Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ν. Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ, χτες σε πληγείσες περιοχές
Eurokinissi |
Κατεστραμμένο σπίτι στο Χελιδόνι της Ολυμπίας |
Μάλιστα το τελευταίο χωριό απειλήθηκε πολύ σοβαρά από τις φλόγες, σώθηκε από την υπερπροσπάθεια κατοίκων και πυροσβεστικών δυνάμεων έως το ξημέρωμα του Σαββάτου, ενώ από τη φωτιά καταστράφηκαν αγροικίες, μηχανήματα, αυτοκίνητα κ.α. εγκαταστάσεις, όπως και μεγάλος αριθμός από κοπάδια αιγοπροβάτων.
Από τις φλόγες τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφρά, ένας κτηνοτρόφος από το Χελιδόνι στην προσπάθειά του να σώσει το κοπάδι του, ενώ χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο δύο πυροσβέστες, μετά από αδιαθεσία που ένιωσαν κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και τις πολλές ώρες που βρίσκονταν στο μέτωπο της κατάσβεσης.
Πρόκειται, ωστόσο, για περιοχές που έχουν δοκιμαστεί από παρόμοιες καταστροφές το 2007, το 2021, ακόμη και το 2023, χωρίς μέχρι και σήμερα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.α.), περιφερειακών και τοπικών αρχών, να λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο πυροπροστασίας και πυρασφάλειας για τον λαό και την περιουσία του, που βλέπει τη ζωή του να κινδυνεύει και τις ζημιές στην περιουσία του να είναι ανυπολόγιστες, με τη διαβίωσή του κάθε φορά να δυσκολεύει όλο και περισσότερο.
Ουσιαστικά, πριν κλείσουν οι πληγές που αφήνουν πίσω τους κάθε φορά οι πυρκαγιές, ανοίγουν νέες, σε έναν κυκεώνα παντελούς έλλειψης μέτρων προστασίας της ζωής, του περιβάλλοντος και της λαϊκής προστασίας, από το αστικό κράτος και τους εκπροσώπους του σε όλα τα επίπεδα.
Πρόκειται για γεγονότα που επανειλημμένα έχει αναδείξει και καταγγείλει η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή κλιμάκιά της βρέθηκαν στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε περιοδεία με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, σε πληγείσες από τη φωτιά περιοχές.
Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ επισημαίνει εύστοχα: «Αλήθεια, γιατί εν έτει 2025 δεν υπάρχει χερσαία πρόσβαση σε μεγάλα τμήματα δασικών εκτάσεων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σβήσουν οι πυρκαγιές και να βρισκόμαστε για μέρες σε κίνδυνο αναζωπυρώσεων; Γιατί δεν προχωράει η υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ έτσι ώστε δίπλα στην ανύπαρκτη αντιπυρική προστασία να μην υπάρχει ως "μόνιμος εμπρηστής" το κακοσυντηρημένο δίκτυο;».
Πρόκειται για γεγονότα που όπως τονίζει «είχανε ενεργό ρόλο στις καταστροφές που βιώσαμε» και προσθέτει: «Κυβέρνηση και Περιφέρεια έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί ενώ θα έπρεπε να έχουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης κι αντιπυρικής προστασίας, στήριξης του έργου των πυροσβεστών, που υπερβάλλουν εαυτόν, τίποτα από όλα αυτά δεν έχουν κάνει, συνεχίζοντας την πεπατημένη όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών».
Η ΤΕ καταλήγει με τα άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν: «Να καθαριστούν όλα τα ποτάμια και τα ρέματα από τους καλαμιώνες. Να καθαριστούν όλες οι δημόσιες εκτάσεις και να δημιουργηθούν ζώνες πρόσβασης σε όλες τις δασικές εκτάσεις του νομού. Να ελεγχθεί όλο το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ». Επιπλέον, μετά και τις τελευταίες καταστροφές τονίζει: «Να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% όλοι οι πληγέντες. Να δοθούν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους. Να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή σε οδικό και ηλεκτροδοτικό δίκτυο και λοιπές υποδομές».