Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές νότια της Κρήτης, αφού και χθες το πρωί εντοπίστηκαν δύο πλοία με περισσότερους από 110 ξεριζωμένους στα νότια παράλια του Ηρακλείου στην περιοχή των Καλών Λιμένων. Τις προηγούμενες ημέρες επίσης οι αφίξεις νέων καραβιών ήταν καθημερινό φαινόμενο.
Με τον αριθμό των ξεριζωμένων να ξεπερνά τους 100, οι πρόσφυγες συνεχίζουν να φιλοξενούνται προσωρινά στους ακατάλληλους χώρους της Αγυιάς στα Χανιά και στον χώρο του Παλιού Ψυγείου στο Ηράκλειο Κρήτης, μέχρι να μεταφερθούν σε δομές κράτησης στην κεντρική Ελλάδα.
Στο πλευρό τους συνεχίζουν να βρίσκονται οι δυνάμεις του ΚΚΕ, που επανειλημμένα έχουν τοποθετηθεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης και για την προστασία των εξαθλιωμένων ανθρώπων, για να σταματήσει η Κρήτη να είναι αποθήκη ψυχών. Οπως έχει σημειώσει η Οργάνωση του Κόμματος, αυτό που απαιτείται είναι «η δημιουργία προσωρινών χώρων φιλοξενίας όπου θα είναι εξασφαλισμένη, με ευθύνη του κράτους, η καταγραφή των αναγκών τους, η προστασία της υγείας, η σίτιση, η διερμηνεία και η νομική αρωγή, η απόδοση ασύλου με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και η χορήγηση όλων των αναγκαίων εγγράφων, για να μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους και να καταργηθεί το μέτρο της αναστολής των διαδικασιών ασύλου».
Στο μεταξύ, άλλοι 65 ξεριζωμένοι εντοπίστηκαν στη Λέρο, εκ των οποίων οι 38 (16 άνδρες, 12 γυναίκες και 10 ανήλικοι) στην περιοχή «Απιτίκι» και οι 27 (14 άνδρες, 5 γυναίκες και 8 ανήλικοι) στην παραλία «Παντέλι». Από το Λιμενικό μεταφέρθηκαν στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή.