Από τις χθεσινές συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη |
Η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, παρουσία του Τούρκου ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν, διήρκησε περίπου 40 λεπτά, ενώ είχε προηγηθεί και κατ' ιδίαν συνάντηση των επικεφαλής τους.
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλ. Μεντίνσκι, επανέλαβε ότι οι προτάσεις που έχουν καταθέσει οι δύο πλευρές απέχουν πάρα πολύ μεταξύ τους, ενώ κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία «ομάδων εργασίας» για τη συνέχιση των επαφών των δύο πλευρών.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Ρ. Ουμέροφ, δήλωσε ότι το Κίεβο πρότεινε στη Μόσχα τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής σε επίπεδο ηγετών έως τα τέλη Αυγούστου, με τη ρωσική πλευρά να επαναλαμβάνει ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως να υπάρχει επεξεργασία των όρων της συμφωνίας, ώστε η συνάντηση του Βλ. Πούτιν με τον Β. Ζελένσκι «να βάλει ένα τέλος» στη σύγκρουση.
Στα υπόλοιπα θέματα, η ρωσική αντιπροσωπεία πρότεινε μεταξύ άλλων: Ακόμα μία ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, τουλάχιστον 1.200 από κάθε πλευρά. Εξέταση της κήρυξης σύντομων περιόδων κατάπαυσης του πυρός, 24 ή 48 ωρών, για περισυλλογή τραυματισμένων και νεκρών στρατιωτών. Επ' αόριστον συνέχιση της ανταλλαγής τραυματιών και ασθενών από τη γραμμή του μετώπου.
Η ρωσική πλευρά δήλωσε ότι η Μόσχα επέστρεψε στο Κίεβο πάνω από 7.000 πτώματα Ουκρανών στρατιωτών και προσφέρθηκε να παραδώσει άλλα 3.000.
Ανέφερε δε ότι υπάρχουν ακόμα κάτοικοι της περιοχής του Κουρσκ που εξακολουθούν να κρατούνται σε ουκρανικά εδάφη και ότι αν το Κίεβο τους αντιμετωπίζει ως ομήρους είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ανταλλαγή τους και με στρατιωτικό προσωπικό.
Η ρωσική αντιπροσωπεία δήλωσε ακόμα ότι η Μόσχα ολοκλήρωσε την εξέταση του καταλόγου που της παρέδωσε το Κίεβο με παιδιά που έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία και έδωσε με τη σειρά της αντίστοιχο κατάλογο για παιδιά που έχουν μεταφερθεί στην Ουκρανία και σε χώρες της ΕΕ.
Το άνοιγμα της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη έκανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο απώτερος στόχος των συνομιλιών είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και ότι η Τουρκία διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Νωρίτερα, ο Α. Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, είπε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, στην οποία μεταξύ άλλων συζητήθηκαν «η κατάσταση ασφαλείας, οι προκλήσεις για την περιφερειακή σταθερότητα και οι προοπτικές περαιτέρω αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας».
Στο μεταξύ, με μοχλό τα θέματα της «διαφθοράς» και της «καταπολέμησής» της, εκφράζονται όλο και πιο έντονα τις τελευταίες μέρες ενδοαστικές διεργασίες και αντιθέσεις στην Ουκρανία, όπως και παρεμβάσεις από Ευρωατλαντικούς «συμμάχους».
Με φόντο τον «τρελό χορό» των δισ. των πακέτων στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης του Κιέβου - στο έδαφος των οποίων βέβαια «ανθούν» ακόμα περισσότερο η διαφθορά και τα διάφορα σκάνδαλα - οι ευρωατλαντικές παρεμβάσεις αφορούν στην πραγματικότητα τον ανταγωνισμό μεταξύ των «εταίρων» για τη διασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου από τη λεία της «ανοικοδόμησης» και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ουκρανίας.
Μετά την ψήφισή του την Τρίτη από το ουκρανικό κοινοβούλιο, ο Β. Ζελένσκι υπέγραψε την ίδια μέρα νόμο ο οποίος καταργεί την «αυτονομία» των δύο βασικών κρατικών υπηρεσιών «καταπολέμησης της διαφθοράς» (NABU και SAPO), ενισχύοντας την εξουσία του γενικού εισαγγελέα που έχει διορισθεί από τον ίδιο.
Είχαν προηγηθεί τη Δευτέρα οι συλλήψεις δύο αξιωματούχων του NABU, με κατηγορίες μεταξύ άλλων για συνεργασία με τη Ρωσία, καθώς και οι έρευνες σε δεκάδες υπαλλήλους από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, για τις οποίες είχαν ήδη εκφράσει «σοβαρές ανησυχίες» η Κομισιόν και οι πρέσβεις των χωρών του G7 στην Ουκρανία, χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης συγκεντρώσεις στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της χώρας, ενάντια στον νέο νόμο.
Σύμφωνα με ανταποκρίσεις «δυτικών» ΜΜΕ όπως του BBC στις συγκεντρώσεις κυριάρχησαν συνθήματα υπέρ της ΕΕ και κατά της «απολυταρχίας», ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και χθες.
Σε παρεμβάσεις του, ο Β. Ζελένσκι υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο και δήλωσε ότι οι δύο κρατικές υπηρεσίες πρέπει να καθαριστούν από τη «ρωσική επιρροή», ωστόσο ανέφερε παράλληλα ότι «ακούσαμε τι λέει ο κόσμος» και ανήγγειλε στη συνέχεια ότι θα προωθήσει και νέο «προεδρικό» νομοσχέδιο για το θέμα στη βουλή, με το οποίο «θα τηρηθούν όλα τα πρότυπα για την ανεξαρτησία των θεσμών κατά της διαφθοράς».
Την ίδια ώρα συνεχίστηκαν οι ευρωατλαντικές παρεμβάσεις, με την ΕΕ των τεράστιων σκανδάλων που φύονται στο έδαφος του καπιταλισμού και της πολιτικής στήριξης των μονοπωλίων να εμφανίζεται προσχηματικά ως κήρυκας της «καταπολέμησης της διαφθοράς» για να στηρίξει τα συμφέροντά της.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «μετέφερε τις έντονες ανησυχίες της» στον Ζελένσκι για τον νέο νόμο, δήλωσε ο εκπρόσωπός της, προσθέτοντας ότι ζήτησε «εξηγήσεις». Ανέφερε δε ότι «ο σεβασμός του κράτους δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελούν βασικά στοιχεία της ΕΕ» και «ως υποψήφια (προς ένταξη) χώρα, η Ουκρανία αναμένεται να τηρήσει πλήρως αυτά τα πρότυπα».
Είχε προηγηθεί η επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Μάρτα Κος, η οποία χαρακτήρισε την απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης ως «σοβαρό βήμα προς τα πίσω» για το Κίεβο και πρόσθεσε ότι οι λεγόμενοι «ανεξάρτητοι φορείς» είναι «απαραίτητοι για την πορεία της Ουκρανίας προς την ΕΕ».
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γ. Βαντεφούλ, συναντήθηκε στο Κίεβο με τους επικεφαλής των δύο επίμαχων υπηρεσιών, χαρακτηρίζοντας αντίστοιχα την ουκρανική κυβερνητική απόφαση «εμπόδιο στην πορεία της Ουκρανίας προς την ΕΕ».
Παράλληλα με τα παραπάνω, συνεχίζονται τα παζάρια μεταξύ ΗΠΑ και ευρωπαϊκών κρατών του ΝΑΤΟ για τα σχέδια νέας αποστολής αμερικανικών εξοπλισμών στο Κίεβο, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Ιδιαίτερα στο θέμα της αποστολής επιπλέον πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας Patriot, προκύπτουν δυσκολίες σε ό,τι αφορά τους χρόνους αντικατάστασης των συστοιχιών που σκοπεύουν να στείλουν στο Κίεβο η Γερμανία και ενδεχομένως άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το Βερολίνο σκοπεύει να στείλει δύο συστοιχίες Patriot στην Ουκρανία (έχει ήδη στείλει άλλες τρεις) και να τις αντικαταστήσει αγοράζοντας καινούργιες από τις ΗΠΑ, με οικονομική συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Spiegel, η πρώτη συστοιχία αντικατάστασης θα είναι διαθέσιμη μόλις την άνοιξη του 2026 - πρόκειται για συστοιχία που αρχικά επρόκειτο να παραληφθεί από την Ελβετία - και οι υπόλοιπες πάνε ακόμα πιο πίσω.
Υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών χωρών που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο σχέδιο αναμένονταν να πραγματοποιήσουν χθες συνάντηση στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για το θέμα.
Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους δήλωσε ότι είχε «εντατικές συζητήσεις» την περασμένη βδομάδα με την αμερικανική επιχείρηση RTX (Raytheon) που κατασκευάζει τους Patriot, προτρέποντας «σε περαιτέρω επιτάχυνση της παραγωγής και της παράδοσης».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αναμένουμε ότι το ΝΑΤΟ θα προσεγγίσει ξανά τις ΗΠΑ και θα καταστήσει σαφές στον κατασκευαστή των συστημάτων Patriot ότι οι χώρες που παραδίδουν τα συστήματά τους πρέπει να εφοδιαστούν με νέα συστήματα μέσα σε λίγους μήνες».
Σε ένα τέτοιο φόντο, το Βερολίνο ενέκρινε χθες νομοσχέδιο που διευκολύνει την αγορά εξοπλισμού για τον γερμανικό στρατό, προβλέποντας αυξημένο όριο για απευθείας συμβάσεις, εξαιρέσεις στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς για κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων κ.ά.
Στο μεταξύ, σε ανάρτησή του μετά τη χθεσινή συνάντησή του στο Κίεβο με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Γκ. Σάαρ, ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι ανέφερε ότι συζήτησαν «τη συνεργασία, κυρίως στον οικονομικό και αμυντικό τομέα, την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας και τις ευκαιρίες για κοινή παραγωγή όπλων».
Ο δε Ισραηλινός ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «ξεχωριστό δεσμό» μεταξύ Ισραήλ και Ουκρανίας, ανέφερε ότι καταδικάζει τα ρωσικά πλήγματα σε αμάχους και κάλεσε σε «διαρκή ειρήνη που θα διασφαλίζει την ασφάλεια της Ουκρανίας».
Την ίδια ώρα, οι προετοιμασίες όλων των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων για μια ενδεχόμενη γενικευμένη σύγκρουση αποτυπώνονται και στις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις - «πρόβες πολέμου» που πραγματοποιούν.
Η Ρωσία ξεκίνησε χθες μεγάλες ναυτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή περισσότερων από 150 πλοίων και 15.000 στρατιωτικού προσωπικού στον Ειρηνικό Ωκεανό, την Αρκτική, την Βαλτική και την Κασπία Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας.
Θα συμμετέχουν επίσης περισσότερα από 120 αεροσκάφη καθώς και 10 παράκτια πυραυλικά συστήματα.
Η άσκηση «Καταιγίδα του Ιουλίου» θα διαρκέσει ως την Κυριακή και σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο θα δοκιμάσει την ετοιμότητα του στόλου για μη τυποποιημένες επιχειρήσεις, τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς και άλλης προηγμένης τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων συστημάτων.
Παράλληλα με τα παραπάνω, ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS, ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, ολοκλήρωσαν μια περιπολία σε διεθνή ύδατα στη Βερίγγειο Θάλασσα - η οποία βρίσκεται μεταξύ της ρωσικής Απω Ανατολής και της Αλάσκας - όπως ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.
Η περιπολία διήρκησε 15 ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων τα στρατηγικά βομβαρδιστικά είχαν υποστήριξη από μαχητικά αεροσκάφη Su-35S και Su-30SM, ενώ ξένα μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν και παρακολούθησαν μέρος της πτήσης των ρωσικών αεροσκαφών.
Την ίδια ώρα, στο μέτωπο των μαχών στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προώθησή τους.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την κατάληψη ενός ακόμα χωριού, του Βαρατσίνε, στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι, ενώ οι ουκρανικές αρχές εξέδωσε διαταγή εκκένωσης του Κραματόρσκ στην περιφέρεια Ντονέτσκ.
Ο δε Β. Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι το Κίεβο υπέστη προχθές την πρώτη απώλεια γαλλικής κατασκευής μαχητικού αεροσκάφους Mirage 2000-5, κατά τη διάρκεια αποστολής, κάνοντας λόγο για τεχνική βλάβη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ουκρανική πολεμική αεροπορία έχει υποστεί επίσης τουλάχιστον 3 απώλειες αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, που δόθηκαν στο Κίεβο από ευρωπαϊκά κράτη.