Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πρωτιές και σε εισαγωγές αμερικανικού LNG

Στο Μιλάνο ο Αλπ. Μπαϊρακτάρ συναντήθηκε και με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας, Κρις Ράιτ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «οι ενεργειακές σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ θα γίνουν ακόμα ισχυρότερες» και αναφέροντας αόριστα πως συζητήθηκαν περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας για έρευνες πετρελαίου και αερίου, στο εμπόριο Ενέργειας, στην πυρηνική ενέργεια και στα κρίσιμα ορυκτά.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβρη, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, η Τουρκία βρέθηκε στην πρώτη θέση των χωρών - προορισμών για εξαγωγές αμερικανικού LNG, υποδεχόμενη το 17% των συνολικών εξαγωγών του συγκεκριμένου μήνα. Διατήρησε μάλιστα τη θέση αυτή τόσο τον Γενάρη (17%) όσο και τον Φλεβάρη (18%) φέτος, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που πλέον αναλαμβάνει στη διασφάλιση «εναλλακτικών» για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, το αέριο που εισάγεται στην επικράτειά της από τη Ρωσία έπεσε στο 18% το 2024 (από 41% το 2021), με το μεγαλύτερο μέρος του να έχει αντικατασταθεί με αμερικανικό LNG. Συγκεκριμένα, το LNG που εισήγαγε η ΕΕ το 2024 ήταν κατά 45% αμερικανικό.

Πριν μερικούς μήνες το δίκτυο «Middle East Forum» σημείωνε ότι τον περασμένο χειμώνα οι ΗΠΑ έγιναν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Τουρκίας και «σημαντικός παίκτης στη βιομηχανία αερίου της χώρας», ξεπερνώντας Ιράν και Αζερμπαϊτζάν, σε «μια ουσιαστική αναμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής της Τουρκίας».

Συνεχίζοντας εξηγούσε ότι σκάφη ειδικευμένα στη μεταφορά LNG, με χωρητικότητα 170.000 κ.μ., μεταφέρουν «καύσιμο μέσω του Ατλαντικού και της Μεσογείου, σε ένα ταξίδι που διαρκεί 16-18 μέρες», για «να δέσουν στις πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης των υποδομών εισαγωγής στην Τουρκία».

Παρατηρούσε δε ότι «από την οπτική της Ουάσιγκτον η βιώσιμη στήριξη σε μακροπρόθεσμες εμπορικές συμφωνίες της Τουρκίας και στις υποδομές της σε LNG ενισχύει τις διμερείς οικονομικές συνδέσεις, στηρίζει την ενεργειακή αξιοπιστία του ΝΑΤΟ και αυξάνει την αμερικανική επιρροή σε μια στρατηγικά σημαντική περιοχή. Παραπέρα, οι εξαγωγές LNG μπορεί να αποκτήσουν δευτερεύουσα πρόσβαση σε αγορές στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, ακόμα και στην Ανατολική Ευρώπη, αν η Τουρκία μπορέσει να αναδειχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο».

Καταλήγοντας, υπενθύμιζε ότι οι ΗΠΑ αποτελούν πλέον έναν από τους βασικούς προμηθευτές LNG για Ευρώπη και Ασία και ότι τον περασμένο Φλεβάρη το 82% των εισαγωγών LNG στην Ευρώπη προήλθαν από τις ΗΠΑ, φτάνοντας το επίπεδο - ρεκόρ των 8,35 εκατ. τόνων.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ