Μεγάλωσε κι άλλο, το περασμένο 24ωρο, η μαύρη λίστα θυμάτων των σφοδρών και πολύνεκρων συγκρούσεων που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη νότια επαρχία της Συρίας, Σουέιντα, μεταξύ Δρούζων, Βεδουίνων και τζιχαντιστών των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας του νέου «μεταβατικού» Προέδρου της Συρίας, Αχμεντ αλ Σαράα, αλλά και εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.
Το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στο Λονδίνο ανακοίνωσε, το βράδυ της Δευτέρας, πως τα θύματα των συγκρούσεων στη νότια συριακή επαρχία Σουέιντα, από τις 13 Ιουλίου μέχρι την περασμένη Κυριακή που τέθηκε σε ισχύ η εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας, ανέρχονται σε τουλάχιστον 1.260.
Από αυτούς, οι 505 χαρακτηρίζονται «μαχητές», οι 298 Δρούζοι πολίτες, εκ των οποίων 194 εκτελέστηκαν με «συνοπτικές διαδικασίες» από μέλη των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας των υπουργείων Εσωτερικών και Αμυνας.
Στην αντίπαλη πλευρά, σκοτώθηκαν 408 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων και 35 Βεδουίνοι Σουνίτες, συμπεριλαμβανομένων τριών αμάχων που «εκτελέστηκαν από Δρούζους μαχητές». Από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές το ίδιο διάστημα σκοτώθηκαν άλλοι 15 άνδρες της κυβέρνησης και του κράτους.
Νωρίτερα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είχε ανακοινώσει πως οι εκτοπισμένοι μέσα σε μία εβδομάδα, από την επαρχία Σουέιντα, έφτασαν τους 128.571 ανθρώπους.
Τον «αιφνιδιασμό» του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, από την επιλογή του Ισραήλ να βομβαρδίσει την περασμένη εβδομάδα κρατικά κτίρια στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, αλλά και περιοχές της επαρχίας Σουέιντα σε θέσεις των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας, εξέφρασε αργά προχτές το βράδυ στον Λευκό Οίκο η εκπρόσωπος Τύπου, Καρολάιν Λέβιτ.
Η Λέβιτ ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ «κατελήφθη εξαπίνης» όταν το Ισραήλ αφενός βομβάρδισε τη Συρία, αφετέρου χτύπησε με όλμους τη μοναδική καθολική εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στην Πόλη της Γάζας με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 10.
Παράλληλα, επιχειρώντας να δείξει ότι ο Τραμπ είναι αυτός που επιβάλλει τους όρους στο κράτος -δολοφόνο, πρόσθεσε πως και στις δύο περιπτώσεις ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τηλεφώνησε «γρήγορα» στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «για να διορθώσει» τις καταστάσεις αυτές.
Χτες, το σαουδαραβικό κανάλι Al Hadath μετέδωσε πως ξαναρχίζουν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν οι διαβουλεύσεις Ισραηλινών και Σύρων αξιωματούχων «για θέματα ασφαλείας», στο φόντο των πολύνεκρων συγκρούσεων της περασμένης εβδομάδας. Ρόλο μεσολαβητή στις συνομιλίες αυτές έχουν οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Σύμφωνα, δε, με την ισραηλινή εφημερίδα The Times of Israel, η ισραηλινή αντιπροσωπεία πρόκειται να αναχωρήσει «σύντομα» για το Μπακού και να «ολοκληρώσει τις συνεννοήσεις με τη Συρία», μολονότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν είναι διατεθειμένη να «δεσμευτεί» πως θα σταματήσει τις επιθέσεις στη Συρία, απαιτώντας τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» νοτίως της Δαμασκού στα σύνορα αμφοτέρων χωρών και «μόνιμη ισραηλινή παρουσία» σε «νεκρή ζώνη» κατά μήκος των ισραηλινο-συριακών συνόρων. Επισήμως χτες οι πληροφορίες αυτές δεν σχολιάστηκαν, ούτε διαψεύστηκαν από την ισραηλινή κυβέρνηση.
Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, το «Συμβούλιο Δημοκρατικής Συρίας» της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης που έχει την έδρα της στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας ανακοίνωσε πως ό,τι συνέβη τελευταία στην επαρχία Σουέιντα «είναι ένδειξη της κατάρρευσης του πολιτικού και θεσμικού συστήματος της χώρας» αλλά και ένδειξη «ανικανότητας της κεντρικής κυβέρνησης να εκτελέσει το καθήκον διαχείρισης διάφορων εθνοτικών ομάδων και να εξασφαλίσει την τάξη».
Προειδοποίησε έτσι για τον κίνδυνο η χώρα να ξανακυλήσει στις εσωτερικές συγκρούσεις «θρησκευτικής, περιφερειακής ή εθνοτικής φύσης» με «καταστροφικές συνέπειες».
Το συμβούλιο ζήτησε την άμεση σύγκληση εθνικής συνδιάσκεψης, δίχως εξαιρέσεις, για να καταστρωθεί ένας οδικός χάρτης για την «πολιτική πορεία της χώρας στη βάση μεταβατικής δικαιοσύνης και αποκεντρωμένου, πλουραλιστικού συστήματος» που θα τερματίσει «το μίσος και τις προβοκάτσιες σε ΜΜΕ και πολιτική αρένα».
Αργότερα, χτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα παρέμβει «άμεσα» για να σταματήσει κάθε προσπάθεια διαμελισμού της Συρίας και να αποτρέψει «τυχόν προσπάθειες» μαχητών να αποκτήσουν αυτονομία μετά από συγκρούσεις στη Νότια Συρία. Κατηγόρησε έτσι το Ισραήλ πως επιδιώκει μια διαιρεμένη Συρία για να καταστήσει τη χώρα ασταθή, πιο αδύναμη και επιβαρυντική για την περιοχή. Αφησε αιχμές και κατά των Κούρδων μαχητών της οργάνωσης YPG που είναι «ραχοκοκαλιά» των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), πως προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το χάος.