Σε καταγγελία για τον απάνθρωπο τρόπο με τον οποίο γίνονται οι μεταγωγές ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών προς τη Βόρεια Ελλάδα για να κλειστούν στις δομές - φυλακές της ΕΕ προχώρησε η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων ν. Ηρακλείου προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, την ΠΟΑΣΥ και τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου.
Χαρακτηριστικά σημειώνεται: «Η Ενωσή μας έγινε αποδέκτης σοβαρών καταγγελιών σχετικά με μαζική μεταγωγή μεταναστών με το πολεμικό πλοίο "Χίος", από την Κρήτη προς την Καβάλα. Σύμφωνα με τις αναφορές συναδέλφων μας, η κατάσταση επί του πλοίου ήταν αποπνικτική και απάνθρωπη, τόσο για τους μετανάστες όσο και για τους αστυνομικούς συνοδούς. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του πλοίου φέρεται να ξεπέρασε τους 43°C, ενώ ο αερισμός ήταν σχεδόν ανύπαρκτος, με αποτέλεσμα την έντονη δυσφορία όλων των επιβαινόντων.
Η διάρκεια του ταξιδιού, που άγγιξε τις 35 ώρες, επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τις συνθήκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες, αναγκάστηκαν να ανοίξουν τη νύχτα την πόρτα του πλοίου εν πλω, ώστε να μην καταρρεύσουν λόγω της έλλειψης αέρα».
Και συμπληρώνει στην επιστολή της η Ενωση: «Καταγγέλλουμε και καυτηριάζουμε απερίφραστα τις συνθήκες αυτές και ζητούμε τόσο από τη φυσική όσο και από την πολιτική μας ηγεσία να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα».
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από την Κρήτη στην Καβάλα, στοιβαγμένων στα αμπάρια πολεμικού πλοίου, σε ένα ταξίδι - μαρτύριο 35 ωρών, σε συνθήκες αφόρητης ζέστης, να ξεπερνά τους 43 βαθμούς Κελσίου, με την μπουκαπόρτα να ανοίγει εν πλω για να εξασφαλιστεί στοιχειώδης αερισμός, είναι κυριολεκτικά βασανιστήριο. Η κυβέρνηση της ΝΔ, οι ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης - Ασύλου, προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχουν τεράστιες, αυταπόδεικτες ευθύνες.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της επαίσχυντης τροπολογίας για την αναστολή των διαδικασιών ασύλου, χωρίς καταγραφή, για τους ξεριζωμένους ανθρώπους που φτάνουν από τη Βόρεια Αφρική, με την έγκριση ΕΕ και του "κράτους δικαίου" της.
Αλήθεια, εάν σ' αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες συμβεί οτιδήποτε σε βάρος της υγείας και της ζωής αυτών των ανθρώπων που δεν "καταγράφονται", θα το μάθει κανείς; Ποιος θα αναλάβει ευθύνη;
Τέτοιες εικόνες φρίκης και απανθρωπιάς θα είναι το αποτέλεσμα του προωθούμενου νομοσχεδίου για τις απελάσεις και τις φυλακίσεις προσφύγων και μεταναστών, δηλαδή των κατατρεγμένων θυμάτων του πολέμου και της καπιταλιστικής εξαθλίωσης.
Καλούμε τον ελληνικό λαό να ξεσηκωθεί ενάντια στη βαρβαρότητα».