Στην κρίση των πρωταγωνιστών της ταξικής πάλης, των ίδιων των εργατών, μπαίνει το βιβλίο του Γ. Μαυρίκου «Το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα 1918-1998 - Δύο γραμμές σε διαρκή αντιπαράθεση», προκαλώντας μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για το «χτες», αλλά και για το σήμερα και το αύριο των εργατικών αγώνων. Το γεγονός ότι οι δύο τελευταίες παρουσιάσεις έγιναν σε πόλεις όπως ο Βόλος (με τις πλούσιες εργατικές παραδόσεις) και η Πτολεμαΐδα (με μεγάλη πυκνότητα εργατικής τάξης) επιβεβαιώνει την πρόθεση και συνάμα την πρόκληση των διοργανωτών. Στη ΔΕΗ της Πτολεμαΐδας, η παρουσίαση του βιβλίου προχτές το μεσημέρι έγινε στην αίθουσα εστιατορίου του ορυχείου του Νότιου Πεδίου. Παρόντες οι εργαζόμενοι του ορυχείου και των μηχανουργείων της ΔΕΗ, το ιδανικό δηλαδή ακροατήριο για την παρουσίαση ενός τέτοιου βιβλίου.
Οι άνθρωποι της δουλιάς συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση με ενδιαφέρουσες γνώμες και τοποθετήσεις. Με λόγο άμεσο, μίλησαν για τα καθημερινά και καυτά προβλήματα της ζωής τους. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΚΟ ΔΕΗ του ΚΚΕ και των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», με την παρουσία και του ίδιου του συγγραφέα. Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο εκπρόσωπος της ΣΕ Αλέκος Χατζηκώστας τόνισε ότι «το βιβλίο αυτό του Γ. Μαυρίκου είναι χρήσιμο για τον καθένα που θέλει να γνωρίσει την ιστορία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, επίκαιρο λόγω των εξελίξεων στη ΓΣΕΕ, απαραίτητο για κάθε συνδικαλιστή».
Ο Γ. Μαυρίκος, αφού ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για τη θερμή υποδοχή τους, σημείωσε ότι «η ιστορία δεν είναι παρελθοντολογία. Αντιμετωπίζει το παρελθόν αντικειμενικά και κριτικά, για να βγάλουμε διδάγματα για τη στάση μας στο παρόν και το μέλλον». Εχει αποτέλεσμα ο αγώνας; Αξίζει τον κόπο να παλεύουμε; Αναφερόμενος στα παραπάνω ερωτήματα που θέτουν ορισμένοι, ο συγγραφέας απάντησε καταφατικά με παραδείγματα από τη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού εργατικού και λαϊκού κινήματος.
«Το κίνημα», είπε, «διαμόρφωσε έναν τύπο ανθρώπου με διαφορετικές αρχές, οράματα, ιδανικά, ανυποχώρητο, που δίνει και την ίδια του τη ζωή για τις αρχές του. Από την άλλη πλευρά η υποταγή δημιουργεί τον τύπο του ραγιά, του προσκυνημένου...».
Και τη φράση του συγγραφέα ήρθε να συμπληρώσει ένας συνδικαλιστής, τονίζοντας ότι με το βιβλίο του «αποκαλύπτεται το σημερινό παζάρι ξεπουλήματος των εργαζομένων». Η γενικά θετική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από την ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε, μπορεί να συνοψιστεί στη γνώμη ενός εργάτη των μηχανουργείων: «Χρειάζεται αυτός ο διάλογος για τα θέματα που αποτελούν το αντικείμενο του βιβλίου. Πρέπει να φτάσει στους χώρους δουλιάς».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας Γ. Κάτανας και δεκάδες συνδικαλιστές.
Στο Βόλο το βιβλίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Νομού Μαγνησίας, στο Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου. Στην ομιλία του ο Τ. Τριανταφυλλάκος σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα βιβλίο που συγκλονίζει τον αναγνώστη, γιατί μας προτρέπει να κοιτάμε παράλληλα το χτες με το σήμερα. Που καταδεικνύει την αναγκαιότητα της ανυποχώρητης ταξικής πάλης, της σύγκρουσης, της ρήξης με τις κάθε είδους αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές. Είναι ένα βιβλίο που αποτελεί συνεισφορά και απαίτηση».
Μιλώντας ο Γ. Μαυρίκος, επισήμανε ότι το βιβλίο διαπερνά σαν «κόκκινη κλωστή» η ιδεολογική πολιτική αντιπαράθεση των δύο γραμμών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η μία γραμμή είναι της συναίνεσης, του συμβιβασμού και της υποταγής. Και η άλλη γραμμή είναι αυτή της αντίστασης, της ταξικής πάλης, της υπερηφάνειας, της ανιδιοτέλειας, των ηθικών αξιών που ανέδειξε ηγετικές μορφές του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.