ΔΑΣ: Να μη θιγεί κανένας εργαζόμενος, να μην καταργηθεί καμιά γραμμή
Eurokinissi |
Για αυτήν την εξέλιξη και τις αντιδράσεις των εργαζομένων στα Τρόλεϊ ο «Ριζοσπάστης» μιλάει με τον Χρήστο Κώτση, εργαζόμενο στην ΟΣΥ και συνδικαλιστή της ΔΑΣ.
Ο Χρ. Κώτσης τονίζει πως πρόκειται για μια «κίνηση της κυβέρνησης που εντάσσεται στην πολιτική που ακολούθησαν και οι προκάτοχοί της, η οποία αντιμετωπίζει την αστική συγκοινωνία ως εμπόρευμα». Και εξηγεί πως «κριτήριο του όποιου σχεδιασμού είναι η λογική του κόστους-οφέλους, όπου κόστος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η λαϊκή ανάγκη για σύγχρονες, δημόσιες και ασφαλείς μεταφορές, ενώ όφελος το κέρδος για τους λίγους». Στο ίδιο πλαίσιο, συμπληρώνει πως «το μέτρο φαίνεται να εντάσσεται στα "θέλω" του τουριστικού κεφαλαίου ενταγμένο στην περαιτέρω μετατροπή της Αθήνας σε τουριστικό προϊόν, ενώ η κατάργηση των τρόλεϊ ανοίγει το έδαφος για την προμήθεια νέων οχημάτων με την μέθοδο leasing και κάνει πιο ελκυστική την περαιτέρω εμπλοκή ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες».
Απαντώντας στην πρόφαση που επιστρατεύει η κυβέρνηση περί χαμηλής αξιολόγησης των τρόλεϊ από τους πολίτες τονίζει ότι «το επιβατικό κοινό, αυτό που γνωρίζει από πρώτο χέρι και αξιολογεί αρνητικά είναι το σύνολο της αστικής συγκοινωνίας και την πολιτική που την έφτασε σε άθλια κατάσταση, η οποία αποτυπώνεται και στα τρόλεϊ».
Παραθέτει επίσης την κατάσταση που επικρατεί, μετά τη συνεχιζόμενη απαξίωση διαδοχικά από όλες τις κυβερνήσεις, και βέβαια τη σημερινή, που τώρα τάχα την έπιασε ο πόνος για τους επιβάτες. Υπογραμμίζει πως «το 2009 ο στόλος των τρόλεϊ ήταν 364 οχήματα, ενώ τώρα μετά βίας κυκλοφορούν 170». Αντίστοιχη είναι και η μείωση στους οδηγούς, όπου «από τους 1.100 παλαιότερα πλέον είναι λιγότεροι από τους μισούς, δηλαδή περίπου 480». «Εχουν γίνει ελάχιστες προσλήψεις όλα αυτά τα χρόνια με αρκετούς από τους προσληφθέντες εν τέλει να παραιτούνται λόγω των μισθών, ενώ δεν τους αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία». Επισημαίνει ακόμα τις «συχνές βλάβες των οχημάτων λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών» και προσθέτει πως «αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η κατάργηση γραμμών, τα αραιά δρομολόγια στις υπάρχουσες γραμμές και ο συνωστισμός των επιβατών». Χαρακτηριστικά μάλιστα ανέφερε πως σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ των δρομολογίων μεσολάβησαν μέχρι και 2,5 ώρες.
Καυστικά σχολιάζει ο συνδικαλιστής και το γεγονός πως η κυβέρνηση μιλά για τα «αντιαισθητικά καλώδια», ενώ «εδώ και χρόνια δεν έχει προχωρήσει η αφαίρεση αυτών που είναι σε κατηργημένες γραμμές, ούτε των σαπισμένων και επικίνδυνων στύλων που υπάρχουν». Επισήμανε δε πως το τρόλεϊ είναι «μέσο σταθερής τροχιάς με συνεχή παροχή ρεύματος χωρίς να χρειάζεται στάση για ανεφοδιασμό, ενώ υπάρχουν και νέες τεχνολογίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου».
Αναφερόμενος στα αιτήματα των εργαζομένων και της ΔΑΣ στέκεται στην απαίτηση για «άμεσες προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και ανανέωση του στόλου με αγορά σύγχρονων οχημάτων χαμηλής κατανάλωσης.
Ξεχωρίζει ακόμα η απαίτηση να μη θιχτεί κανένας εργαζόμενος των τρόλεϊ, να μην πειραχτεί κανένα εργασιακό δικαίωμα.
Οι εργαζόμενοι άλλωστε διεκδικούν σύγχρονη, τακτική, ασφαλή, φθηνή και αποκλειστικά δημόσια συγκοινωνία χωρίς ιδιώτες. Να μην καταργηθεί καμία γραμμή τρόλεϊ, να γίνει ένας σύγχρονος σχεδιασμός του συγκοινωνιακού χάρτη, όπου θα επαναπροσδιοριστούν οι γραμμές των τρόλεϊ, με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού της Αθήνας και όχι τις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου».
Τέλος ο Χρ. Κώτσης αναφέρει πως η ΔΑΣ έχει προτείνει την άμεση σύγκληση γενικής συνέλευσης των εργαζομένων ΗΛΠΑΠ προκειμένου να δώσουν αγωνιστική απάντηση, αντίθετα με τη στάση της πλειοψηφούσας παράταξης της ΔΑΚΕ που για άλλη μια φορά καλλιεργεί την απραξία υπονομεύοντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων αλλά και τις ανάγκες των επιβατών.