Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Αποφασιστικά ενάντια στις διαγραφές με αποκλεισμούς Γραμματειών Σχολών

Δυναμώνει η πάλη των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στις διαγραφές, με παρεμβάσεις στις Γραμματείες των Σχολών και κλιμάκωση με κινητοποιήσεις μέσα στον Δεκέμβρη. Οι φοιτητές και φοιτήτριες που παλεύουν να πάρουν το πτυχίο τους χρειάζονται στήριξη, όχι απειλές και διαγραφές, ήταν το μήνυμα που στάλθηκε χτες, πρώτη μέρα της διήμερης πανελλαδικής κινητοποίησης σε Γραμματείες των Σχολών που είχε αποφασιστεί μετά από συσκέψεις συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων.

Σε Σχολές της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Αθήνας, της Καβάλας πραγματοποιήθηκαν χτες από νωρίς το πρωί αποκλεισμοί των Γραμματειών, για τη διεκδίκηση συγκεκριμένων μέτρων στον αντίποδα των διαγραφών, όπως εξασφάλιση έκτακτης εμβόλιμης εξεταστικής, πρόβλεψη για απαλλακτικές εργασίες κ.ά. Οι Σύλλογοι κάλεσαν να μη σταλούν στο υπουργείο από τις Γραμματείες λίστες με ονόματα φοιτητών - φοιτητριών που διαγράφονται. Στο πλευρό τους βρέθηκαν καθολικά οι διοικητικοί υπάλληλοι, μετά και από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης προς τους πρωτοβάθμιους συλλόγους να στηρίξουν την πρωτοβουλία των φοιτητών με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΔΤΠΕ στο πρόσφατο συνέδριό της αποφάσισε να κηρύξει απεργία - αποχή από το καθήκον των διαγραφών για όσους εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία. Στο πλαίσιο της υλοποίησης αυτής της απόφασης, μετά από κάλεσμα του ΔΣ της Ομοσπονδίας προγραμματίζονται συσκέψεις των πρωτοβάθμιων συλλόγων με εργαζόμενους στις Γραμματείες των Ακαδημαϊκών Τμημάτων των πανεπιστημίων, συνελεύσεις και παρεμβάσεις προς τις Συγκλήτους, τους κοσμήτορες και τους προέδρους των Τμημάτων να μη συναινέσουν στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, να μην προχωρήσουν στις διαγραφές φοιτητών. Ταυτόχρονα, προχωρά και η συλλογή υπογραφών στον σύνδεσμο: https://www.ipetitions.com/petition/diagrafes.

ΚΑΒΑΛΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Φοιτητικοί Σύλλογοι και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια επισημαίνουν τους παράγοντες που οδηγούν στην επιμήκυνση του χρόνου σπουδών και οι οποίοι όχι απλά δεν αντιμετωπίζονται, αλλά εντείνονται από την αντιλαϊκή πολιτική. Καθημερινά γκρεμίζεται η κυβερνητική προπαγάνδα ότι τάχα το συγκεκριμένο μέτρο αφορά «αιώνιους» φοιτητές, αλλά αφορά και θα ακολουθεί τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Τιμωρεί δηλαδή ακριβώς εκείνους που χρειάζονται περισσότερο στήριξη απέναντι σε ένα βουνό εμπόδια που η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί, με το τεράστιο κόστος σπουδών να αναγκάζει τους φοιτητές να προσπαθούν να συνδυάσουν σπουδές και εργασία, με τη φοροληστεία του λαϊκού εισοδήματος που συνεχίζεται και εντείνεται και μέσα από τον προϋπολογισμό. Παράλληλα, τα Ιδρύματα δεν έχουν το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό, που συνεπάγεται καθυστερήσεις και στην ολοκλήρωση των σπουδών, χωρίς μέτρα ουσιαστικής στήριξης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αντίθεσης στο άδικο ταξικό μέτρο αναδείχθηκε για μία ακόμα φορά ο ρόλος της ΔΑΠ, που με απαράδεκτες ενέργειες προσπάθησε χτες να εμποδίσει τις κινητοποιήσεις στο ΠΑΜΑΚ, στρεφόμενη ακόμα και απέναντι σε εργαζόμενους που τις στήριζαν και επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ως μαχητικού υπερασπιστή της κυβερνητικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ