Η οριακή λειτουργία του νοσοκομείου Ρεθύμνου λόγω της τραγικής υποστελέχωσής του, εν μέσω τουριστικής σεζόν, αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά από την χθεσινή κινητοποίηση της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου και άλλων σωματείων στην πύλη του νοσοκομείου.
Συγκεκριμένα, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λειτουργεί πάνω από ένα χρόνο με δύο μόνο μόνιμους γιατρούς και, για να λειτουργεί καθημερινά, μετακινούνται γιατροί κυρίως από τα Κέντρα Υγείας Ρεθύμνου και άλλων νομών αποσπασματικά για να υπάρχει κάποιος γιατρός στο πρόγραμμα ακόμα κι αν δεν έχει την εμπειρία και γνώση για τμήμα επειγόντων. Αν προκύψει δε κάτι έκτακτο σε εργαζόμενο του Νοσοκομείου (π.χ. ασθένεια), το τμήμα μπορεί να μείνει χωρίς ειδικευμένο γιατρό, όπως έγινε και την προηγούμενη βδομάδα. Αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει στην χειρουργική κλινική του νοσοκομείου με μόνο 3 γιατρούς, οι οποίοι δουλεύουν πέρα από τα όρια των αντοχών. Επίσης η παθολογική κλινική εξακολουθεί να λειτουργεί με το μισό από το προβλεπόμενο ιατρικό προσωπικό, η ΜΕΘ με δύο κενές θέσεις μόνιμων γιατρών (δύο κλειστά κρεβάτια λόγω έλλειψης και νοσηλευτικού προσωπικού), ενώ παραμένει κλειστή και η ογκολογική κλινική κλπ.
Τα παραπάνω οξυμένα προβλήματα ανέδειξε στην κινητοποίηση και η Πέλα Νεονάκη, πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου, σημειώνοντας ότι αυτά αναδεικνύουν ότι η υγεία του λαού αντιμετωπίζεται σαν «κόστος» από το κράτος, σε αντίθεση βέβαια με την πολεμική οικονομία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που ενισχύεται ευλαβικά από την κυβέρνηση.
«Αντί να δοθούν κίνητρα για προσλήψεις μόνιμου, αποκλειστικά απασχολούμενου προσωπικού για επαρκή στελέχωση των Δημόσιων Δομών Υγείας, η κυβέρνηση ενισχύει ακόμα περισσότερο την επιχειρηματική δράση μέσα στα νοσοκομεία με απογευματινά χειρουργεία, ιδιώτες με σύμβαση έργου στα νοσοκομεία, δυνατότητα των νοσοκομειακών εργαζομένων να εργάζονται και εκτός νοσοκομείου, 13ωρα (ή και περισσότερο αν αντέχουν) ως μονόδρομο για να τα βγάζουν πέρα με τους καθηλωμένους μισθούς τους», σημείωσε η πρόεδρος της Ενωσης. Τόνισε ακόμα ότι η σκόπιμη υποβάθμιση των περιφερειακών Νοσοκομείων, αποσκοπεί στην υλοποίηση του «Νέου Υγειονομικού χάρτη», να συγχωνευθούν κλινικές, τμήματα, ακόμα και νοσοκομεία. Καταλήγοντας, ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα: «Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Τα μεγάλα συλλαλητήρια στο Ρέθυμνο και σε όλη την Κρήτη, έχουν ανακόψει μέχρι τώρα την υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Γι' αυτό και ετοιμάζουν νέα αυστηρότερα πειθαρχικά μέτρα για να φιμώνουν τη συνδικαλιστική δράση, γιατί το μόνο που πραγματικά τους εμποδίζει είναι ο μαζικός λαϊκός ξεσηκωμός».