Τρίτη 12 Αυγούστου 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
81 χρόνια από τη Μάχη στο Σφακάκι

Εκδήλωση διοργάνωσαν η Κομματική Οργάνωση Ανωγείων του ΚΚΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Ρέθυμνο, για να τιμήσουν τη Μάχη στο Σφακάκι, κατά την οποία στις 7 Αυγούστου 1944 ο ΕΛΑΣ Ανωγείων απελευθέρωσε 98 γυναικόπαιδα και εξουδετέρωσε πλήρως το γερμανικό απόσπασμα, συλλαμβάνοντας και τον διαβόητο Γερμανό λοχία «Σήφη». Οι δυνάμεις των ανταρτών, όπως και οι άμαχοι, δεν είχαν καμία απώλεια ή τραυματισμό.

Παρευρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα, Βαγγέλη Αγγελογιαννάκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ρεθύμνου, Μανούσος Μανουσογιάννης, και Αγ. Bασιλείου, Θανάσης Χαριτάκης, και ο περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης.

Πριν την εκδήλωση έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έχει στηθεί στη θέση της Μάχης, όπου διαβάστηκε το ιστορικό της Μάχης από τον δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Αντώνη Ρούλιο, και χαιρέτισε ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Αργότερα, στην Πλατεία Αρμί, στα Ανώγεια, η εκδήλωση άνοιξε με τον δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανωγείων, Μπάμπη Σταυρακάκη, να καλωσορίζει τους παρευρισκόμενους, και με χαιρετισμό της προέδρου του Παραρτήματος Ρεθύμνου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Ελένης Δραμιτινού. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας.


Στην ομιλία του, ο καθηγητής συνέδεσε τα ιστορικά συμπεράσματα της χρονικής περιόδου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με τη σημερινή κατάσταση, κατήγγειλε την πολιτική εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και τη συμμαχία με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ.

Μία μέρα μετά τη μαύρη επέτειο της ρίψης ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (6/8), ο ομιλητής ανέδειξε ότι σήμερα, όπως και τότε, ο ιμπεριαλισμός δεν έχει κανένα όριο στα εγκλήματα που διαπράττει στο όνομα του μοιράσματος της γης, ακόμα και στη χρήση πυρηνικών όπλων, συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει.

Τέλος, στάθηκε στο παράδειγμα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, τονίζοντας ότι μόνο οι λαοί μπορούν να σώσουν τους λαούς, με οργάνωση και πάλη ενάντια στην πολιτική της αστικής τάξης και των κυβερνήσεών της που σε καιρό ειρήνης «ματώνει» τους λαούς από την ακρίβεια, τα χαμηλά εισοδήματα, τις ελλείψεις σε Υγεία, Παιδεία κ.λπ., ενώ σε καιρό πολέμου τους ματώνει κυριολεκτικά.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό αφιέρωμα από τους Λυκούργο Πασπαράκη, Σοφοκλή Καλλέργη και Βασίλη Φασουλά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης (2022-10-28 00:00:00.0)
Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ (2018-12-12 00:00:00.0)
Εκδρομή στα Ανώγεια με αφορμή την 28η Οκτωβρίου (2018-10-26 00:00:00.0)
Εκδρομή στα Ανώγεια με αφορμή την 28η Οκτωβρίου (2018-10-24 00:00:00.0)
Ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά (2014-08-05 00:00:00.0)
Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε όφελος του λαού (2010-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ