Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΚΤ
Συλλογική διεκδίκηση για τους όρους λειτουργίας και τη συμβολή στον Πολιτισμό

Με «εκπτώσεις» στο περιεχόμενο και στους όρους σπουδών, με προβλήματα υποδομών που παραμένουν άλυτα και εντείνονται, αλλά και στη σίτιση και τη στελέχωση με το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό, εκδηλώνονται οι συνέπειες της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ενα από τα παλιότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, η ΑΣΚΤ, την προσφορά στον Πολιτισμό και το κύρος της οποίας επικαλούνται συχνά το υπουργείο Παιδείας και η διοίκησή της, ξεκινά άλλη μια ακαδημαϊκή χρονιά «εγκληματικά υποχρημαδοτούμενη, με προϋπολογισμό λίγο χαμηλότερο του ενός εκατομμυρίου». Αυτό σημείωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής, εξηγώντας ότι με αυτά τα χρήματα καλούνται να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις της ΑΣΚΤ στην Αθήνα, οι Καλλιτεχνικοί Σταθμοί σε Τσοπέλοβο, Δελφούς, Λέσβο, Ρέθυμνο, Ρόδο, Μύκονο και Υδρα, να καλυφθούν οι ανάγκες σε υλικά και μηχανήματα, σε σίτιση, στέγαση, καθαριότητα και ασφάλεια.

«Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού» είναι οι φοιτητές που βρίσκουν δωμάτιο στη Φοιτητική Εστία Αθηνών, καθώς η ίδια η Σχολή δεν έχει Εστία αλλά «καλύπτεται» από τη ΦΕΑ, μαζί με χιλιάδες φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, του Παντείου, του Γεωπονικού και του Πανεπιστημίου Πειραιά. Η σίτιση έχει ανατεθεί σε εργολάβο, η σύμβαση έχει διακοπεί και μαζί η λειτουργία της, τουλάχιστον μέχρι τις 13 Οκτώβρη. Παράλληλα, από την κάρτα σίτισης αποκλείονται πολλοί φοιτητές.

Τον κατάλογο των προβλημάτων που ανέδειξε ο Φοιτητικός Σύλλογος συμπληρώνει η κατάσταση των υποδομών, «με κομμάτια της οροφής να καταρρέουν, εξαερισμούς να μη λειτουργούν και αίθουσες να πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή», αλλά και το ζήτημα των αναλώσιμων, καθώς τα υλικά που παραχωρούνται στους φοιτητές του Εικαστικού Τμήματος δεν επαρκούν για τις σπουδές.

Αντί για στήριξη, σε πορεία υποβάθμισης

Η έναρξη της περασμένης ακαδημαϊκής χρονιάς για την ΑΣΚΤ ξεκίνησε με την αναστολή της λειτουργίας 4 εργαστηρίων, και από τότε δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την επίλυση του προβλήματος. Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε με τη συγχώνευση συνολικά 11 εργαστηρίων, με παύση λειτουργίας 7 εργαστηρίων κορμού από τα 18 που υπήρχαν, με άμεσες συνέπειες στους όρους και στο αποτέλεσμα των σπουδών, στα ίδια τα αντικείμενα. Είναι ενδεικτικό ότι στον τομέα της Χαρακτικής μένει ανοιχτό 1 εργαστήριο και στη Γλυπτική μόνο 2. Και στο Θεωρητικό Τμήμα, το οποίο όπως επισημαίνουν οι φοιτητές έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε κατάργηση πολλών μαθημάτων μετά τη λήξη και μη ανανέωση μιας σειράς συμβάσεων διδασκόντων, καταγράφονται ελλείψεις. Σε υποχρεωτικά μαθήματα όπως αυτό του Γραμμικού Σχεδίου η χρονιά ξεκινά χωρίς καθηγήτρια. «Αυτή η κατάσταση είναι νομοτελειακή όσο καθηγητές που διδάσκουν αναγκαία και χρήσιμα μαθήματα είναι ακαδημαϊκοί υπότροφοι, που όταν τελειώνει η υποτροφία τους δεν προσλαμβάνονται ως μόνιμο προσωπικό στη Σχολή (όπως θα ήταν λογικό) ή είναι αποσπασμένοι από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και διαρκώς μετακινούνται και αλλάζουν θέσεις», σημειώνεται από την πλευρά του Συλλόγου.

«Αντί με το πέρασμα των χρόνων η Σχολή μας να αναβαθμίζεται, να συμβάλλει στη διεύρυνση της σκέψης, στην ευρύτερη επαφή με την Τέχνη, τον Πολιτισμό και την Ιστορία τους, να διαμορφώνει καταλληλότερο χώρο για δημιουργία, αντιθέτως διαρκώς υποβαθμίζεται πολύπλευρα», τόνισε ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου ΑΣΚΤ, Αντώνης Λάζος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες στις οποίες προχωρά ο Σύλλογος το επόμενο διάστημα για τη διεκδίκηση λύσεων: Σε εξέλιξη βρίσκεται συλλογή υπογραφών από φοιτητές ώστε άμεσα να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και να λειτουργήσει η δημόσια και δωρεάν σίτιση της Σχολής, ενώ τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας και παράλληλα ο Σύλλογος δηλώνει ήδη «παρών» στην πανεργατική απεργία την 1η Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ