξεστόμισε προκλητικά ο Κ. Τσιάρας, τη στιγμή που οι βιοπαλαιστές και τα νοικοκυριά τους στενάζουν, αφού είναι κυριολεκτικά «πανί με πανί» από τη στάση πληρωμών που τους έχει επιβάλει η κυβέρνηση, φορτώνοντας το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ στις πλάτες τους.

Εχει φτάσει σχεδόν Δεκέμβρης, και ενώ θα έπρεπε από τον Οκτώβρη να έχει δοθεί στους παραγωγούς η βασική ενίσχυση, η κυβέρνηση μοιράζει υποσχέσεις για ...δισεκατομμύρια που όλο αναβάλλονται, αφήνοντάς τους εντελώς ξεκρέμαστους. Τολμά να «πανηγυρίζει» για τα αυτονόητα, όταν από τα 580 εκατομμύρια που αντιστοιχούν στο τσεκ που έπρεπε να καταβάλλει η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι θα δοθούν μόνο 360 εκατομμύρια ευρώ στους παραγωγούς, επικαλούμενη «ασάφειες σε ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος που οι βιοπαλαιστές βγαίνουν στους δρόμους με μπλόκα και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα δεν είναι μόνο οι χρωστούμενες πληρωμές και οι αποζημιώσεις που δικαιούνται, αλλά παράλληλα προβάλλουν μια σειρά από δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματα επιβίωσης που αφορούν το υπέρογκο κόστος παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης των προϊόντων, την ανυπαρξία έργων υποδομής και προστασίας της παραγωγής τους από καιρικά φαινόμενα και ζωονόσους κ.ά. Αιτήματα διαχρονικά, που η κυβέρνηση αυτή, όπως και οι προηγούμενες, συστηματικά αγνοούν.

Παρουσιάζοντας την ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, τα στελέχη της κυβέρνησης αναμάσησαν τα γνωστά περί «διαφάνειας», «εξυγίανσης των παθογενειών», όταν το εν λόγω σκάνδαλο φέρει την υπογραφή της και ό,τι αναδίδεται από την υπόθεση είναι η σαπίλα της ΚΑΠ, της ΕΕ και όλων των κομμάτων που την στηρίζουν. Αν ήθελαν πραγματική «εξυγίανση» θα ικανοποιούσαν το διαχρονικό αίτημα του αγροτικού κινήματος να συνδέεται η επιδότηση με την πραγματική παραγωγή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ